Мая Бежанска на 50: Не съм вярвала, че ще има война

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Мая Бежанска

Мая Бежанска

Посрещнах юбилея с дъщеря ми в Барселона

КОЯ Е ТЯ

Мая Бежанска е родена на 19 май 1972 г. Обичаната актриса отбеляза 50-годишен юбилей преди броени дни, а на 2 юни ще изиграе постановката по текст и режисура на Елин Рахнев "Веселата карета". Спектакълът за възрастни гостува на сцената на столичния Куклен театър, където Мая Бежанска си партнира с колегите си Димитър Баненкин, Тончо Токмакчиев, Димитър Ковачев-Фънки и други. От малка се занимава с куклен театър. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за куклен театър", а след това става актриса в Кукления театър в София. През април 2014 г. на сцената на Театър 199 излиза в първия си моноспектакъл "Колекционерката" от Радослав Чичев.

- Госпожо Бежанска, внася ли Фънки колорит, когато сте заедно на сцената?

- Той влезе със страшно голяма отговорност в своята роля. Гвоздейче е в нашето представление, което хем усмихва, хем те кара да се замислиш. Фънки ми е любима среща и като човек, и като творец заради харизмата, която има, и образа му в живота.

- Как се възприема от публиката новото ви представление "Веселата карета"?

- Имаше вълнение и безпокойство как ще се приеме от зрителите, тъй като тя е по-различна от по-нашумелите представления, които обикалят страната. Темата е дълбока - за самотата на артиста, в която трябва да остане, за да може да твори. Хората преживяват заедно с нас случващото се на сцената. Мисля, че "Веселата карета" си намери своя дом на софийска сцена в столичния Куклен театър. Заповядайте на 2 юни от 19:00 ч. Лятото има турне в различни места на страната и публиката тепърва ще има възможност да гледа постановката.

- Споменахте самотата на твореца, от която има нужда. В какво се изразява тя сега?

- Заради състоянието, до което е докаран артистът - да оцелява, той е вкаран в ситуация да търси различни места и начини за изкарване на средства. А неговата роля в обществото е много по-различна. Творецът е нужно да избяга и да се усамоти, да потърси себе си. Единственият смисъл е да се развива и като застане на сцената, да има какво да каже на публиката. В много неудобна позиция е сега артистът. Той живее от доста време в едно смирение, очаквайки да дойде и неговият ред държавата да му обърне подобаващо внимание.

- Има ли индикации от страна на държавата?

- Подготвя се едно излизане на общността извън пространството, което заема, за да заяви от какво има нужда. Христо Мутафчиев пое своята роля и ако до септември не се случи промяната и решение на проблемите, ще излезем да споделим своята позиция на улицата. Необходимостта от духовна храна, която да не се загуби в този материален свят, вече е прекалено наболяла и смятам, че времето е дошло.

- Какво си пожелахте на рождения ден?

- Надявам се на здраве и мир, за да може човек да осъществи това, което е в ума му. Най-вече с театъра и с лагерите за деца. Мечтая за център за работа с деца от различни места, националности и етноси дори. Да осъществявам връзката между тях и природата.

- Разкажете ни за идеята.

- Тя съществува от 8 години. Една група сме, която работи с малчугани от социални домове и различни други места. Събираме ги от всички краища на България. Национален фонд "Култура" ни подкрепя втора година, за което им благодаря. Искам много да се развива идеята. Хората помагат, но се надявам държавата още по-активно да се включи в тази инициатива.

Намира се в Юндола, лятото на три смени се провеждат лагерите, зимата също има една. Добре дошли са абсолютно всички, няма ограничения за децата. Това е място за среща с хора на изкуството, културата и образованието. Целта е да отворим врати на децата към знанието.

- Какво ви дават срещите с тях?

- Голямо щастие е. Връщат ме към моето детство, в което виждаш приятелите си само там. Като че ли това се случи и с тези деца. Голяма част се завръщат отново и мечтаят за следващия път, когато ще прекарат още една седмица заедно. Докато натрупат новите преживявания и споделят кой какво е правил през изминалата - и времето свършва много бързо. Новите деца се приемат с голяма любов и радост. Самото място в балкана отваря и предразполага към общуване.

- Какви занимания имат децата?

- Задължително преходи в планината, множество артзанимания, което им носи тишина и фокусиране в себе си, творческо писане, анимация, химия, физика, биология, надявам се интро театър да направим също. Много се вълнувам, като срещна човек, който с любов върши онова, което е призвание за него, и споделя това с другите. Имам много запитвания и за лагери за родители.

