Олимпийската шампионка Лаура Траатс: Титлата в Токио е знак за нас

Приятел
Автор: Елица Младенова

Олимпийската шампионка Лаура Траатс: Титлата в Токио е знак за нас

Дали сме и взели повече от всичко от спорта

Коя е тя

Лаура Траатс е част от ансамбъла, спечелил първата олимпийска титла за българската художествена гимнастика в Токио 2020. Освен това е трикратна бронзова медалистка в многобоя от световните първенства в Песаро, София и Баку през 2017, 2018 и 2019 година. Отказа се в края на 2021-ва. Заедно със съотборничките си наскоро създаде дружеството "Диамантите".

- Лаура, кога се роди идеята за създаването на "Диамантите"?

- Идеята дойде малко след като прекратихме кариерите си. От доста време работим заедно и нещата ни се получават. Заедно сме не само на терена, но и извън залата. Решихме, че както на терена, така и за проектите ни извън залата ще ни се отрази добре да продължим екипно. Така създадохме това дружество "Диамантите". Започваме с мастъркласове, но ще имаме още много проекти. Искаме да създаваме и други неща.

- Първите ви мастъркласове са в Бургас и София. Има ли интерес към тях?

- Има изключително голям интерес. Учудваме се колко бързо се записват децата и много се радваме. Първият мастърклас ще е в Бургас на 28 юни, вторият в София на 30-и. Тече подготовка, тъй като държим да се случи нещо различно. Да не е просто тренировка с децата или няколко часа мастърклас, както е по принцип. Искаме всичко да е изпипано. Със сигурност децата, които са се записали, ще могат да видят нещо грандиозно. Нямаме търпение.

- Изпипано, както бяха и съчетанията ви?

- Да, винаги сме били перфекционистки. На това ни е научила нашата треньорка. Ако не станат нещата по най-добрия начин, по-добре да не се случват въобще. Ние сме го наследили от нея. Сега искаме всичко да е не само изпипано, но и грандиозно и различно.

- Това ли е вашият начин да останете близо до гимнастиката?

- Да, ние цял живот сме се занимавали с гимнастика. Всяка от нас има и други различни от спорта интереси. Досега сме дали толкова много на него, научили сме много от всичките си треньори. Отдали сме всичко, което имаме, на този спорт. Редно е да продължим и да го предадем и на следващите поколения.

- Казахте, че ще има и други проекти. Те с гимнастиката ли са свързани, или са встрани от нея?

- Свързани са и с гимнастиката, и с живота извън залата. Ще разберете скоро. Искаме първо да минат двата мастъркласа, сега сме се концентрирали основно върху тях. След това се надяваме, когато се задвижи машината, нещата да се случват много по-бързо и да можем да споделим и останалите ни проекти.

- Вие самата намерихте още един начин да останете в гимнастиката като международен съдия. Как решихте да продължите с това поприще?

- В нашия отбор много често се шегуваха момичетата, че аз и Мадлен сме математиците. Покрай стария правилник имаше постоянно надцакване между отборите кой ще играе за повече точки. Когато някой ансамбъл отиде на ново състезание, при всички положения той вдигаше трудността на съчетанието. Такива бяха времената, че оценките летяха все по-високо и по-високо. Сядах и оценявах съчетанието, за да знам с колко точки повече от нас е вдигнала конкуренцията. И колко ние да надградим. Съответно трябваше да знам правилника много добре. Разбира се, нашите съдии ни помагаха изключително много, но и аз гледах какво още можем да надградим. Така или иначе знаех правилата и реших да пробвам. Разбира се, те се смениха, но не ми беше трудно. С времето ще преценя дали това е моето нещо.

- Как е от другата страна?

- Отново доста трудно. Разбира се, по различен начин. По едно време даже си казах: "О, боже, това да излезеш и просто да си изиграеш съчетанието колко по-лесно е!". Но не е така. Когато си спортист, ти си на терена. Минаваш през изключително много трудности. Сега е различно. Това е буквално от другата страна на терена. Дори смятам, че треньорството е по-близо до състезателната форма.

- Друга ли е отговорността?

- Отговорността я има навсякъде. И на съдийската маса ние трябва да защитаваме флага си. Нещата не са само на терена в нашия спорт. Старая се да съм максимално обективна, да съдийствам по правилника. Има голяма разлика, когато едно съчетание се гледа и когато се съдийства. Някога то не е поставено коректно по правилник. Когато само го гледам, си казвам: "Боже това момиче защо има толкова ниска оценка?", или съответно толкова висока. Когато се съдийства, нещата си идват на мястото. Стига всички да са напълно обективни, спортът ни може да покаже наистина кой е най-добрият.

- Около 10 месеца извън състезателен режим как се чувствате? Свикнахте ли да не сте всеки ден в залата?

