Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11888563 www.bgdnes.bg

Зефира дарява 101 пъти кръв

Дъщеря й върви по нейните стъпки

Библиотекарката от Варна на всеки три месеца рефрешва животворната течност

101 пъти дарява кръв варненката Зефира Кацарова!

53-годишната жена, която работи в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в морската столица, рефрешва живителната си течност в организма на всеки три месеца. По закон през толкова жените у нас могат да бъдат кръводарителки.

"Нямам търпение като наближи третият месец и вече мога да дарявам отново. Усещам една голяма необходимост и потребност да го правя. Дарявам от 34 години и всеки път се чувствам много добре и тялом, и духом след поредната акция", сподели пред "България Днес" Кацарова, която е кръвна група А+.

Реклама

Всичко започва през 1988 година. Тогава Зефира е студентка в първи курс в Техническия университет във Варна. На друг студент от висшето учебно заведение се налага спешно преливане на кръв и жената се отзовава веднага.

Личната й удовлетвореност от помощта я стимулира да продължава да дарява кръв. Така всяка година на три месеца Зафира отива в кръвния център във Варна, където с удоволствие и усмивка хем помага за лечението на пациент в нужда, хем "презарежда" кръвта си и се чувства като нов човек.

"Това е моят начин за благотворителност. Финансово не мога да помагам, но с кръводаряване - четири пъти годишно. На един човек дори да съм помогнала е добре", споделя още Зефира.

Единственият период, в който не дарява кръв, е по време на бременността с дъщеря й и възстановяването след раждането.

"Когато дъщеря ми беше на 14 години, я заведох с мен в кръвния център, за да види как се случват нещата и как се дарява кръв. Когато навърши пълнолетие, тя сама отиде и доброволно дари. Вече четири пъти го е правила", разказва за тръгването по нейния път Зефира.

Проблем се оказват недостатъчното дарители у нас.

"Аз съм много общителна и познавам доста хора, но само ние с дъщеря ми попадаме сред дарителите, никой от познатите ми не го прави. Но съм благодарна на социалните мрежи и групите за безвъзмездно кръводаряване, винаги помагат и се намират кръводарители в нужда", обнадеждена е библиотекарката, която по закон има право да дарява до 65-годишна възраст.

По случай Световния ден на доброволния кръводарител Областният съвет на БЧК-Варна и Районният център по трансфузионна хематология връчиха благодарствена грамота на Зефира и други изявени кръводарители в региона. Браво на тях!

Реклама
Реклама
Реклама