Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11745058 www.bgdnes.bg

Учителя: По-нещастни от грешните и лоши хора няма

Бог се радва на онези, които постоянно учат

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дунов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията "Дрю", Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

Това, от което се страхувате, ще ви дойде до главата

- Това, от което човек най-много се страхува, на него именно налетява, идва му до главата, предизвиква го с мисълта си. И обратното е вярно: това, което човек най-много желае, и него ще постигне. Но дали му е писано?

Реклама

- Не се страхувай да работиш, дори да грешиш. И сто грешки да направиш, не се отказвай от работата си. Така се израства.

- Не се страхувайте да оправите вътрешния си свят. Тогава и отвън светът ще се "оправи".

- За да бъде силен и безстрашен, човек трябва да е доволен външно и вътрешно. Вътрешното недоволство прави човека нещастен. Никога не прекъсвайте връзката си с любовта. Искате ли да запазите силата си, не губете любовта си. Любовта прави човека силен. Всичко друго е излишно.

- Не унивайте, не се страхувайте от нищо. Едно трябва да знаете: след всяко страдание, след всяка скръб иде радост, съответна на скръбта. Колкото голяма е била скръбта, толкова голяма ще бъде и радостта.

- Нека остане в ума ви мисълта: бъдете доволни от малкото, което денят ви носи. Не мислете за утрешния ден. Той сам ще помисли за себе си. Благодарността и доволството внасят радост и веселие в човешката душа.

- Без вяра и без любов нищо не се постига. Дом, общество, държава, съградени без вяра и без любов, не устояват. Живее ли без вяра и без любов, човек всякога ще страда: ще става и ще ляга, ще яде и ще пие, но работите му ще бъдат неуспешни.

Трудностите

Реклама

- Лошите мисли, колкото и да са страшни, ако не им се поддавате, ще минават и заминават край вас, без да ви засегнат.

- Като метод за преодоляване на трудностите съветвам ви да пеете. Дали сте болни или здрави, трябва да пеете и да свирите. Музиката облагородява човека, а същевременно лекува.

- Човек се ползва най-много от това, което сам може да постигне, а не от това, което хората могат да направят за него. Когато вие работите за себе си, израствате. Когато ви дават наготово, съдбата ще ви изпречи същия проблем, който пак вие трябва да решите, не някой друг.

- Стремете се към вътрешно разбиране на живота, към вътрешна връзка с другите. Имате ли тази връзка, вие ще гледате на всички хора като на свои братя. Където отидете, в който дом влезете, всички ще ви приемат като свой брат. Така и трудности няма да имате.

- Единственият, който може да спъне човека, това е той сам. Най-голямата трудност, която трябва да преодолявате, сте собственото "аз".

- Бог се радва на онези, които постоянно учат. Не е важно да бъдеш учен, но да учиш. Не е нужно да бъдеш добър, но постоянно да правиш добро. Стремете се към непреривните процеси, които са динамични. В тях има енергия, живот. Пазете се от статичните положения.

- Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се погуби, ако винаги стои на едно и също място.

- Всичко, в което си добър, допринася за щастието на всички.

Бъдещето

- Човешката глупост винаги ще бъде по-голяма заплаха за нашето бъдеще от роботите, компютрите.

- Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече че в съвършенството няма нищо хубаво. То е за бъдещето, далеч е пред нас.

- Светлината се привлича от тела и съзнания, които са високоорганизирани. Кротките хора носят светлина, с която Земята се обработва. Кротките привличат божествената светлина и я отразяват навън. Те са светещи. Не са малодушни, както се мисли обикновено, а са разумни. Затова не бъдете агресивни, стремете се към спокойствие. Така бъдещето ще е с вас.

- Материята съществува, но не всичко произтича от материята. Тя е само един от факторите, едно от условията да се появи животът. За да се появи каквато и да е форма в света, необходима е субстанция, с която да се облекат живите сили. Тялото - външните му и вътрешни органи - представлява материалната страна на силите на съзнанието. Дробовете, стомахът, мускулите, костната, нервната и останалите системи представляват една величествена инсталация, чрез която се проявява интелигентността.