- Чувствам се много добре. Много хора ме питат: "Лиспват ли ти спортът, тренировките?". Не бих казала, че ми липсват. Атмосферата от състезанията, емоциите са нещо, което винаги ще помня с носталгия. Но реалността е такава, че аз и целият ми отбор сме дали и сме взели всичко, а дори повече от спорта. Чувстваме се напълно удовлетворени и няма нещо, което да ни липсва. Сега вървим по пътя си напред.

- Вие продължавате да сте заедно. Може би, ако се бяхте разпръснали, щеше да е друго?

- Абсолютно. Дори го считам по някакъв начин не като прекратена спортна кариера, а че просто сме тръгнали по следващата пътека. Олимпийската титла ни беше като знак. Показа ни, че трябва да сме хората, които да продължим традициите на българския спорт. Да направим всичко възможно да имаме още много олимпийски шампионки. Да сме тези, които вдъхновяват. Да градим и развиваме.

- Успяхте ли да се възстановите от операцията, заради която не участвахте на световното първенство?

- Да, възстанових се. Чувствам се много добре. Вече участвам в различни галаспекакли. Нямам никакъв проблем.

- Какво беше първото, което направихте след оттеглянето?

- Като цяло си починах. Наспах се. В професионалния спорт нещата се случват повече на воля. Умората настъпва много рано по време на сезона и на тренировките. Така че буквално на изключителна воля се случват всички неща, за да може да се издържат натоварванията, напрежението. За мен беше важно да си почина и го направих.

- Какво впечатление ви правят момичетата от новия ансамбъл, които са много различни от вас?

- Хубаво е, че са много различни. Ние също бяхме много различни от предния отбор. Смятам, че това ни помогна бързо да се наложим. Тези момичета имат по-сложен старт от нашия. При нас нещата се случиха почти от раз. Ето че започнаха да се справят все по-добре и по-добре. Никога не съм се съмнявала и за секунда, защото знам с кой треньор работят. Много ги подкрепяме, защото знаем през какво минават, колко е трудно. Какво им е вътрешно. Изключително много се радваме за тях. В момента за това, което градим ние, те също са пример и вдъхновение за всички деца.

- Техните съчетания са по новия правилник. Какво дава той?

- Може да се забележи как при колаборациите нямат право да започват нова, преди старата да е приключила. Това дава глътка въздух. Зрителят да успее да се наслади, да види всички "уау" моменти, трудните елементи. Нашите съчетания трябваше да се изгледат 20 пъти, за да се види всичко. Особено накрая беше доста наблъскано в опит да се съберат точки. Това нещо сега го няма. Има много повече хореография, музикални акценти. Това е и силата на Весела Димитрова. Смятам, че новият правилник е доста по-удачен и красив за нашия спорт.

- Имате ли лични планове извън гимнастиката?

- От малка имам мечта за нещо, което отново е свързано със спорта. Но не пряко с треньорство, съдийство. Когато се случи, със сигурност ще разберете. Вярвам, че ще стане, защото си го мечтая от страшно много време. Ще дойде след още няколко години. Не искам да го споделям на този етап.

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Разпродажба обяви Сузанита. Щерката на Орхан Мурад, която в последната седмица бе център на внимание заради скандалите с гаджето, опитва да се раздели с маркови дрехи, които скоро няма да може да носи. Певицата е бременна и в края на лятото ще дари любимия си Марк с първа рожба. И е наясно, че няма да може да влиза в тесните рокли

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Въпреки обещанието, че "Забраненото шоу на Рачков" ще се завърне тази есен в ефира на Нова телевизия, това няма как да се случи. Добре познатото предаване, което забавляваше зрителите в неделната вечер, имаше два успешни сезона, но спря. Тази есен премиерно ще се завърти чисто ново шоу, което пак ще бъде поверено на актьора

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Един от най-популярните български филми най-вероятно ще има трета серия. Двете части на "Завръщане" на лентата по идея на Ники Илиев и Башар Рахал се превърнаха в тотален хит. "Много зависи от това дали Бойко Кръстанов ще се навие да снима", обясни Башо. В същото време Илиев работи по нов проект. Бившият на Саня Борисова пише нов сценарий

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

Това лято на Ева от "Тоника" й предстои дамско турне "Обич и песен", в което се включва заедно с колежките си Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Роси Кирилова, Нелина, Мими Иванова, Тони Димитрова. "Реших го, защото след загубата на майка ми и пандемията живеехме почти като в затвор. Сега, освен че аз и Тони Димитрова пишем книга за Гого

Най-четени

Джизъса се уреди с млада тъща

Джизъса се уреди с млада тъща

Булката на Благо ще го командва Снежанка Спасова е едва 8 години по-възрастна от бившия футболист "Бракът е комбинация от две души, които се сливат в една на този специален ден! Желая им много щастлив и благословен брачен живот! Обичайте се!" С тези емоционални думи новата тъща на Благой Георгиев честити брака на дъщеря си с футболиста

