Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11673679 www.bgdnes.bg

Талантът Борислав Велев: Без бокса щях да съм наркоман

Заминавам за Англия, тук не виждам алтернатива, реши българският Майк Тайсън

Мечтая да се бия на стадион "Уембли"

Циганският квартал е дупка

Кой е той

Борислав Велев е най-нашумелият български професионален боксов талант. Той има 10 победи от 10 мача. Всичките са с нокаут, а 8 от тях още в първия рунд. 23-годишният българин, който се бие в полусредна категория, е продукт на боксовата школа на "Левски". Велев ще направи сериозни промени в своята кариера през следващите месеци, за да продължи своето развитие.

Реклама

- Боби, за последно бяхте на ринга по време на галавечерта Макс Файт 50 във Велико Търново, но не в ролята на боксьор, а като треньор. Каква е разликата?

- Когато видях ринга, рязко ми се доигра. Има доза адреналин. Това е бокс, а емоцията е съвсем различна.

- Наскоро записахте 10-ата победа с нокаут от 10 мача във вашата кариера. Как ви звучи това постижение?

- Приятно е, когато някой отстрани ме тупне по гърба за постижението 10 от 10. Дай боже да вървя все така нагоре с нокаутите. Важното е да съм здрав. Имах проблем с контузия. Ударих си ръката накриво. Тренирах в гаража. Два месеца ме изкара извън ринга. Не можех да правя спаринги и да удрям с дясната ръка. Вече съм напълно възстановен и съм готов да мачкам.

- Предприемате важна крачка. Заминавате за Англия. Кога ще се случи и защо се решихте на тази промяна?

- Предполагам, до месец вече трябва да сме в Англия с моето семейство. Тук не виждам перспектива за нас. Искам възможно най-добре да се развием. Животът в България е много труден. Там е нещо подобно, но ако стиснем зъби, предполагам след година-две ще бъде по-лесно.

Реклама

- Има ли яснота къде ще тренирате?

- Все още преговаряме. Не мога да кажа засега конкретно. Имаме общи познати и приятели. Те гарантират, че ще помогнат. Когато заминем и се сблъскаме с реалността, на място всичко ще се случи.

- Ще се наложи ли да работите нещо в началото?

- Предполагам, ще трябва, но всичко зависи от мен. Колко бързо ще се случат нещата. Ако имам късмет и ме харесат, тогава ще се нареди всичко.

- Наскоро Тайсън Фюри и Дилиън Уайт се биха на стадион "Уембли". Представяхте ли си как се биете на същото шоу?

- Минаваше ми тази мисъл през главата. Да играя пред толкова много публика. За това мечтая. Най-вече да се представя на ниво. В Англия нещата са по-различни. Точно затова искам да тренирам с най-добрите и един ден да стана най-добрият. В България тази възможност я няма, въпреки че разполагаме с добри боксьори.

- Преди време Йосиф Панов - Пепелянката разказа как е изключително трудно да се развиеш в един ромски квартал. Без значение в каква сфера. Вие живеете на подобно място. В столичната махала "Христо Ботев". Още от дете ли се получава подобно усещане?

- Израснал съм в Казичане. Впоследствие се преместих при моя баща и всичките ми роднини, които са от квартал "Христо Ботев". Трудно е. До ден днешен съжалявам, че попаднах в тази дупка. Не мога да изплувам от нея. Ако бях живял на друго място, вероятно щях да съм на друго ниво.

- Какво представлява тази дупка?

- Кварталът не ти позволява да израстваш. Има едно тъпо разбиране. Не можеш да изплуваш от дупката заради манталитета и хората. Няма какво да научиш от тях освен да те дърпат надолу. Нямаш друга алтернатива. Когато навършиш 18, ние младите се сблъскваме с живота. Той ни грабва и виждаме какви са препятствията. Тогава започнах да осъзнавам къде живея.

- Имаше ли конкретна случка, след която се запитахте какво правите там?

- Имаше доста. Учех се от грешките. Имах доста сбивания. При това не с деца на моята възраст, а по-големи. В Казичане нямах подобни проблеми. Преместих се, защото беше много по-близо до моя боксов клуб "Левски". В циганския квартал бях интересен на почти всички. Нарочиха ме като новото момче. Докато не набих двама-трима, не се промениха нещата. Още тогава си казах, че не трябва да живея там, защото не е за мен.

- Как успяхте да се спасите от кражбите, наркотиците, чували сме всякакви истории? Предлагали ли са ви да бъдете част от банди?

- Да, предлагали са ми. Да благодаря на Бог, че ме пази до ден днешен. Бил съм в такава среда. Можеше и да не съм жив. Навсякъде ги има подобни хора. Дори и извън циганските квартали, но при нас са повече. По-голямата част от жителите са необразовани. Те няма как да работят и да си изкарват прехраната по честен начин. Мислят различни алтернативи. Дори и да не искаш, попиваш от тях. Ето това е дупката.

- Ако не се бяхте захванали със спорта, къде щяхте да сте в момента?

- Щях да бъда общ работник. Имам приятели, с които сме израснали и сме минали през един и същи път. Виждам ги на какво ниво са и къде се намират в сравнение с мен. Ако не беше боксът, може би щях да съм още по-надолу от тях. С една дума - наркоман и алкохолик.

- Вие сте само на 23 години, има ли подобни ваши връстници, които да са стигнали дотам?

- Има, даже са много по-зле. Направо ужас!

- Кога взехте решение да заминете за Англия?

- Преди да се роди моята дъщеричка, искахме да заминем с моята съпруга Антония Велева. Тогава се случиха неприятни неща за мен и моето семейство. Когато жена ми забременя, го реших. Казах си, че ако моето дете израсне както аз, няма да има никакво бъдеще. Решихме го и тя се съгласи. Искам да опитам. Ако имам късмет, ще ми се получат нещата, за които си мечтая.

- Кои са боксьорите, които следите и се възхищавате?

- В моята категория това са Ерол Спенс и Терънс Крауфорд. Вероятно тази година дори ще се бият. За мен са най-добрите. Отличават се, защото имат трите основни качества - техника, бързина и сила. Аз също ги притежавам. Уча се от тях. Гледам движенията на ринга и по време на тренировки. Ще е доста интересен двубой. Терънс Крауфорд е с една идея по-техничен. Мисля, че ще го излъже.

- Кои според вас са другите най-добри български професионални боксьори?

- Йосиф Панов, който слезе в моята категория. Прави ми добро впечатление. Здравко Попов също е много добър. Ако не беше прекъснал близо три години, можеше да е на доста високо ниво. Това са най-атрактивните и добри боксьори в България. При аматьорите се сещам за един - Радослав Росенов. Той е малък, но е доста атрактивен. Очакваме го с олимпийското злато в Париж. Заслужава го. По-лек е от мен, но е стрела.

- Кога ще ви видим отново на ринга?

- Надявам се, че ще направя мач, преди да замина. Ако има вариант, да ме включат в бойната карта на Макс Файт 51 на морето.

Реклама
Реклама
Реклама