- Каква е базата и колко души сте се събрали в групата?

- Основно сме четирима души, като винаги има още двама-трима гости, които се включват. Ползваме базата на Лесотехническия университет, която е много чиста, уютна и просторна. Имам една малка приказна алпийска виличка в гората, в която се случват повечето от дейностите. Там искам да изградя малки къщички, в които децата да живеят, да творят, да готвят, погрижвайки се за храната си. Това място да се превърне в тяхното място. От 5- до 15-годишни са. Имаме вече и 16-годишни, които са от малки с нас и не искат да си тръгнат. Радвам се, защото някои от тях могат да станат част от екипа и да се грижат за по-малките. За целта е необходима по-голяма инвестиция. Ще търся европейска подкрепа и частни дарения. Вярвам, че ще си дойде точното време и проектът ще се случи, само да отминат тези смутни времена.

- Как ви се отразиха те на вас?

- Не съм и предполагала, че едно развито общество ще стигне дотук. Не съм вярвала, че ще се стигне до война. Скоро имахме среща с Влади Въргала, който е приел роднините си от Украйна. От театъра имахме инициатива - артзанимания с украински дечица.

- Да ви върна на рождения ден. Как го посрещнахте?

- Винаги съм събирала страшно много приятели. Но сега не. А и имам много работа, репетиции, ангажиментите с лагерите... Затова ми се стори невъзможно да събера всички приятели, които исках да поканя, и взех решение с дъщеря ми да отидем до Барселона. Подарихме си една безкрайна красота, заредихме се с много любов и хубави емоции. Имахме нашето време да си споделим нашите неща. Аз като забързан и пътуващ човек осъзнах колко пропуски имам с нея. Казахме си, че времето е пред нас и няма да го губим. Помечтахме това да стане наша традиция.

- Какво предстои оттук нататък?

- Тази година се обърнах към себе си. Работим с Елин Рахнев по един моноспектакъл заедно с Георги Георгиев от "Остава". Убедена съм, че ще се случи по начина, по който сме го намислили. Той ще бъде за любовта и раздялата в много широки аспекти. Не само мъжкото и женското начало. Включително и философската. През август предстои и премиера с колегите от Бургаския театър, за което се вълнувам страшно много. Това запомних от Татяна Лолова - нейното вълнение преди всяко излизане на сцена, което държи жив твореца до края на живота му.

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Разпродажба обяви Сузанита. Щерката на Орхан Мурад, която в последната седмица бе център на внимание заради скандалите с гаджето, опитва да се раздели с маркови дрехи, които скоро няма да може да носи. Певицата е бременна и в края на лятото ще дари любимия си Марк с първа рожба. И е наясно, че няма да може да влиза в тесните рокли

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Въпреки обещанието, че "Забраненото шоу на Рачков" ще се завърне тази есен в ефира на Нова телевизия, това няма как да се случи. Добре познатото предаване, което забавляваше зрителите в неделната вечер, имаше два успешни сезона, но спря. Тази есен премиерно ще се завърти чисто ново шоу, което пак ще бъде поверено на актьора

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Един от най-популярните български филми най-вероятно ще има трета серия. Двете части на "Завръщане" на лентата по идея на Ники Илиев и Башар Рахал се превърнаха в тотален хит. "Много зависи от това дали Бойко Кръстанов ще се навие да снима", обясни Башо. В същото време Илиев работи по нов проект. Бившият на Саня Борисова пише нов сценарий

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

Това лято на Ева от "Тоника" й предстои дамско турне "Обич и песен", в което се включва заедно с колежките си Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Роси Кирилова, Нелина, Мими Иванова, Тони Димитрова. "Реших го, защото след загубата на майка ми и пандемията живеехме почти като в затвор. Сега, освен че аз и Тони Димитрова пишем книга за Гого

Най-четени

Джизъса се уреди с млада тъща

Джизъса се уреди с млада тъща

Булката на Благо ще го командва Снежанка Спасова е едва 8 години по-възрастна от бившия футболист "Бракът е комбинация от две души, които се сливат в една на този специален ден! Желая им много щастлив и благословен брачен живот! Обичайте се!" С тези емоционални думи новата тъща на Благой Георгиев честити брака на дъщеря си с футболиста

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни. Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Нов хит в туризма  Срещу 250 лв. с чук и длето ровят за несметни богатства  Доли ЛУКАНОВА Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в

