Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11881410 www.bgdnes.bg

Мариан Вълев-Куката: Пак ще ида на барикадите като през 1990 г.

Авторът на серията графити за Путин с приза "Артакция на годината"

Мариан Вълев откри с огнено слово връчването на наградите "Артакция на годината" в новото културно средище на София - "Топлоцентрала".

Нашумелият актьор обяви, че през 1990-а "е бил на всички студентски окупационни стачки", но сега май отново ще се наложи да "излезе на барикадите". "Но и изкуството е много важно в такива времена!", подчерта Куката от култовия сериал "Под прикритие".

Реклама

"Не харесвам да ме наричат звезда! Да си звезда в нашата страна е малко особено, аз съм само популярно лице от екрана и нищо повече", каза за "България Днес" Мариан Вълев, който за първи път се изявява като конферансие. Той сподели, че вече му се иска да бъде от другата страна на камерата. Режисьорският дебют на Куката стартира в края на лятото, когато започват снимките на филм "за мащабна социална кауза", каза актьорът. "Мен винаги са ме интересували социалните проблеми", добави той.

Без награда не остана и неговият колега - актьорът Алек Алексиев. На партито той пристигна без половинката си Яна Титова. Синът на ветерана на Народния театър Стоян Алексиев не можа да скрие угрижеността си от политическата обстановка в България. Д-р Василев от сериала "Откраднат живот" довери, че не са го уплашили смъртните заплахи, които получаваше месеци наред заради хуманитарната помощ за Украйна, но и не хранел особена надежда "диванните бабаити" да бъдат разкрити и озаптени.

Една от атракциите на "Артакция на годината" бе младият поет и художник Калоян Радоев, внук на класика Иван Радоев. Синът на емблемата на Театъра на Армията се изявява и като модел, и като лице на акцията, с която популяризира дейността на дядо си - продажба на плакати със стихове на именития поет и драматург в помощ на благотворителната инициатива "Купи вечеря за Великден на възрастен човек в нужда". Червенокосият красавец също отнесе една от наградите и обеща това да е само началото на поредица артинициативи за хора в нужда.

Организаторите на церемонията се разтревожиха не на шега, когато обявеният за носител на главния приз Станислав Беловски дълго не излезе на подиума въпреки залповете от аплодисменти. Когато все пак се появи, за да получи статуетката от ръцете на Жаклин Вагенщайн, пролича, че се чувства некомфортно в светлините на прожекторите. Беловски се превърна в един от най-тайнствените и най-култови майстори на графити у нас след серията "Путин носи мъртвото си тяло". Точно за нея му бе връчена голямата награда за "актуално политическо изкуство", обявиха от журито на "Артакция".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама