Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11670052 www.bgdnes.bg

Рагевски на съд за крадени коли

Обвиненият в убийствата на Бахлова и Мехмед

Бургаският бизнесмен и аверът му прехвърлят вината на мъртвец

Станимир Рагевски, който е задържан за чудовищните убийства на Теодора Бахлова и Юмер Мехмед, за пръв път проговори пред съда, но по друго дело. Той се яви като обвиняем по процеса за участие в схема за крадени автомобили заедно с авера си Христо Желязков. Делото за схемата за т.нар. коли близнаци е към своя край.

В Районния съд на Бургас бяха изслушани последните експертизи, а пледоариите бяха насрочени за 30 май. След дълго мълчание Станимир Рагевски проговори за пръв път, съобщава Флагман.

Реклама

58-годишният бургаски бизнесмен, който е обвиняем за жестоките убийства на Теодора Бахлова и Юмер Мехмед, пледира невинен по делото за крадене на коли. Рагевски и съпроцесникът му Христо Желязков от кв. Сарафово са погнати от обвинението за фалшифициране на документи на луксозни автомобили. Според него те са използвали добре смазаната схема с т. нар. коли близнаци. Пренабивали номерата на рамата и изготвяли фалшиви документи за собственост на откраднати у нас автомобили, като използвали данни на съществуващи идентични коли в чужбина. Впоследствие регистрирали колите в КАТ с чуждестранни регистрационни табели, уж че са внесени. Част от крадените коли били регистрирани на фирми на Рагевски. След което превозните средства били готови за продажба по автопарковете у нас. Едно от тези МПС-та - джип нисан, до последно е бил управляван от съпругата на Рагевски - Елена.

В своя защита бизнесменът изтъкна, че не е знаел, че колите са били задигнати.

"Ако знаех, че този джип е краден, щях ли да търся МВР за съдействие, когато нападнаха жена ми преди известно време. Крадците взеха чантата й от задната седалка. Щях ли да викам органите на реда, ако знаех, че колата е крадена?", попита Рагевски. Самият той не успя да даде точни обяснения за придобиването на двете коли, които са регистрирани на негови фирми.

Рагевски твърди, че е купил джипа от непознато за него лице през 2015 година и го предоставил на съпругата си, която го шофирала близо година и половина. Другият джип, за който е установено, че е краден - луксозно инфинити, го купил, регистрирал го, но не му харесало и решил да го продаде, казва още обвиняемият.

Съпроцесникът му Христо Желязков призна, че с Рагевски се познавали от 25 години. Той също твърди, че не подозирали, че са станали част от канал за трафик на крадени коли близнаци. Желязков стигна и по-далеч. Ако се вярва на думите му, с покупко-продажбата на колите се занимавал Александър Стоянов. Той предоставил печатите и оформил документите, казва Желязков. Само че бившият търговец на коли Стоянов е мъртъв. Той се самоуби през 2018 г., като около случая витаят сериозни съмнения.

Лесно може да се предположи, че пледоариите и на двамата адвокати на обвиняемите Рагевски и Желязков ще са изградени именно около тази теза - че Александър Стоянов ги е подвел и регистрирал крадени коли. Тази хипотеза е доста трудна за доказване заради смъртта на Стоянов, но е и също толкова трудна за опровергаване от прокуратурата.

Станимир Рагевски може да получи максимална присъда от 8 години затвор и глоба от 1 до 3 хил. лева, ако бъде доказано, че е замесен в схема за задигане на коли. Предвид чистото му съдебно минало, към този момент очакванията за неговото наказание е то да е минимално.

Реклама

През юни трябва да стартира и делото срещу Рагевски за убийството на Теодора Бахлова и Юмер Мехмед. Ако се докаже вината му, го грози доживотен затвор.

Отново разследват смъртта на Александър Стоянов

По време на делото бе разказано подробно за неизяснените обстоятелства около смъртта на Александър Стоянов, намерен в подземния гараж на кооперация в жк "Славейков" с огнестрелна рана в главата през 2018 година. Тогава случаят бе затворен като самоубийство, но това вече не е единствената версия, по която работят криминалистите. Разследването за смъртта на Стоянов бе възобновено след ареста на Станимир Рагевски за убийствата на Бахлова и Юмер и след като стана ясно, че Рагевски и Стоянов са имали вземане-даване в миналото.

Реклама
Реклама
Реклама