Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11763030 www.bgdnes.bg

Порязаха с 85 бона бившата на Брендо

Заради незаконно обвинение на Моника Добринова

От 100 на 15 хиляди лева Темида намали обезщетението на ексжената на Евелин Банев

Бившата съпруга на Брендо олекна с 85 бона, след като Апелативният съд в столицата намали обезщетението за незаконно обвинение на Моника Добринова от 100 на 15 хилядарки. Това стана ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) преди дни.

Реклама

САС отмени решението на Софийския градски съд (СГС), с което бившата на Евелин Банев осъди прокуратурата на 100 бона заради незаконно обвинение за участие в престъпна група за пране на пари заедно с Брендо и брат му Симо Карайчев.

Миналата година градският съд присъди на Добринова обезщетение от 100 хил. лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 хил. лева за имуществени вреди от платените от нея адвокатски хонорари.

Апелативните магистрати намериха за справедливо прокуратурата да плати на Добринова само 15 бона за неимуществени вреди, но оставят в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати и 18 хил. лева за адвокатските хонорари.

Делото срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни само "кокаиновия крал" и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. Банев беше осъден на 6 години затвор, а Карайчев получи условна присъда и едва тогава Добринова и сестра й Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) бяха окончателно оправдани. По това време Брендо беше осъден и в Румъния, и в Италия на 10 и на 20 години решетки, но успя да се укрие в Киев, където бе заловен. Брендо не беше екстрадиран, тъй като придобил и украинско гражданство.

Делото в България срещу "кокаиновия крал" Банев, Карайчев, Добринова и Дишлиева продължи цели 11 години, като първоначално градският съд осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до втората оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.

Показания за вредите, които Добринова е понесла по време на процеса, са дали баща й и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си.

Реклама

Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и започнала да получава паникатаки. Заради медийното отразяване на процеса с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата й дъщеря какво се говори за нея.

Съдебният апелативен състав пише, че не може да се приеме, че всички описани вреди Добринова е търпяла заради повдигнатото й обвинение. Съдебният състав припомня, че през 2013 г. беше отвлечена по-малката й дъщеря Лара, която след месец и половина беше освободена, като предположенията бяха, че Банев е платил откуп от около 1 млн. лв.

От друга страна, съпругът й Брендо е бил осъден на лишаване от свобода за друго престъпление в Италия, който процес безспорно се е отразил негативно на Добринова. Ето защо САС намира, че установените по обем вреди в настоящото производство не се дължат единствено и главно на обвинението. Затова и присъденият размер от общо 100 000 лв. не кореспондира нито с обема на вредите, нито с икономическата конюнктура в страната за периода 2007 г. до 2018 г., нито с доказаната фактическа обстановка", се казва в решението на втората инстанция.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 "Кокаиновият крал" се бори да лежи в родна килия

Брендо отказва да се примири с отказите на българското правосъдие да излежи присъдите, наложени му от Италия и Румъния, у нас. Борбата продължава пред Апелативния съд в София. Както написа "България Днес", адвокатът на Евелин Банев Силвия Найденова е пуснала молбата преди дни, но дата за делото все още не е насрочена. Брендо обжалва поредния отказ на СГС да бъде разгледано искането му за излежаването на присъдите му, наложени в Румъния и Италия, в България. Съдия Мирослав Георгиев за втори път отказва разглеждане на подобно искане на Брендо.

Първото е от средата на септември м.г., няколко дни след като той беше задържан в Киев, Украйна. Дотогава той беше в неизвестност и бе издирван с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Искането на Банев е присъдите му, наложени в Италия и Румъния, да бъдат признати и изтърпени у нас заедно с наложеното му наказание от българския съд, което е най-малко.

Ако успее да се пребори и спечели делото в Апелативния съд, Банев ще се изправи пред Темида и ще започне сложно дело за групиране на трите му присъди.

Реклама
Реклама
Реклама