Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11888299 www.bgdnes.bg

Казахме "да" на Макрон и "не" на македонския език

Скопие да впише българите в конституцията си гласуваха 170 депутати

Депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония. Тя дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС. Дебатът продължи повече от четири часа.

Депутатите приеха предложението на "Демократична България", което включва исканията на ГЕРБ и ДПС. А именно Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. България да не признава съществуването на "македонски език". Включва се нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Реклама

"За" гласуваха 170,"против" бяха 37, "въздържали се" - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", Демократична България и ДПС, против бяха "Възраждане" и "Има такъв народ", а БСП се въздържаха.

Христо Иванов разви тезата, че с приемане на френското предложение ще приемем европейски стандарти, ще сме част от европейското семейство и ще изградим добри съседски отношения със Северна Македония.

Депутати от "Възраждане" взеха няколко пъти думата. Основната им теза бе, че приемането на такова решение е национално предателство. Георги Дренчев се противопостави, че "документите по темата са на чужд език и не може дори да се прочетат". Костадин Костадинов бе категоричен, че "има натиск отвън".

БСП потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят предложението. Кристиан Вигенин подчерта, че "не е адекватно, когато няма правителство и председател на парламента да се взема такова решение".

От ДПС подкрепиха вдигане на ветото. Мустафа Карадайъ обаче критикува правителството на Кирил Петков, че не е приело позиция.

От "Има такъв народ" депутатът Тошко Йорданов се изказа четири пъти, като твърдението му бе категорично, че "това е национално предателство".

Реклама
Реклама
Реклама