- Било е време, когато хората, обществата и народите не са били свързани помежду си. Но сега всички чувстват, че са членове на едно Велико цяло, което наричаме Велика душа, Космично съзнание, което е важен фактор. Към това съзнание се стреми днес човечеството. То не е нито самосъзнанието, нито съзнанието, нито подсъзнанието на човека, а Великото Космично съзнание, което се стреми да направи всички хора приятели и братя.

- Апостол Павел казва на едно място, че се е пренесъл на Третото небе. Третото небе подразбира пробуждане на Космичното съзнание. Много светии, учени, велики хора са живели в това съзнание. Докато човек не влезе в него, радостта му ту ще се явява, ту ще изчезва. Задачата на Христос беше да научи хората да живеят правилно, да съдейства за пробуждането на Космичното съзнание.

- Човешкото тяло нито е устроено още, нито е организирано. Един ден то ще се устрои добре, тогава душата му ще се въплъти напълно в него и човек ще стане безсмъртен. Човек е създаден по образ и подобие Божие, но още не е направен изцяло така. Бог е всезнаещ, но човек не е. Знаете ли какво има на Слънцето, какво представлява въздухът, какво ще ви се случи днес, какво има в дълбината на океана, какво има в центъра на Земята? Само онзи може да знае тези неща, чието Космично съзнание е пробудено. Той може да напуска тялото си, когато поиска, да обикаля цялата Земя, да влиза във вътрешността й, да отива на Слънцето и да се връща.

- Материята в първоначалното си състояние е била от божествена субстанция, но след като се е отделила, тя вече днес не е такава, каквато е била някога. Един ден ние ще се върнем към този физически свят, който е бил чист и кристален. И в това тяло няма да има вече излишъци, то няма да мирише, в него смъртта и животът постоянно ще се уравновесяват. Затова трябва всичко възможно да направим, за да си създадем чисто тяло, в което да живее духът.

- Бъдещите хора ще се наричат Синове на Светлината. Те ще бъдат прозрачни - Божествените подтици, светлината, топлината и силата ще минават през човека свободно.

- Земята един ден ще бъде освободена от всички лоши хора и от всички хищници. Вие мислите, че злите хора са по-щастливи, че живеят по-добре, че благуват? Много се лъжете. По-нещастни от грешните и лоши хора няма.

- Колкото звезди има в небето, толкова хора има на Земята. На всеки човек се пада по една звезда. Звездите разговарят помежду си като хората.

- Природата е толкоз умна, няма да ви остави никога да не изпълните един свой проект. Тя може като майка да отстъпи някъде, вие може да мислите, че сте я надхитрили, но тя ще ви застави с лихвите да платите четирикратно.

ФОРМУЛИ - МОЛИТВИ (повтарят се, докато не почувствате лекота)

- Когато ви е най-мъчно кажете: "Господи, огради ме и запази ме от всяка нечиста сила, като пратиш дух лъчезарен и верен да ми посочи истината, за което жадува душата ми!"

- Доброто е магия, с която човек превръща отрицателните сили в положителни. Един закон гласи: "Когато имаш препятствия, мъчнотии, тежка болест, направи една жертва - и те ще се отстранят".

- Болен си, защото си излязъл от Господа навън, защото не си спазил Божиите закони и природните закони. Ще отидеш при Господа и ще кажеш: "Господи, понеже не изпълнявам Твоята воля, затова се разболях. Сега ще я изпълнявам, за да оздравея."

- Когато си подложен на лишения и изпитания, обърни се към Бога с думите: "Господи, Ти, който имаш грижи и за най-малките душици, Ти, който показваш към тях Своята благост, покажи и на мене - като малка мушица - Своята благост и ми помогни в този труден момент!"

- Това е истинската молитва: при всички противоречия, които срещнеш в живота си, да кажеш: "Господи, да бъде Твоята воля! Господи, дай ми повече светлина, за да разбирам Твоята воля и да мога да върша това, което Ти искаш от мене!"

Реклама
Реклама
Реклама