Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11868546 www.bgdnes.bg

Доживот за бившия полицай Караджов,убил родителите си

Божурка и Цветан са открити в локви кръв от съседка

Намерена е папка в компютъра на сина, наречена "Гадове", пълна с видеофайлове на родителите му

Ексченгето Венцислав Караджов, обвинен за умишленото убийство на родителите си, отново чу доживотна присъда. Апелативният съд в Пловдив потвърди най-тежкото наказание за бившия полицай, постановена от Пловдивския окръжен съд.

Реклама

Делото се гледа за втори път от Пловдивския апелативен съд (ПАС), след като по жалба на подсъдимия и неговите защитници Върховният касационен съд (ВКС) отмени изцяло решението на Пловдивския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Караджов е признат за виновен за това, че на 15 май 2016 г. умишлено е умъртвил родителите си, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел. На окървавените трупове попада съседка на семейство Караджови.

Два дни след жестокото убийство, на 17 май, Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови. Жената е притеснена, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Божурка и Цветан лежат на земята в локви кръв. Анка побягва с писъци и звъни на спешния тел. 112. След броени минути на местопрестъплението е пълно с униформени и медици. Час по-късно трима полицаи причакват Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го отвеждат в ареста.

Впоследствие аутопсията показва, че Божурка е простреляна пет пъти, а Цветан три пъти. Всеки от тях има по един изстрел в главата, убиецът е искал да се подсигури. Аутопсията установява и времето на убийството - между 19 и 20 часа на 15 май.

Синът на убитите Венци е първият и единствен заподозрян, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалния тон. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също. Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от сина си. Ябълката на раздора се оказва голям имот зад болница "Каспела" на ул. "София" в града под тепетата. В него има построена двуетажна къща и малка постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело - за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцислав, обаче е "замразено" и предстояло да се гледа. Семейните войни на Караджови не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, наречена "Гадове". Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Ексченгето получи доживотна присъда на няколко инстанции, но когато стигна до ВКС, върховните магистрати го върнаха на Апелативния съд в Пловдив заради процесуални грешки. Но Венцислав отново чу присъдата доживотен затвор.

Реклама

По делото бяха разпитани огромен брой свидетели. Разследването се върна 15 години назад във времето, за да проследи целият професионален път и личен живот на Караджов. Свидетелстваха негови бивши колеги, които го описват като нагъл, арогантен, невъздържан, експанзивен, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е бившият началник на Второ районно Николай Петков, който е заявил, че "от него всичко може да се очаква". Други бивши полицаи обясняват, че Венцислав е бил подложен на проверки, тъй като е бил заподозрян за сводничество. На свидетелската банка застана и бивша жрица, която потвърди показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото престъпление, събраните доказателства оформиха описание на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на убиеца, изготвен от специалист.

По време на процеса Караджов заяви многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко проверки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица.

Решението на Апелативния съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

 Доказателства

Камера в съседна къща е заснела съпругата на Венци - Каля Караджова, да влиза със "Ситроен Берлинго" в гаража на къщата на родителите на мъжа си в часа, в който е извършено двойното убийство. Излиза 8 минути по-късно. Обвинение предполага, че Венцислав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на полицая – Алекс, разбива алибито, осигурено от Каля Караджова, като казва, че в неделя баща му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във фаталната нощ съпрузите са излезли заедно, за да нахранят кучето, което живее в имота на родителите му. Към доказателствата се добавят барутни частици, открити по ръцете и дрехите на Венци. Бившият съдружник на Караджов разпознава "козия крак", с който е разбита задната врата на къщата и разказва, че Венцислав си го е донесъл от Англия.

Също така СРС-тата са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, така и скандала, който тя е вдигнала на майка си, след като в една от беседите възрастната жена се изпуснала, че във фаталната вечер съпрузите са излезли заедно.

Реклама
Реклама
Реклама