Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11664998 www.bgdnes.bg

Над 50 трупа закопава измамник в Банкя

Вместо да кремира труповете, погребален агент ги заравя

Плитките и незаконни гробове издали кримигероя

Над 50 трупа на починали, които е трябвало да бъдат кремирани, е закопал кримигероят и погребален агент Г.Е. Незаконно заровените тела са на хора, които са били настанени в хоспис, 7 от тях са намерени от случаен минувач. Те са открити в непосредствена близост до вече нефункциониращ гробищен парк в село Клисура.

Може да са 50, а може да са и повече или по-малко, казаха на извънреден брифинг на Софийската градска прокуратура. Стана ясно, че от откритите 7 трупа криминалистите са успели да установят самоличността на един от тях - възрастен мъж. Разследващите са се свързали с двамата синове на намерения старец.

Реклама

Към момента постъпват сигнали от хора, които са наели погребалната агенция да кремира телата на близките им. Всички са получили урни уж с прахта на ближните им, а някои от тях даже не са получили урни. Ще бъдат назначени експертизи и в момента от Софийската градска прокуратура водят разследване съвместно със СДВР. 3 от труповете са на жени, но кои са те, предстои да бъде установено. Разследващите търсят хора, които смятат, че са били измамени, и ще започне сравняване на ДНК от подалите сигнал и откритите човешки останки.

Близките на починалите плащали по 1000 лева за услугата кремация на погребалната агенция, за която стана ясно, че е извършвала незаконни погребения близо до Банкя. Клиентите получавали и урна след месец.

Oт прокуратурата съобщиха, че в района е открит плитък гроб с тленните останки на 3 лица, а отдолу - още четири други. Аутопсиите вече са извършени и предстои установяването на другите 6 намерени лица.

"Няма данни за насилствена смърт при този човек. Близките са заплащали сума от 1000 лева, за да бъдат кремирани останките им, а месец по-късно са получили урна с прах. Те не знаят, че баща им не е кремиран", казаха от прокуратурата.

Разследващите получили множество обаждания от хора, които са използвали услугите на тази фирма. Те са изразили съмнение за останките на близките им, след като разговори с крематориума потвърдили, че телата им не са минавали от там.

Телата са заровени в непосредствена близост до гробищен парк в село Клисура, до Банкя. Сигналът, че има трупове, е подаден в понеделник около 13 часа. Когато ченгетата отишли, хванали в крачка погребалния агент да копае дупки. Те били с дълбочина от едва 40 см, разкриха разследващи, пише сайтът Гласнюз.

Реклама

След ареста на 51-годишния Г.Е. той е признал за закопаването на над 50 трупа. Работи се по версия за крупна измама. Разследващите смятат, че той е вземал пари за кремация, която не се е състояла.

Погребалният агент е с криминално досие. На негово име са регистрирани две траурни агенции. Бусът на агенцията, с който е работел, е регистриран на името на друга траурна агенция. Собственикът й разказа, че колата е продадена преди година и половина на Г.Е. През този период многократно му се е молил да я прехвърлят, но все намирал оправдания да не го направи.

"Потресен съм. Това е много ужасяващо. Ако знаехме, и ние щяхме да подадем сигнал. Тези негови действия ще ударят по целия ни бизнес. Не е морално, не е законно. Ужасно е!", казва бившият собственик на буса пред Гласнюз. Той допълни, че е работил с Военноинвалидния дом в Банкя, за други хосписи не знае.

Лекарят на дома, който издава съобщенията за смърт, е потвърдил, че Г.Е. е работил с тях. Погребалната му агенция е на 50 метра от дома.

Преди няколко години имаше подобен случай в хоспис в района на Банкя, но сега става въпрос за различно болнично заведение (виж каре).

Текат следствени действия. Проверява се дали няма още заровени тела.

Реклама
Реклама
Реклама