Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11678874 www.bgdnes.bg

Мис Плеймейт Диана Габровска: Аз, грешницата, спечелих "Черешката на тортата"

Сама заколих кокошката в Момин проход и я сготвих на супа за участниците

Борислав РАДОСЛАВОВ
   Снимки: Личен архив

С голи ръце Диана Габровска хваща най-голямата, хубава и добре отгледана кокошка в двора си в Момин проход специално за гостите в "Черешката на тортата". Сама извършва кървавия ритуал по жертвоприношение в името на пълната тенджера и победата, а накрая сготвя вкусна пилешка супа, която я изстрелва към победата в кулинарното риалити.

Реклама

Снощи "Мис Плеймейт" отвя конкуренцията в първата седмица от новия 17-и сезон на предаването и с пълен актив от 40 точки получи плакета за най-добър кулинар. Така Габровска победи в кулинарното дерби дерматологът Камелия Присадашка, Мис България 2006 Славена Вътова, оцелелия сред пламъците на четвъртия сезон на "Хелс Китчън" Мартин Николов и известния музикален диджей Маскота.

Моделът и неуспял кандидат-кмет от Момин проход заради разпространените голи снимки преди местния вот през 2019-а заложи на българските традиционни ястия. Диана, облечена в българска носия, посрещна гостите си в битов стил и народни танци, с домашно приготвената питка с мед и шарена сол. Асистираха ѝ нейните синове - футболните таланти Антоний и Пламен, облечени също в носии.

Още в началото фолклорна изненада повиши доброто настроение сред участниците в кулинарното риалити. 12-годишният Любо Иванов от Костенец изпълни любимата песен на Васил Левски - "Отдавна ли си, момне ле, калугерица".

Габровска заложи на традиционно българско меню, в което място намериха шопската салата, боб в глинен гювеч, сач с два вида месо и легендарната пилешка супа от домашно отгледана кокошка.

"Съпругът ми Тони примами кокошките с храна и ми беше по-лесно. За специалните гости избрах най-хубавата и голяма домашна кокошка, която отглеждаме заедно с други в двора на къщата ни в Момин проход. Аз си я сготвих, всичко си правех. За рязането и заготовките само ми помагаше опитен готвач от ресторанта в градчето ни. Всичко се развиваше под зоркия поглед и контрол на децата ми и Тони", разказа пред "България Днес" Диана Габровска.

Десертът бе класически крем карамел. Вместо да се окаже най-лесното ястие, сладкото произведение измъчило Диана.

Реклама

"Крем-карамелът ми изяде душата. Първи сложих него да го пека, накрая трябваше заради питката да го извадя. 5 часа се пече. Уж е не толкова сложен десерт, но за да стане хубав и апетитен си трябва внимание. Не ми достигна време, иначе щях да направя индивидуално изписване на името на всеки от участниците и отделно украса", разказа още Габровска.

В края на своята вечеря, тя дари сътрапезниците си с вино от бутикова изба в Момин проход, биографичната си книга и специално изработени ножове с гравирани имена на участниците, датата и името на предаването. Изделията с  направени по поръчка от майстор Николай Пергелов от близкото село Костенец, който заедно с баща му продължават фамилната традиция.
"Исках да покажа най-хубавите неща, които имаме в нашия район. С кайсиева ракия ги посрещнах също от родния край на баща ми - Силистренско. Люти чушки също имаше. Славена обича много люто и специално за нея ги приготвих", разказва още Диана.

Габровска е изключително щастлива от спечелената победа.

"Много щастлива и приятно изненадана съм. Огромно признание и чест за мен е, че ме оцениха подобаващо. Че са се чувствали добре. Ето, че "най-голямата грешница на държавата" донесе този плакет в Момин проход. Затова е много специална тази награда. Прославихме се и с нещо хубаво", сподели още тя и добави, че още по-голяма злоба и завист владеят местните хора.

"Малко са хората, които истински се радват и се гордеят. Но ги има, за което съм благодарна", казва Диана.

Реклама
Реклама
Реклама