Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11920145 www.bgdnes.bg

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

51 години от трагичната кончина на футболните легенди

Привърженикът на "Левски" Михаил Цветков вади на бял свят кадри на фотографа от "Поглед" Христо Славов

Непоказвани снимки на Георги Аспарухов от епичния мач с "Милан", игран на 11 октомври 1967, се публикуват за първи път в печата днес, в деня, когато се навършват 51 години от трагичната кончина на футболните легенди Гунди и Никола Котков.

Реклама

Безценните фотоси са предоставени на редакцията на "България Днес" от привърженика на "Левски" Михаил Цветков, който десетилетия наред колекционира всичко, свързано с футболните легенди на родината.

Преди години Мишо и Елена Ваташка се свързват с вдовицата на фоторепортера от "Поглед" Христо Славов - Корнелия Божанова. Тя им предоставя непроявени филми на покойния си съпруг от двубоя на националния стадион "Васил Левски", в който "сините" правят 1:1 с италианския гранд пред над 50 000 зрители. Гола за нашите вкарва Аспарухов в 75-ата минута.

Сега Михаил Цветков решава да предостави снимките на редакцията на "България Днес", за да върне лентата към един от най-романтичните моменти в историята на нашия футбол.

Фоторепортерът Христо Славов е запечатал знаменателни моменти от атмосферата на големия мач, 1/16 финал от турнира за КНК.

Двубоят е предшестван от демонстрация на родния автомобил "Булгар Рено" на пистата на стадиона. Запалянковците отиват като на празник, въпреки че първият двубой е загубен с разгромното 1:5. И "Левски" не разочарова. "Сините" играят като равен с равен с италианския гранд, в който личат имената на някои от най-големите звезди на световния футбол като Джани Ривера и Джовани Трапатони. Не е тайна, че "Милан" прави всичко възможно да привлече Гунди в редиците си. Аспарухов избира да остане в България и да играе за "Левски" и националния отбор. Думите, с които Аспарухов отказва на гранда от Милано, се превръщат в легенда за футболна чест и достойнство: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор "Левски". В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!".

Реклама
Реклама
Реклама