Сезонът на дините е открит

Сезонът на дините е открит

Плеймейтки и силиконки атакуват морето Банският на Николета едва удържа пищната й гръд Лятото дойде. Жегите започнаха. Жените се разсъбличат на плажа, за да хващат тен. И както се казваше в една реклама, дойде сезонът на дините! Родните плеймейтки и силиконови бомби захвърлиха якета и дънки и вече се търкалят на пясъка, на метри от морето

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

Ели Бинева и Камелия Стоилова почетени от ансамбъла Първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика от ансамбъла връчиха златни медали. Лаура Траатс, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова изненадаха и разчувстваха Елена Бинева и Камелия Стоилова. Петте подариха на бившите си колежки реплики на

Червена хубавица победи Лена

Червена хубавица победи Лена

В онлайн конкурс избираме красавица №1 в политиката - загл. Петя Михалевска печели четвъртфиналите с минимална преднина пред Бориславова Конкурс за най-красива жена в родната политика се провежда онлайн, установи "България Днес". Хубавици от различни партии се изправят една срещу друга в директни елиминации

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

51 години от трагичната кончина на футболните легенди Привърженикът на "Левски" Михаил Цветков вади на бял свят кадри на фотографа от "Поглед" Христо Славов Непоказвани снимки на Георги Аспарухов от епичния мач с "Милан", игран на 11 октомври 1967, се публикуват за първи път в печата днес, в деня, когато се навършват 51 години от трагичната

Работници от Перник са световните шампиони по футбол на България

Работници от Перник са световните шампиони по футбол на България

България има своите световни шампиони по футбол и това не са играчите с големи заплати и още по-големи претенции, които гледаме напоследък по терените в родния шампионат, а обикновени работници от Перник с необикновено големи сърца. Тази година клубът, в който играят мъжките момчета от местния "Енергетик", празнува 40-годишен юбилей

Жени Калканджиева вече има снаха

Жени Калканджиева вече има снаха

През последните дни Жени Калканджиева упорито показва щастието, което цари в семейството й. След като синът й Жорко завърши, модната икона показа, че младежът има гадже. Калканджиева дори пусна снимка на снаха си, като написа: "Едно не мога да отрека. Има страхотен

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Написала съм над 1000 акта за 13 години КОЯ Е ТЯ Надя Костова от 13 години е контрольор в градския транспорт в София. Родена и израснала е във Велико Търново, където завършва Математическата гимназия. Преди да проверява пътници за карти и билети, Надя е работила 8 години в Столичната следствена служба

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Нора Недкова обича да се разхлажда в горещите дни със студени коктейли. Но не знаеше, че най-старата смесена напитка е открита от археолозите на бреговете на река Тибър. Течността се съхранява по чудо в глинена кана и се състои от мед, ябълков сок, вино и ечемик. Този коктейл е направен преди около 5000 години

Зоуи се разхвърля в изрязан бански

Зоуи се разхвърля в изрязан бански

Половинката на Тео Ернандес - Зоуи Кристофоли, показа невероятна форма около три месеца след раждането. Моделката е възвърнала старите си пропорции. Тя не пропуска да радва феновете си и с провокативни снимки от ваканцията си. В момента Зоуи, която се изявява и като инфлуенсър, почива на Коста Смералда

Треньорът на волейболните националки Лоренцо Мичели:
Изграждаме идентичност на "лъвиците"

Треньорът на волейболните националки Лоренцо Мичели: Изграждаме идентичност на "лъвиците"

"Продължаваме да работим по изграждането на идентичност на този отбор. Важно е, че оставаме в Лигата на нациите", с голяма радост коментира старши треньорът на женския ни национален тим по волейбол Лоренцо Мичели. Избраничките му обърнаха състава на Полша с 3:1 (22:25, 25:13, 25:17, 25:22) в последния си мач от домакинския турнир в третата седмица

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Разпродажба обяви Сузанита. Щерката на Орхан Мурад, която в последната седмица бе център на внимание заради скандалите с гаджето, опитва да се раздели с маркови дрехи, които скоро няма да може да носи. Певицата е бременна и в края на лятото ще дари любимия си Марк с първа рожба. И е наясно, че няма да може да влиза в тесните рокли

ПСЖ иска да се отърве от Неймар

ПСЖ иска да се отърве от Неймар

"Пари Сен Жермен" иска да продаде още това лято звездата си Неймар, но той се е запънал да спечели с тима Шампионската лига, пише "Паризиен". Като част от осъществяването на целта да се спечели Купата с ушите през 2017-а бразилецът бе привлечен с рекорден за света на футбола трансфер на стойност 222 милиона евро от "Барселона"