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни. Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Нов хит в туризма  Срещу 250 лв. с чук и длето ровят за несметни богатства  Доли ЛУКАНОВА Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в

Сезонът на дините е открит

Сезонът на дините е открит

Плеймейтки и силиконки атакуват морето Банският на Николета едва удържа пищната й гръд Лятото дойде. Жегите започнаха. Жените се разсъбличат на плажа, за да хващат тен. И както се казваше в една реклама, дойде сезонът на дините! Родните плеймейтки и силиконови бомби захвърлиха якета и дънки и вече се търкалят на пясъка, на метри от морето

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

Ели Бинева и Камелия Стоилова почетени от ансамбъла Първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика от ансамбъла връчиха златни медали. Лаура Траатс, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова изненадаха и разчувстваха Елена Бинева и Камелия Стоилова. Петте подариха на бившите си колежки реплики на

Червена хубавица победи Лена

Червена хубавица победи Лена

В онлайн конкурс избираме красавица №1 в политиката - загл. Петя Михалевска печели четвъртфиналите с минимална преднина пред Бориславова Конкурс за най-красива жена в родната политика се провежда онлайн, установи "България Днес". Хубавици от различни партии се изправят една срещу друга в директни елиминации

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

51 години от трагичната кончина на футболните легенди Привърженикът на "Левски" Михаил Цветков вади на бял свят кадри на фотографа от "Поглед" Христо Славов Непоказвани снимки на Георги Аспарухов от епичния мач с "Милан", игран на 11 октомври 1967, се публикуват за първи път в печата днес, в деня, когато се навършват 51 години от трагичната

Работници от Перник са световните шампиони по футбол на България

Работници от Перник са световните шампиони по футбол на България

България има своите световни шампиони по футбол и това не са играчите с големи заплати и още по-големи претенции, които гледаме напоследък по терените в родния шампионат, а обикновени работници от Перник с необикновено големи сърца. Тази година клубът, в който играят мъжките момчета от местния "Енергетик", празнува 40-годишен юбилей

Жени Калканджиева вече има снаха

Жени Калканджиева вече има снаха

През последните дни Жени Калканджиева упорито показва щастието, което цари в семейството й. След като синът й Жорко завърши, модната икона показа, че младежът има гадже. Калканджиева дори пусна снимка на снаха си, като написа: "Едно не мога да отрека. Има страхотен

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Написала съм над 1000 акта за 13 години КОЯ Е ТЯ Надя Костова от 13 години е контрольор в градския транспорт в София. Родена и израснала е във Велико Търново, където завършва Математическата гимназия. Преди да проверява пътници за карти и билети, Надя е работила 8 години в Столичната следствена служба

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Нора Недкова обича да се разхлажда в горещите дни със студени коктейли. Но не знаеше, че най-старата смесена напитка е открита от археолозите на бреговете на река Тибър. Течността се съхранява по чудо в глинена кана и се състои от мед, ябълков сок, вино и ечемик. Този коктейл е направен преди около 5000 години

Зоуи се разхвърля в изрязан бански

Зоуи се разхвърля в изрязан бански

Половинката на Тео Ернандес - Зоуи Кристофоли, показа невероятна форма около три месеца след раждането. Моделката е възвърнала старите си пропорции. Тя не пропуска да радва феновете си и с провокативни снимки от ваканцията си. В момента Зоуи, която се изявява и като инфлуенсър, почива на Коста Смералда

Треньорът на волейболните националки Лоренцо Мичели:
Изграждаме идентичност на "лъвиците"

Треньорът на волейболните националки Лоренцо Мичели: Изграждаме идентичност на "лъвиците"

"Продължаваме да работим по изграждането на идентичност на този отбор. Важно е, че оставаме в Лигата на нациите", с голяма радост коментира старши треньорът на женския ни национален тим по волейбол Лоренцо Мичели. Избраничките му обърнаха състава на Полша с 3:1 (22:25, 25:13, 25:17, 25:22) в последния си мач от домакинския турнир в третата седмица

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Бременната Сузанита разпродава дрехи

Разпродажба обяви Сузанита. Щерката на Орхан Мурад, която в последната седмица бе център на внимание заради скандалите с гаджето, опитва да се раздели с маркови дрехи, които скоро няма да може да носи. Певицата е бременна и в края на лятото ще дари любимия си Марк с първа рожба. И е наясно, че няма да може да влиза в тесните рокли

