Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11858143 www.bgdnes.bg

Треньор номер 1 на XX век Димитър Пенев: Не може футболистите само да висят в интернет!

Внучката ми иска да става футболистка, не мога да я разкандардисам

"Дайте време на новите футболисти, то чужденците по не стават от тях. Но като че ли постоянно тях ги слагат, а нашите момчета не могат да се разиграват, да свикват с колегите си на терена, нали футболът е отборна игра. Чужденците повече за себе си се стараят." Това сподели треньор номер 1 на XX век Димитър Пенев по повод на представянето на националния ни отбор по футбол напоследък.

"Освен че трябва на тези деца да им се показват техники, трябва и някой да ги възпитава. Не може по цял ден да гледат в интернета, да си броят почитателите, а ти да очакваш от тях чудеса. Няма как да стане", коментира още Пената, който обаче не иска да дава съвети на нито един от колегите си треньори.

Реклама

Само след няколко дни бившият треньор на ЦСКА ще стане на 77 г., но няма да празнува шумно. "С приятелите, с близките, това ще ми е празнуването", смее се Пената. Той продължава да взима пенсия от 900 лева, но не се оплаква. "Не са добри работите в политиката. На тази държава й трябва човек водач, който да сплотява, да обединява, защото с тези високи цени как ще се оправят хората, особено пенсионерите като мен", пита Пената, на когото прави впечатление, че хората по улицата ходят все по-намръщени. "Малка страна сме, сами трябва да се оправяме, а не само да плачем за помощ. Не може само да чакаме на държавата. Жалкото е, че селските райони загинаха. Купуваме скъпи чужди зеленчуци, а младите не влизат в градината. Искат в града", с усмивка заявява футболистът.

Легендарният треньор продължава да си гледа и зайците, а напоследък към тях прибавил и три кокошчици. "От зарзавата ми се раждат големи домати и краставици, като "за ракийка", гледам си се", смее се Стратега.

Колкото до здравето му, Пената не смята, че трябва да занимава хората със себе си, но не може да се оплаче и от женското царство, което постоянно иска да му помага, защото "е стар".

"Всички около мен са жени. Това дъщеря, това внучки... И каквото подхвана, все някой се притичва да помага. Най-малката ми правнучка постоянно тича до мен и футболистка иска да става. Казвам й - не е за теб това, дядо. Тя обаче не, вика, защо да не е за мен", смее се бившият национален селекционер. Той е горд и с успехите на внучката си Димитрия, която взе стипендия за обучение по радио и тв журналистика в Лондон преди време. "Умно ни е детето, радвам се с нея. Журналистите не е като едно време, сега всичко много бързо се развива", смята футболистът.

В момента Пената не е добре с краката, но не използва бастун. Известно време използвал и слухов апарат, но и с него се е разделил. "Преди години едва ме убедиха да сложи очила. После пък със сърцето имах лек проблем. Ама сега всичко ми е наред, не трябва да се оплакваме", сподели Пената и каза, че се радва на факта, че неговият племенник Любо Пенев ще поеме ЦСКА като треньор. "Винаги съм вярвал в качествата на Любо. И той, и Стоичков са ми като деца, пред мен израснаха", доволен е най-успешният треньор на всички времена у нас.

Реклама
Реклама
Реклама