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Въпреки обещанието, че "Забраненото шоу на Рачков" ще се завърне тази есен в ефира на Нова телевизия, това няма как да се случи. Добре познатото предаване, което забавляваше зрителите в неделната вечер, имаше два успешни сезона, но спря. Тази есен премиерно ще се завърти чисто ново шоу, което пак ще бъде поверено на актьора

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Един от най-популярните български филми най-вероятно ще има трета серия. Двете части на "Завръщане" на лентата по идея на Ники Илиев и Башар Рахал се превърнаха в тотален хит. "Много зависи от това дали Бойко Кръстанов ще се навие да снима", обясни Башо. В същото време Илиев работи по нов проект. Бившият на Саня Борисова пише нов сценарий

"Сити" взе Филипс, продаде Жезус

"Сити" взе Филипс, продаде Жезус

"Манчестър Сити" привлече халфа Калвин Филипс от "Лийдс". Той е подписал 6-годишен договор с "гражданите". Те ще платят 45 милиона лири на йоркширци за 26-годишния играч, който ще носи номер 4 в новия си клуб. За същата сума по-рано "гражданите" продадоха на "Арсенал" Габриел Жезус. Филипс е третото ново попълнение след Ерлинг Холанд и вратаря

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

Това лято на Ева от "Тоника" й предстои дамско турне "Обич и песен", в което се включва заедно с колежките си Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Роси Кирилова, Нелина, Мими Иванова, Тони Димитрова. "Реших го, защото след загубата на майка ми и пандемията живеехме почти като в затвор. Сега, освен че аз и Тони Димитрова пишем книга за Гого

Морфов се завръща с четири спектакъла

Морфов се завръща с четири спектакъла

Александър Морфов се завърна с гръм и трясък в Народния театър след седем години "изгнание". След като започна войната в Русия, където работеше, първият му пристан се оказа Плевен, където постави с успех "Антигона". В разговор с новия директор Васил Василев се разбра, че легендарният режисьор се завръща в първата ни трупа и със старите си

Мъж работи без почивен ден 27 години

Мъж работи без почивен ден 27 години

Служител в американска верига за бързо хранене се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. Причината - 54-годишният Кевин Форд е работил 27 години за компанията, без да си вземе почивен ден. Той започнал работа в ресторант на веригата, разположен на Международното летище "Маккаран", през 1995 година

Президентската щерка пафка ли, пафка

Президентската щерка пафка ли, пафка

Мома за пример ли е дъщерята на президента Дарина Радева?! Красавицата запали цигара пред НАТФИЗ в столицата, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Младото момиче без притеснение се отдаде на лошия порок в очакване на своите приятели. Снимка: България

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата. Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2

183 нови случая на заразяване с коронавирус

183 нови случая на заразяване с коронавирус

За последното денонощие у нас са регистрирани 183 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 1 353 теста, показват данните на Единния информационен портал. Новозаразените са 13,5 процента от тестваните. Няма починали. От новите случаи 67,21 процента не са ваксинирани. Активните случаи са 59 982

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички", написа във фейсбука си лидерът на партия ИТН Слави Трифонов. След което продължи с обясненията си: "И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

„Панайот Панайотов беше груб към колеги – нарече ги „сульо и пульо“, и това не успях да го преглътна“. Това каза пред bTV певицата Кичка Бодурова за размяната на гневни постове във „Фейсбук“ между нея и певеца. По думите ѝ грубото отношение е основната причина Панайотов да няма участие в нейния концерт в Бургас през юни

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Актьорът Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, е предложил брак на Калина Крумова от сцената на Сатиричния театър в София по време на своя постановка. Захариев е паднал на едно коляно, докато пеел Can't help falling in love на Елвис Пресли, разказаха младоженците пред Нова Тв. Борислав ми предложи брак в залата на Сатиричния театър

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за да откарат 70-те изгонени от България руски дипломати. Заедно с тях си тръгват и семействата им като на двата полета ще има около 170 души, съобщиха дипломатически източници на "24 часа". Двата полета са с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Мъж пострада, след като направи забележка на жени в градинката пред блока, а техен близък му извади пистолет, съобщава NOVA. Инцидентът е станал в столичния кв. Студентски град. Пострадалият Диан Дянков има 5 шева, след като е бил ударен с дръжката на пистолета. "На площадката имаше две жени от ромски произход с дете