Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11669787 www.bgdnes.bg

Гробът на Яна Язова тъне в бурени

Древна е традицията за поставяне на морена

Голямата писателка почива под объл камък, донесен от Витоша

Гробът на една от най-големите исторически белетристки на България - Яна Язова, доскоро не можеше да бъде открит. Както "България Днес" писа наскоро, името на писателката е заличено от надгробието й.

Никой обаче не се наема да каже дали това се дължи на времето, или е извършено от ръка на вандали.

Реклама

Първите, които алармират българското общество за състоянието на гроба на Язова, са литературният историк и библиограф Петър Величков и изследователят на творчеството на писатели с "трудна съдба" Атанас Димитров. Миналата година Димитров дори изпраща по този повод писмо до Столична община.

От администрацията на Централните софийски гробища предупредиха екипа на вестника, че основен ориентир за "вечния дом" на авторката на романа "Левски" е морена. Според тях писателката почивала точно под камъка, донесен навремето от Витоша.

На 49-и парцел в Централните софийски гробища нищо не издава, че тук почива най-голямата историческа романистка на България. Гробното място под малката морена в тъмнорозов цвят не е поддържано, около него е затревено и буренясало. За разлика от запустението, в което тъне гробът на Яна Язова, двата съседни гроба са образец за специални грижи.

Според познавачите на живота и творчеството на голямата белетристка в гроба, в който полагат първо бащата на Язова - Тодор Ганчев, а през 50-те години - и съпруга й, са поставени тленните останки на хора, напълно чужди на семейството.

Тази "антитрадиция" според Петър Величков тръгвала от зетя на романистката - Никола Балабанов. Той откупува гробните места за вечни времена и първо в единия от трите гроба полагат сестрата на писателката Мила. От дете тя била с крехко здраве и ранната й кончина не е неочаквана за нейните близки. Докато Мила е жива, за домакинството се грижи девойка на име Тренка. След смъртта на сестрата на Язова Тренка е осиновена от Никола Балабанов.

Реклама

Градски легенди обаче разказват, че зетят на Яна Язова имал по-различно от бащинското отношение към младата домашна помощница. Табутата на епохата обаче и разликата в социалното положение не му позволявали да се ожени за нея. За да запуши устата на софийските клюкари, Никола Балабанов й осигурява статут на дъщеря.

По закон това дава възможност на преките наследници на Тренка да получат права върху гробните места. И очевидно през годините те се възползват от тях. Според пиара на Столична община Петя Лазарова дори през 2020 г. в "последния дом" на авторката на трилогията "Соленият залив" пак е погребан човек, несвързан с нейния род.

Специалисти по гробищна култура обясниха за изданието, че традицията за поставяне на морена за надгробие датирала отдавна и не била български патент.

"Голяма морена има върху гроба на Иван Вазов. Тя е била знакова - българите са го възприемали като писател патриарх, затова близките на Язова са копирали този похват и също са поставили по-малка морена от Витоша за нейно надгробие", твърдят запознати с некропола в столичния квартал "Орландовци".

В годините на соца, а Яня Язова е убита през 1974 г., за поставяне на надгробен камък от природата върху нечия могила се е искало специално разрешение от властта, казаха още експертите. Как са го получили нейните близки, остава загадка. Важен обаче е резултатът - да се вижда отдалеч. Ако гробът на писателката обаче продължава да е необгрижван, тревите и бурените могат да скрият морената.

Остава надеждата, че Столична община и лично кметът на София Йорданка Фандъкова ще съдействат името на Яна Язова да бъде изписано върху надгробието й. Планира се още паметта за романистката с трагична съдба да бъде увековечена и с пейка в центъра на София, и с паметник в градината до Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий".

Зетят на Язова е брат на проф. Александър Балабанов

Родената през 1912 г. като Люба Ганчева писателка дължи литературния си псевдоним на проф. Александър Балабанов. Той открива таланта на красивата девойка от Лом, когато бъдещата звезда на историческата белетристика е само на 19. Тя е негова "муза" до самата му смърт, но големият учен така и не се жени за нея.

Със сестра й Мила обаче вдига сватба братът на проф. Балабанов - актьорът Никола Балабанов. През 1941-1943 г. Яня Язова и Никола Балабанов издават много популярното за времето си детско списание "Блок".

Зетят на писателката умира през 1969 г. Погребан е в гроба, където почиват бащата и сестрата на Язова.

Реклама
Реклама
Реклама