Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11858370 www.bgdnes.bg

Мъртъвци възкръсвали край родопско село

Мистериозна сила витае във въздуха 

На каменни операционни легла лекували и предавали енергия между хората 

Доли ЛУКАНОВА

Родопа е една от най-мистичните планини у нас. Нейните тайни и легенди се носят от уста на уста през поколенията, но и до днес излизат наяве нови мистериозни открития.

В близост до малкото селце Бенковски се намира тайнствен каменен град. Археолози от екипа на проф. Овчаров са открили множество скални образувания, дело на човешка ръка, с неизвестна ритуална функция. На едно място са изсечени две легла, в които човек ляга като в калъп. Те страшно много наподобяват на операционни маси.

Реклама

"Хора с паранормални способности от Германия посетили района през 2012 година. Те споделили фантастични истории за предназначението на мегалитите, дело на напреднала цивилизация", разказва пред "България Днес" Боряна Хъзова, кмет на село Бенковски.

Според описанието, което медиумите дали, на едно от каменните легла преди 12 хил. години слагали болен човек, а на другото - здрав. Със специални уреди и ритуали се преливала енергия от 12 други човека, държащи кристални черепи. Така много често дори смъртници възкръсвали. Хората наричали ритуала "Пролетно лечение".

"Личи си, че е маса. Определено е използвано навремето. Идват хора от цяла България. На място се усеща някаква сила. Много е интересно", допълва управничката.

Древното светилище е разположено на дванадесет километра от Златоград, по посока към пътя за Кърджали. Според експертите мястото е било използвано и за свещенодействия. И то от тракийските племена, които населявали региона през желязната епоха. Изградено е върху естествени вулканични скали, където се наблюдават и зооморфни фигури сред множеството скални вкопавания, изсичания и пещери.

"Около операционните могат да се видят и каменни животни. Явно личи един крокодил, има и лъв", посочва Хъзова.

Използвали пещерите за гробници

На територията на древното светилище има няколко пещери. За тях се предполага, че в древността са се използвали за гробници, които впоследствие са били ограбени. Една от тях местните наричат "Дупчения камък". Хората вярват, че мястото има лековитата сила и често търсят там лек за болки, като например ревматизъм, шарка, неврози и др. След като се промушат три пъти през отвора на покрива (от долу на горе), те оставят част от дреха на близкото дърво с надежда болестта да остане там. В лицето на скалния масив е издълбана засводена ниша, която служи за вход към основното помещение на пещерата. Тя е дълбока 0,50 м, висока 1,40 м и широка 1,55 м. Входът е с височина 0,85 м и приблизително толкова широк. Гробната камера има неправилна трапецовидна форма със силно закръглени стени без изразени ъгли, които се спускат под наклон. Вместо покрив гробницата има елипсовиден отвор. Предполага се, че този отвор е бил затворен с похлупак, тъй като в двата му края по дългата ос се наблюдава по един издълбан в скалата жлеб.

Реклама
Реклама
Реклама