Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11688818 www.bgdnes.bg

Участникът в анкетата за "Златната топка" Румен Пайташев: Ролята на фаворит натежа на "Ливърпул"

Румен Пайташев е сред най-уважаваните футболни историци в света и от много години гласува в анкетата на "Франс Футбол" за "Златната топка". Отразявал е осем световни, осем европейски първенства и осем турнира Копа Америка. Автор е на прекрасните книги, издадени от ИК "Труд" - "Световна футболна енциклопедия", "Вечното дерби "Левски" - ЦСКА", "Футбол: Историята на световните първенства". Днес от 19 ч. на Панаира на книгата, шатра №4, Пайташев ще представи своето пето издание на "Световна футболна енциклопедия". Специално за читателите на "България Днес" опитният журналист сподели своето мнение за финала в Шампионската лига.

Кристиан ИВАНОВ

- Г-н Пайташев, преди финала в Париж "Ливърпул" беше определян като фаворит за спечелването на трофея. Кои са основните причини за загубата на англичаните?
- Юрген Клоп не криеше своята амбиция отборът му да спечели всички надпревари, в които участва. Това увеличи много очакванията към отбора, въпреки че в един момент германският специалист каза, че не иска да чува повече за този куадрапул (четири трофея в един сезон). Това не попречи на голяма част от анализаторите да продължат да пишат, че "Ливърпул" са фаворити на финала срещу "Реал", което в крайна сметка натежа на играчите.
- Споменавате ролята на Клоп за "Ливърпул", но какво да кажем за треньора на "Реал" Карло Анчелоти? Сблъсъкът между двамата специалисти породи много дискусии.
- Клоп имаше шанса да спечели четири трофея, но взе два от тях - Купата на Англия и Купата на лигата. Анчелоти също спечели два, но най-важните - първенството на Испания и Шампионската лига. Тези резултати говорят достатъчно.
- Най-добрият отбор ли спечели Шампионската лига през този сезон?
- "Реал" отстрани в Шампионската лига "Челси" и "Манчестър Сити", победи на финала "Ливърпул". По пътя към трофея мина и през "Пари Сен Жермен". Анчелоти победи всички тимове от Топ 3 на Англия и настоящия шампион на Франция. "Реал" напълно заслужено спечели Шампионската лига.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама