Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11677792 www.bgdnes.bg

150 000 евро заложени в битката за Европа

Поне 150 хиляди евро са заложени в битката за Европа, която ще се разрази днес в Пловдив между местния "Ботев" и "Берое". Това е сумата, която УЕФА плати на участниците в Лига на конференциите в първото издание на турнира, като всяко едно стъпало нагоре гарантира още по-високи приходи за клубовете. Възможно е да има увеличение на наградния фонд за сезон 2022-2023. Двубоят, който ще определи третия участник от България в Лига на конференциите, е между "жълто-черните" и "зелените" и ще се играе тази вечер от 18,30 ч. на стадиона в Коматево. "Левски" и ЦСКА-София вече си осигуриха участие в надпреварата за този турнир на УЕФА. Според регламента в Първа лига третият отбор, който ще играе в Лига на конференциите, се определя в директен сблъсък между третия и седмия в крайното класиране.
В Пловдив настроението е като за футболен празник и всички привърженици на "канарчетата" вярват, че е дошъл моментът за жадувано завръщане в Европа.
"Сигурен съм, че ще победим "Берое" и ще играем в Лига на конференциите - заяви с оптимизъм пред "България Днес" легендата на "Ботев" Атанас Пашев. - Прогнозата ми е за победа с 2:0. Тази година отборът се представя стабилно, отново сме в тройката след доста години без медали в първенството. Това означава, че сме постигнали постоянство, една от чертите, отличаващи силните тимове. Основната заслуга е на ръководството, което осигури финансите, както и разбира се, на треньорски щаб, играчи, привърженици. Всички трябва да работят заедно в името на общата цел, а тя е "Ботев" отново да играе силно в България и Европа. Имаме традиции и трябва да ги възродим."
Самият Атанас Пашев има сериозна заслуга за някои от незабравимите успехи на "канарчетата" в евротурнирите. Той е част от златното поколение на "Ботев", което успява да пречупи дори великия "Байерн" (Мюнхен). "Канарчетата" печелят с 2:0 срещу баварците на 7 ноември 1984 г. в мач реванш от турнира за КНК. 


Преди това пловдивчани губят с 1:4 от "Байерн" в Мюнхен, но в ответния мач повеждат с 2:0 само до 51-вата минута. Първото попадение вкарва Пашев, второто е на Костадин Костадинов от дузпа. До края на мача българите мачкат немците, но гостите оцеляват с невероятен късмет.
Жребият за предварителния кръг в Лига на конференциите се тегли на 14 юни 2022 г. Първите срещи са на 7 юли 2022 г., а реваншите - на 14 юли 2022 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама