Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11669054 www.bgdnes.bg

Първите ни мажоретки са във Велинград

Дебютното дефиле е на 1 май 1979 г.

Мажоретки поведоха шествията за 24 май в почти всички български градове.

Тази типично американска форма на забавление все по-често присъства на българските празници. Истината е, че мажоретки има у нас не от последните години, не дори от демократичните промени, а от... 1979 година.

На манифестация за 1 май за първи път мажоретки в къси полички и с помпони в ръце маршируват и размятат крака по българската земя. Момичетата са най-новото попълнение към Духовия състав на Велинград. Появата им предизвиква фурор, мненията са разнопосочни, но няколко дни се говори за Велинград и непознатата досега изява на момичетата.

Реклама

Елена Дивизиева и Авиана Колева са две от гимназистките, които са избрани да участват в дебютното представление. Идеята да се създаде български мажоретен състав е на ръководителите на духовия оркестър Любомир Гугалов и Димитър Мечев. Преди това те са на турне във Виена и забелязват мажоретки, които им привличат вниманието. Така този тип танци се пренасят и по родните ширини.

През 1982 г. след концерт на велинградски музиканти и мажоретки в гръцкия град Керкира на остров Корфу тамошните вестници пишат: "Децата са малки, но дават превъзходно изпълнение. С очите и сърцата си виждаме богатите плодове на мира".

Но не всички приемат добре новото. Не липсват критики заради късите поли на момичетета. Но контрааргументите са убедителни. Със саби ще се танцува на българска възрожденска музика и само на маршове. Така успява да се наложи идеята, че мажоретките всъщност ще допринесат за развитието на културата и танцовото изкуство в страната.

Танцът на мажоретките се нарича чирлидинг и буквално се превежда като насърчаване и приветствие. Може да варира от скандиране на лозунги до интензивна физическа активност. Може да се изпълнява за мотивиране на спортни отбори, за забавление на публиката или за състезание.

Мажоретните процедури обикновено варират от една до три минути и съдържат компоненти на акробатика, танци, скокове, скандирания и каскади.

Чирлидингът произхожда от Съединените щати и остава предимно в Америка, като допреди няколко години участниците в него се оценяват на 3,85 милиона души.

Реклама

Съвременните мажоретки са много тясно свързани с американския футбол и баскетбола. Спортове като футбол, хокей на лед, волейбол, бейзбол и борба също понякога им предлагат сцена за изява.

Първите неорганизирани мажоретки започват да се появяват в края на XVIII век. След Войната за независимост на САЩ ученици са подложени на отношение от страна на учителите. В отговор на злоупотребата от страна на преподавателите студентите започват бунтове, палят сгради, разположени в техните университетски кампуси, и нападат членове на факултетите. Като по-фин начин за придобиване на независимост студентите измислят и организират свои собствени извънкласни дейности, извън контрола на своите преподаватели.

Такава е и чирлидингът. А през 60-те години на XIX век студенти от Великобритания започват да аплодират и да скандират в унисон за любимите си атлети на спортни събития. Лека полека красивите танци завладяват Европа.

Баби мажоретки също бодро танцуват с понпони в ръце. Порасналите момичета показват, че за забавленията няма възраст. Бабите блеснаха преди три години, когато домът за стари хора "Венета Ботева" във Велико Търново, където те живеят, отбеляза с празненство 40-ата годишнина от основаването си.

Шест дами се облякоха еднакво и размахваха оранжеви помпони за радост на десетките гости. Бабите мажоретки демонстрираха отлична хореография, пъргави движения и заслужено обраха овациите на публиката. До края на изпълнението си дори не се запъхтяха, което доказа, че са в отлична форма, въпреки че надхвърляха 80 години.

"Съставът на танцовия ансамбъл "Усмивка" постоянно се променя, тъй като зависи от здравословното състояние на жените. На концерта за годишнината бяха 6 дами. Те сами си избраха какво да изтанцуват, а аз им помогнах с хореографията, тъй като имам танцово студио", разказа тогава пред "България Днес" Зорица Радловска, директор на дома за стари хора във Велико Търново.

Школи за мажоретки има в почти всички големи населени места у нас, като често се организират национални и международни състезания.

Стана олимпийски спорт

Международният олимпийски комитет призна мажоретките за официален олимпийски спорт през лятото на миналата година. Представителите на тази изключително атрактивна гимнастика се надяват първият олимпийски комплект медали да бъде раздаден през 2028 година в Лос Анджелис.

Националният ни отбор по чирлидинг завърши на 8-о място на световно първенство в дисциплината "джаз фрийстайл". Това бе и дебютът на България в този спорт

Реклама
Реклама
Реклама