Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11858228 www.bgdnes.bg

Това е най-старият снегорин

Пали и при минус 50 градуса, горд е собственикът на петдесетгодишната машина 

Половинвековен снегорин, който все още е в движение, е най-старата почистваща машина у нас.

Впечатляващият гигант беше показан на ретро парад на автомобили в Парка на младежта в Русе. В екзотичното шествие с чудновати превозни средства участвали реставратори не само от България, но и от чужбина.

Реклама

"Когато взех снегорина, беше пълен мъртвец. Наложи се да го транспортирам с кран и след това смених буквално всяка част по него. Гумите са нови, взех четири, всичко по него е правено", разказа гордият собственик Веселин Василев.

Руската машина има има само един двигател, който е разположен в задната част. Моторът е 6-цилиндров и половинтанков, разкрива още собственикът.

"Всичко по него функционира и снегоринът си работи. Гарантирам, че е по-добър от новите. Винаги, когато се е налагало, е пробивал преспите по пътя. Пали на акумулатор и сгъстен въздух, който задейства двигателя. Мога да кажа, че без никакъв проблем пали дори при минус 50 градуса", сподели Василев, който беше атракцията на парада, тъй като повечето участници се появиха с коли и мотори.

Кабината чудноватия снегорин, който е сглобен като от филма "Трансформърс", е от ЗИЛ 131, а кормилото е от УАЗ-ка и по думи на Василев "се кара много лесно и буквално с един пръст". Старата кабина сменил, тъй като била прекалено изгнила, а в новата сложил печка. Василев добавя, че повече от 20 години кара тежки возила и няма проблеми да се справя и със снегорина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама