Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11661816 www.bgdnes.bg

Космическата Валя Балканска пред "България Днес": Дано извънземни ме поканят на среща

Ако се осъществи контакт с друга цивилизация, ще се радвам, ако са чули песента ми "Излел е Дельо хайдутин", сподели родопската изпълнителка 

"Дано извънземна цивилизация да е чула песента ми. Ако това се случи, ще бъда най-щастливата жена в света. Повече от 40 години "Излел е Дельо хайдутин" пътува в Космоса, така че е напълно възможно това да се е случило."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" космическата певица Валя Балканска. Изказването й е по повод появилата се преди дни информация, че космическият кораб "Вояджър 1" изпраща мистериозни сигнали.

От НАСА съобщиха, че макар сондата все още да функционира правилно, показанията на системата за регулиране на положението и контрол изглежда не съвпадат с движенията и ориентацията на космическия апарат, което предполага, че апаратът е объркан относно местоположението си в Космоса. Една от версиите е, че може да има външна намеса спрямо него.

През 1977 г. песента "Излел е Дельо хайдутин" е включена в златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" като музикално послание от Земята към далечния Космос. Известността на певицата расте, след като песента прозвучава и в тв предаването "Космос" на американския астроном Карл Сейгън. През 2012 г. апаратът напусна нашата Слънчева система и навлезе в междузвездното пространство. Сега той се намира на 14,5 милиарда мили от Земята, което го прави най-отдалечения обект, създаден от човека.

"Специалистите трябва да разчетат сигналите и да кажат какво точно означават. Възможно е да е всичко. Но ако има осъществен контакт с друга цивилизация, ще се радвам да ме поканят и аз да ги чуя. Всеки ден ще следя дали има нова информация, благодаря, че ми казахте и ме държите в течение на ситуацията", добави с усмивка 80-годишната фолклорна изпълнителка.

"Много време мина от излитането на апарата, имаше дълги периоди, в които нищо не се случваше. Но вярвам, че там някъде има висша сила, която ще ни върне съобщение", каза още родопската певица.

Реклама

"Приятно е да знаеш, че българска песен лети в Космоса. Само мисълта доставя удоволствие. Но искам изрично да уточня - не се гордея, че точно аз съм изпяла песента, защото можеше да е всеки друг на мое място. Гордея се, че българщината е прославена дори и в Космоса и така ще запазим традициите за бъдещите поколения", заяви Балканска. Тя призова българите да са по-весел народ и да има мир в държавата. "Не забравяйте, че музиката е с хората и в добро, и зло. Иначе е ясно, че който носи доброта, ще е добър. А който е лош, вероятно ще остане такъв цял живот. Все си казвам, че трябва да сме благодарни за това, което имаме, и нещата ще бъдат наред", разсъждава обичаната от цял един народ певица.

"Пред инженерния екип има някои големи предизвикателства. За да стигне до сегашното междузвездно местоположение на "Вояджър", светлината се нуждае от 20 часа и 33 минути, така че едно двупосочно съобщение между космическата агенция и "Вояджър" отнема два дни. Ако има начин да се реши проблемът, нашият екип ще го намери", казаха още от НАСА.

Преди две години стана ясно, че на "Вояджър 2" има авария и дейността му е временно затруднена. Летящият обект не е направил планираното завъртане на 360 градуса на 25 януари 2020 г. Заради неизпълнението са се задействали няколко софтуерни програми, които използват много енергия. Това е претоварило енергийната система на сондата. "Инженерите от мисията "Вояджър 2" на НАСА работят да я върнат към нормален работен режим, след като една от автономните защитни системи се задейства", коментираха тогава от НАСА, а след това се справиха с проблема.

Записът е правен през 60-те години

Най-известният запис на Валя Балканска - самостоятелно изпълнение на песента "Излел е Делю хайдутин", е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ.

Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча - послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата "Вояджър" на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на "Вояджър 2", който е изстрелян на 20 август 1977 г., а две седмици по-късно - на 5 септември 1977 г., и на "Вояджър 1".

Най-далечните обекти

Програмата "Вояджър" (на английски: voyager - "пътешественик") включва два автоматични космически апарата "Вояджър 1" и "Вояджър 2", изстреляни през 1977 г. с цел изследване на външните планети гиганти. Те използват удобното взаимно разположение на планетите, позволяващо икономично достигане до далечните планети от Слънчевата система - Уран и Нептун. През 90-те години на миналия век апаратите задминават по-бавно движещия се "Пионер 10" (първия космически апарат, който прекосява астероидния пояс и посещава една от външните планети на Слънчевата система - Юпитер) и стават най-отдалечените от Земята обекти, създадени от човека, и вероятно ще останат още дълги години.

Реклама
Реклама
Реклама