Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11855843 www.bgdnes.bg

Вината Kabile съживяват легендата за античния тракийски град Кабиле advertorial icon

Марката на „Вила Ямбол“ е една от най-награждаваните на световни конкурси

Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани с винопроизводството, са с дълбоки корени в региона на древния тракийски град Кабиле край Ямбол.

През античността Кабиле е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и античността. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

Именно богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина Kabile. А

ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите.

Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от Сира.

Виното се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив. Гроздето е брано на ръка, минава на лента и чак тогава влиза за ферментация.

Традициите и историята са две неща, на които една от най-старите изби в Южна България - „Вила Ямбол“, изключително много държи и съхранява през всичките тези години.

„По нашите места освен че е култивирано гроздето, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното е

една от свещените напитки

на траките. Затова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказа изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Дълъг е списъкът и с награди за винената серия Kabile. Само тази година марката

спечели 20 отличия на най-престижните световни конкурси.

Kabile от сорта Сира бе определено за „най-доброто от България на тазгодишното издание на Concours Mondial de Bruxelles. Освен него избата добави и други пет отличия към колекцията си.

Kabile Резерва от сорта Мерло пък бе оценено с Голям златен медал на друг престижен винен форум – Vinalies Internationales. Там серията общо взе шест отличия.

На американския конкурс Los Angeles International Wine Competition серията  спечели 8 медала, от които три златни – за Kabile Шардоне, за Kabile Шардоне и Совиньон Блан и за розе Kabile.

Легендата разказва, че в скалите на възвишението Зайчи връх в Кабиле е изсечен образът на богинята Кибела, яхнала лъв. По време

на лятното слънцестоене на 21 юни образът се огрява

от слънчевите лъчи, а камъните сменят цветовете си.

Местните екскурзоводи разказват, че на Зайчи връх е работил екип, който е замервал с уреди магнитното поле на светилището и медицинските показатели на хората, качили се на него, преди и след престой от няколко часа.

Магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Присъстващите на експеримента пък са подобрили значително общото си здравословно състояние.

Реклама
Реклама
Реклама