ПСЖ иска да се отърве от Неймар

ПСЖ иска да се отърве от Неймар

"Пари Сен Жермен" иска да продаде още това лято звездата си Неймар, но той се е запънал да спечели с тима Шампионската лига, пише "Паризиен". Като част от осъществяването на целта да се спечели Купата с ушите през 2017-а бразилецът бе привлечен с рекорден за света на футбола трансфер на стойност 222 милиона евро от "Барселона"

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Рачков с ново шоу, пак в Нова тв

Въпреки обещанието, че "Забраненото шоу на Рачков" ще се завърне тази есен в ефира на Нова телевизия, това няма как да се случи. Добре познатото предаване, което забавляваше зрителите в неделната вечер, имаше два успешни сезона, но спря. Тази есен премиерно ще се завърти чисто ново шоу, което пак ще бъде поверено на актьора

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Ники Илиев прави трета част на "Завръщане"

Един от най-популярните български филми най-вероятно ще има трета серия. Двете части на "Завръщане" на лентата по идея на Ники Илиев и Башар Рахал се превърнаха в тотален хит. "Много зависи от това дали Бойко Кръстанов ще се навие да снима", обясни Башо. В същото време Илиев работи по нов проект. Бившият на Саня Борисова пише нов сценарий

"Сити" взе Филипс, продаде Жезус

"Сити" взе Филипс, продаде Жезус

"Манчестър Сити" привлече халфа Калвин Филипс от "Лийдс". Той е подписал 6-годишен договор с "гражданите". Те ще платят 45 милиона лири на йоркширци за 26-годишния играч, който ще носи номер 4 в новия си клуб. За същата сума по-рано "гражданите" продадоха на "Арсенал" Габриел Жезус. Филипс е третото ново попълнение след Ерлинг Холанд и вратаря

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

И Ева от "Тоника" се включва в "диско турнето"

Това лято на Ева от "Тоника" й предстои дамско турне "Обич и песен", в което се включва заедно с колежките си Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Роси Кирилова, Нелина, Мими Иванова, Тони Димитрова. "Реших го, защото след загубата на майка ми и пандемията живеехме почти като в затвор. Сега, освен че аз и Тони Димитрова пишем книга за Гого

Морфов се завръща с четири спектакъла

Морфов се завръща с четири спектакъла

Александър Морфов се завърна с гръм и трясък в Народния театър след седем години "изгнание". След като започна войната в Русия, където работеше, първият му пристан се оказа Плевен, където постави с успех "Антигона". В разговор с новия директор Васил Василев се разбра, че легендарният режисьор се завръща в първата ни трупа и със старите си

Мъж работи без почивен ден 27 години

Мъж работи без почивен ден 27 години

Служител в американска верига за бързо хранене се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. Причината - 54-годишният Кевин Форд е работил 27 години за компанията, без да си вземе почивен ден. Той започнал работа в ресторант на веригата, разположен на Международното летище "Маккаран", през 1995 година

Президентската щерка пафка ли, пафка

Президентската щерка пафка ли, пафка

Мома за пример ли е дъщерята на президента Дарина Радева?! Красавицата запали цигара пред НАТФИЗ в столицата, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Младото момиче без притеснение се отдаде на лошия порок в очакване на своите приятели. Снимка: България

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата. Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2

183 нови случая на заразяване с коронавирус

183 нови случая на заразяване с коронавирус

За последното денонощие у нас са регистрирани 183 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 1 353 теста, показват данните на Единния информационен портал. Новозаразените са 13,5 процента от тестваните. Няма починали. От новите случаи 67,21 процента не са ваксинирани. Активните случаи са 59 982

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички", написа във фейсбука си лидерът на партия ИТН Слави Трифонов. След което продължи с обясненията си: "И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

„Панайот Панайотов беше груб към колеги – нарече ги „сульо и пульо“, и това не успях да го преглътна“. Това каза пред bTV певицата Кичка Бодурова за размяната на гневни постове във „Фейсбук“ между нея и певеца. По думите ѝ грубото отношение е основната причина Панайотов да няма участие в нейния концерт в Бургас през юни

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Актьорът Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, е предложил брак на Калина Крумова от сцената на Сатиричния театър в София по време на своя постановка. Захариев е паднал на едно коляно, докато пеел Can't help falling in love на Елвис Пресли, разказаха младоженците пред Нова Тв. Борислав ми предложи брак в залата на Сатиричния театър

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за да откарат 70-те изгонени от България руски дипломати. Заедно с тях си тръгват и семействата им като на двата полета ще има около 170 души, съобщиха дипломатически източници на "24 часа". Двата полета са с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Мъж пострада, след като направи забележка на жени в градинката пред блока, а техен близък му извади пистолет, съобщава NOVA. Инцидентът е станал в столичния кв. Студентски град. Пострадалият Диан Дянков има 5 шева, след като е бил ударен с дръжката на пистолета. "На площадката имаше две жени от ромски произход с дете