Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11881055 www.bgdnes.bg

90-годишна баба вади дядо от пожар

Достолепен героизъм в Давидково 

Възрастната Мина носила Сали на ръце 

"Бързо, горим!"

Това са първите думи на 90-годишната Мина Хаджиева, след като от двора на къщата си в родопското село Давидково вижда пламтящия прозорец на втория етаж. Минута по-късно, без да се замисля, жената влиза в огнения ад и спасява 74-годишния дядо, който живее в къщата.

"Истински геройска постъпка. Баба Мина не се поколеба и за секунда, а рискува живота си, за да спаси съквартиранта си Сали", сподели пред "България Днес" кметицата на селото Севда Чолакова. По думите й 90-годишната баба извадила дядото напълно сама, носейки го на двете си ръце.

Реклама

"Лицето на 74-годишния Сали беше леко опушено, а косата му - опърлена. Изглежда, е заспал и ако не беше смелата и бърза реакция на Мина, той най-вероятно щеше да изгори", разказва кметицата.

Преди злощастния инцидент в къщата живеят трима пенсионери - Мина Хаджиева, мъжът й Младен Хаджиев и Сали Ходжов. Късо съединение на втория етаж предизвиква огнената стихия, която едва не коства живота на Сали и оставя възрастните хора без дом.

"Пристигнаха пожарникари от Смолян и Мадан, за да се борят с огъня. Всички жители на селото се събрахме отстрани, за да окажем нужната подкрепа. Помня, че през това време валеше пороен дъжд, но къщата отвътре продължаваше да гори. Беше истински кошмар", спомня си Чолакова. По нейни думи Младен през сълзи гледал гасенето на бушуващия пожар, тъй като минути преди инцидента отишъл до магазина.

"Пенсионерите останаха само с дрехите на гърба си. Цялата им покъщнина изгоря, но въпреки това са щастливи, защото са живи", сподели пред вестника кметицата.

Вълна от съпричастност залива Мина, Младен и Сали след огнения ад, които преживяват. За щастие, съседите им ги приютяват, а доброволци изпращат дрехи и храна на възрастните хора, с които да оцеляват. Следва да бъде подадена молба за получаване на еднократна помощ и създаване на банкова сметка, на която желаещите могат да помогнат за възстановяването на овъглената къща.

Реклама
Реклама
Реклама