Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11920081 www.bgdnes.bg

Живи и мъртви се молят за дъжд

Ходжи изпълняват ритуала до стар гроб 

Доли ЛУКАНОВА

Живи и мъртви се молят за дъжд в Родопите. Местните от кърджалийските села Възел и Паничково се събраха на връх Газилер до мистериозен стар гроб. Над 200 човека участваха в ритуала през изминалия уикенд. Ходжи от различни краища на страната прочетоха молитва за дъжд.

"Това е една много стара традиция. Метеорологичните прогнози са лятото да е много сухо. Надяваме се с този молебен да предизвикаме дъжд и да няма суша. Ритуалът беше чуден", споделя пред "България Днес" Юсуф Исмаил, кмет на село Възел.

Реклама

Според обичаите молитвата се прави, когато времето се засуши. Канят се ходжи от близки и далечни места. Най-малко седмица преди уречения ден хора от джамийското настоятелство обикалят къщите и събират пари за курбан. Който няма възможност да даде пари, дава продукти, но всеки трябва да участва.

"Кой каквото успя, дари. Направихме си дванадесет казана с месо и ориз. Събраха се много хора, имаше и деца. Всички заедно се помолихме с ходжите за хубава година", допълва управникът.

Освен срещу суша молитвите са и за опрощаване на греховете на всички присъстващи. Докато магическите думи се четат, курбанът се вари. По традиция от него се разсипва на всички участници в събора. Ако остане нещо, го дават на по-бедни хора. Нищо от нареченото не бива да остава, за да бъдат чути молитвите.

Ритуалът се изпълни след двегодишно прекъсване заради COVID пандемията. След молитвите на върха съборът се премести в близкото село Паничково.

"Правим всичко, което е по силите ни, за да съхраним традициите. За съжаление от ден на ден те все повече изчезват. Все пак в нашия край всички сме много задружни и винаги си помагаме", допълва Исмаил.

 

Сираче става пеперуда

Български обичай за дъжд съществува от много години по нашите земи. Когато времето през лятото се засуши за дълго, се изпълнява обредът "Пеперуда". Той се извършва от 10-12-годишни момичета, като най-важна сред тях е самата пеперуда - тя трябва да е сираче, за да може да умилостиви Господ.

Групата обикаля къщите из селото и пее специална песен. Стопанката на всеки дом полива пеперудата с вода, а тя се отърсва от нея, като пръска и останалите момичета. Това имитира очаквания резултат от ритуала - заваляването на дъжда.

Реклама
Реклама
Реклама