Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11873130 www.bgdnes.bg

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Научих от медиите за идването на Дионисий

Замонашеният за една година духовник: Без коментар

"Научих от медиите, че Светият синод праща архимандрит Дионисий да пребивава за една година изпитателен срок в Рилския манастир. Нямам нищо официално, когато получа писмо, ще мога да коментирам."

Това сподели пред "България Днес" игуменът на светата обител епископ Евлогий. Дионисий трябва да отиде на пост и молитва под покровителството именно на Негово Преосвещенство, заемайки опразнената килия на един от доскорошните братя на манастира - архимандрит Макарий, който е ръкоположен в епископски сан и отива на служба в Русенска епархия като викарий на митрополит Наум.

Реклама

Светият синод е приел покайно писмо на архимандрит Дионисий. В изпитателен срок от една година той ще бъде на служение в Рилския манастир. За определеното място за изпитателен срок е имало един глас против - този на Неврокопския митрополит Серафим, оповестиха официално от синода във вторник.

"Не мога да коментирам решението на Светия синод", лаконичен бе пред вестника архимандрит Дионисий.

През 2016 г. висшият клир реши да отстрани Дионисий от предстоятелското място в патриаршеската катедрала, като тогава временно му беше забранено да извършва богослужения.

До решението преди шест години се стигна след скандал със заря пред храм "Св. Ал. Невски" на Великден, която беше поръчана именно от Дионисий. Зарята възмути някои от свещениците в храма и те отказаха да служат с Дионисий на Гергьовден.

Освен зарята бившият предстоятел на храм "Св. Ал. Невски" извърши и други промени в начина на служение в храма - военни носеха плащаницата Христова на Разпети петък, хлябът и виното бяха разделени при даването на причастие на миряните.

По-късно църквата се разграничи от участието на архимандрита в протести и негови позиции по обществени теми. След това Дионисий стана активен протестър, но сега явно се е върнал към духовенството.

Реклама
Реклама
Реклама