Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11889306 www.bgdnes.bg

1,3 млн. за ремонт в Софийския затвор,крилото стои празно

Нови абсурди зад решетките

Скандал с фабрикуван бунт в пандиза разплита казуса

"В затвора в София цели затворнически групи като тези на неосъдените затворници, на новопостъпващите и на конвоираните от други затвори са в изключително мизерно състояние - с мръсни стени и олющена мазилка, с оскъдно обзавеждане, което включва основно ръждясали метални шкафове и други мебели, направени от отпадъчни материали, неремонтирани бани с течове и мухъл по стените. На този фон затворът разполага с изцяло ремонтирано и новообзаведено крило, което обаче вече повече от година остава необитаемо."

Това сочи доклад на Българския хелзинкски комитет, който хвърля светлина върху казуса с ремонта на крилото на последния етаж на столичния зандан, в който години наред се помещава известната сред лишени от свобода и надзиратели "стара седма група". Заключенията са на Диляна Ангелова - част е от екипа на програма "Мониторинг и изследвания" на БХК, където работи като изследовател и координатор на проекти в сферата на човешките права.

Реклама

Договорът за ремонт на покрива и подпокривното пространство на северното крило на затвора в кв. "Банишора", с който вестникът разполага, е сключен на 14 ноември 2018 г. между Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и варненска фирма. Общата цена с ДДС е 1,321 млн. лева, а срокът за изпълнение е 6 месеца, тоест през май 2019 г. вече трябвало да бъдат настанени първите лишени от свобода.

Въпреки това и през 2022-а никой никога не е живял в ремонтираното крило, сочи проверката на БХК. Информацията на организацията бе потвърдена пред "България Днес" и от лишени от свобода, според които дори голяма част от ремонта бил извършен не от работници на фирмата от Варна, а най-вече от мургави лишени от свобода, които навън се препитавали със строителство.

Казусът се заплита още повече, тъй като излежаващият присъда Станислав Методиев-Сиси бе обвинен от администрацията в подбуждане към бунт на затворници да не се качват в новото крило. Заради това перничанинът бе преместен в затвора в Плевен, а след това в тюрмата в Ловеч. Основанията са показанията на друг лишен от свобода - Данчо Миронов, за когото ще стане дума по-надолу в текста.

Показания на всички ръководители на отряди в Софийския централен затвор, с които "България Днес" разполага, обаче сочат, че в пандиза не е имало никакво напрежение и бунтове. Един от тях е Димитър Желязков - Митьо Очите в качеството му на лидер на 11-а група, която е за следствените лица. Въпреки че Сиси отдавна е далеч от столичния затвор, ремонтираното крило продължава да стои необитавано.

Разковничето идва на 11 януари тази година. Тогава Пловдивският административен съд гледа делото по жалба на лишения от свобода Петър Стоянов. Той е другият затворник със Сиси, който е обвинен в подбуждане на бунт и също е пратен да лежи в друг затвор далеч от столицата.

На заседанието показания дава 32-годишният Николай Георгиев, който също по онова време лежи в Софийския затвор. Той разкрива следното:

Реклама

"Бях привикан в администрацията да кажа, че се е подготвял въпросният бунт. От администрацията ме викаха шефът на инспекторите в "Социална дейност" и комендантът на затвора и искаха да напиша, че Петър Стоянов е подготвял бунт. Познавам Петър Стоянов, в една група сме - втора. Не ставаше въпрос само за него, а и за Станислав Методиев. Само за тези две лица зная. Нямам представа защо ме караха да пиша, това е някаква тяхна практика. Аз им казах, че не мога да кажа нещо, което не е вярно. Дори бях викан от тогавашния началник на затвора в протокол, в който казах, че няма такова нещо. Не съм писал за бунт и за Петър и Станислав. Данчо Миронов го познавам. В едно спално помещение бяхме. Той споделяше, че е викан от същите лица, които споменах, да напише, че се подготвя бунт. Доколкото знам, е писал. Имаше едно лице Александър, по прякор Месото, и той също е писал".

Показания дава и тогавашният кмет на столичния затвор Иван Варадинов.

"Това са четирима човека, които ги използваха за всичко. За този бунт, това е инсинуация на четирима наркозависими, които ги използваха вътрешна сигурност и служители на затвора. Те са дежурни свидетели и реално за всичко ги използваха".

И продължава с разкритията:

"Цялото напрежение идва от това, че направиха ремонт на последния етаж на корпуса на затвора. Пусна се слух, че работещите ще ги качат на последния етаж. Този слух се пусна от тези наркозависими, че ще има бунт, защото отиваме на по-хубаво място. Логиката им е, че ще се прави бунт, защото ще се качим на новия етаж. Излезе, че не ние ще се бунтуваме заради по-добрите условия. Заради тази глупост този етаж все още не е пуснат".

"България Днес" разполага с протокола от заседанието и показанията на Георгиев и Варадинов. Всички тези документи потвърждават две тези - че бунт в затвора не е имало и че никой никога не е живял в ремонтираното крило, където според лишени от свобода най-честите обитатели от четвърт век насам са гълъби и плъхове.

Реклама
Реклама
Реклама