Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11873969 www.bgdnes.bg

Тато и Борисов с най-добри лафове

Асен Василев не е първият, който ръси цинизми

Нейчо Неев отрича за "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер" 

"Да го духат бедните" е репликата, която влиза в историята на българския политически живот.

Думите бяха изречени във вторник от вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на дебатите за вота на недоверие. Очаквано имаше реакции, че подобен изказ не е подходящ в парламентарната зала. Всъщност фразата е от американската кинопародия "История на света" и в лентата е изречена от Цезар в сената на Древен Рим.

Бурната политическа атмосфера у нас ни даде множество култови реплики, като някои от тях се помнят от повече от едно поколение.

Реклама

"Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер" - тези думи се приписват на Нейчо Неев от СДС, който в периода 1992-1993 г. е министър на транспорта и заместник-председател на Министерския съвет в правителството на Любен Беров. Три години по-късно той се отказва от политиката и започва частен бизнес, като отрича да е изричал думите. "Фразата се появи благодарение на една глуха заместник-министърка, но не ме карайте да назовавам името й", заявява преди едно десетилетие Неев.

Най-скандалната, но и най-противоречива си остава репликата "Да дойдат танковете".

На 14 декември 1989 г. студенти обграждат парламента с искане за автономия. Митингът прераства в протест с настояване за отмяна на член Първи от тогавашната конституция - за ръководната роля на БКП. Петър Младенов, който е избран месец по-рано за председател на Държавния съвет на мястото на Тодор Живков, излиза пред тълпата, но е бурно освиркван и тръгва да се връща обратно в Народното събрание.

До него е министърът на отбраната Добри Джуров. Младенов е толкова афектиран от виковете срещу него, че при влизането обратно в парламента казва знаменитата си реплика "По-добре е танковете да дойдат". Това успява да улови камерата на журналиста от БНТ Евгений Михайлов, който в суматохата се оказва изтикан зад Младенов. През годините се появяват различни версии, че всъщност Младенов е казал "Сега танковете ли трябва да дойдат?" или "Станко да дойде", имайки предвид тогавашния парламентарен председател Станко Тодоров.

Комунистическият лидер Тодор Живков също е запомнен с цветистия си език, който изрича няколко незабравими реплики - "Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъд*те се клатят, ама не падат!", "Тази година построихме завод за полупроводници, а догодина завод за цели проводници", "Сега всеки ден, всеки час, навсякъде около нас има матриал за митингова демокрация, но вече съм годините... и няма да ми стигнат силите", "Откривам новия завод за велоЕ за велоЕ Абе за колелета!", "До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!", "Времето е наше, но всичко друго е ваше", "Според последното преброяване мечките ги водеха някъде към 1300 души" и други.

Тато има много последователи, макар малцина да могат да го задминат.

"Госпожа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо". Така през 2012 г. Иван Костов отговори на въпрос дали формацията на бившия български еврокомисар Меглена Кунева би могла да бъде новият политически субект вдясно и да измести оттам досегашната десница. По това време имаше решение на СДС да сложи край на синята коалиция.

Реклама

Един политик може да се съревновава с Тодор Живков по колоритни реплики и това е бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Трудно е да бъде отличена една фраза, затова посочваме най-запомнящите се. За себе си казва - "На празници седя сам като куче горе в Бояна и гледам футбол", "Чуя ли "Конгретюлейшън, Борисов", и спирам да слушам" и "С Алексей Петров повече съм се бил, отколкото съм говорил". Силно впечатление направи, когато се ядоса, че за пореден път снегът е изненадал страната ни, и излезе със специално поръчение към министрите си. Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате още във въздуха. Ако прочета "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан. Затова ви предупреждавам - в петък ще вали сняг!, заяви Борисов на правителствено заседание на 8 декември 2010 г.

"Дадох куче на Доган, а то му изяде пауните". Повод да се върне към спомена е кучето, което Борисов връчи на Владимир Путин. По повод изядените пауни лидерът на ГЕРБ изрично предупредил руския президент, че българското овчарско куче хапе много, затова да не пуска много хора в двора.

"С голо дупе таралеж ще мачка. Нещастник!", беше едно от последните словесни избухвания на Борисов. Думите бяха изречени към вътрешния министър Бойко Рашков през юли миналата година.

Реклама
Реклама
Реклама