Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11921638 www.bgdnes.bg

Учителят Георги Маринов: Аз съм пряк роднина на Яна Язова

Габровецът твърди, че имали общ прадядо Ганчо, досега се мислеше, че писателката няма живи наследници

Габровецът Георги Маринов хвърли бомбата, че е пряк роднина на писателката Яна Язова. Досега всички изследователи твърдяха, че след смъртта на племеницта на Язова (виж карето), пистаелката няма други наследници.

Реклама

Оказва се, че това не е така. Единствено за "България Днес" Маринов, който е шеф на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Габрово, довери как са свързани с убитата през 1974 г. от комунистическата власт авторка на исторически романи. Маринов се появява за пръв път публично като пряк наследник на Язова на честването на нейната 110-годишнина в Сухиндол в края на май. Присъства и на слагането на паметна плоча на нейно име в селото.

Учителят ог Габрово трърди пред "България Днес", че корените на общата им родова история с Язова датират от далечната 1783 г.

"Тогава се появява на бял свят един мой прапрадядо, който се казва Радой. Неговият син е Ганчо, бил е прочут чешмеджия. Той има син Калчо, който, на свой ред, е баща на една дъщеря и трима синове - Ратил, Тодор и Ганчо. И Ганчо е прародител, всъщност - дядо, на Яна Язова", раздипля родословието на семейството Георги Маринов.

Ганчо имал син Тодор, уточнява габровецът, който е бил учител и доктор по философия, завършил в Цюрих. "На него му се ражда дъщеря Люба - бъдещата писателка Яна Язова", добавя шефът на габровскто РУО.

"Бащата на Яна Язова има брат Русан, който е дядо на моята майка", посочи свързващото "звено" между себе си и голямата историческа белетристка Георги Маринов.

Праплеменникът на Яна Язова призна, че в неговото семейство не се е споменавало често нейното име.

Реклама

"Разказвали са само бегли спомени за нея", сподели Маринов.

На въпроса "да разбираме ли, че неговите баба и дядо не са контактували с близките на Яна Язова и със самата нея в София", Маринов отговори уклончиво: "Може би е така". Той допълни, че не му е разказвано нищо и за смъртта на писателката.

"Честванията бяха организирани от общината в Сухиндол, те ме намериха и ме поканиха", сподели още учителят от Габрово.

Габровецът коментира, че не му е известно на основата на какви налични документи кметът на Сухиндол го е издирил в качеството му на пряк роднина на романистката с трагична съдба. Той не знаеше, че родените преди векове деца са били записвани в метричните книги на църквите, когато са били кръщавани.

"Интересно, не знаех този факт, нашето семейство не е виждало такива книги", казва Георги Маринов.

"Имам и други близки роднини, наследници на Язова, които са живи, но аз не съм взел тяхното разшение да спомена имената ми и не ми е удобно да коментирам", непреклонен е габровският учител. По думите му той имал брат, лекар в София, който също не желаел да попада под светлината на прожекторите.

Племенницата на Яна Язова е убита като нея

Единствено "България днес" разкри как намира смъртта си племенницата на писателката - журналистката и авторка на криминални четива Валентина Ганчева, дъщеря на неин първи братовчед.

Преди пет години тя е открита мъртва в апартамента на мъжа, с когото съжителствала на съпружески начала в столичния кв. "Изток". Трупът й е бил разложен като на нейната леля и се подозира, че Ганчева е била отровена. Голяма сума пари, получена като капаро за продажбата на имот в софийско село, също липсвала. Племенницата на Яна Язова вероятно е щяла да бъде хвърлена в безкръстен гроб, но благодарение на усилията на литературния историк Петър Величков и снахата на Радой Ралин Таня Стоянова тялото й е разпознато в моргата и погребано в новите гробища в кв. "Иваняне".

Реклама
Реклама
Реклама