Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11925331 www.bgdnes.bg

Картини от череши

Плодово изкуство в Кюстендил 

Брането и реденето отнема много време, казва Стоян Ръждавички 

Уникални картини от череши показват на празника на вкусния плод в Кюстендил. Творците залагат на много въображение и оформят животни, часовници, символи и свои хрумки, нареждайки различни по цвят череши.

"Всяка година участваме със своя продукция. На този празник темата беше колелото, като направихме различни варианти. Разделихме чекрък на четири части и сложихме различни видове череши като символ на плодородието. Също така имахме картина, разделена на две - от едната страна жълти череши със само една червена, а от другата страна червени със само една жълта. Всеки е свободен с въображението си да създаде, каквото пожелае", разказа пред "България Днес" Стоян Ръждавички, председател на читалище "Светлина-1913" в кюстендилското село Раждавица.

Реклама

По негови думи целият процес на изработване на картините отнема много време.

"Първо 4-5 души берат череши, като трябва да бъдат намерени плодове с конкретни цветове. След това 5-6 души започват оформянето на творбите. На празника бяха отличени картини в различни категории - най-весели, най-красиви, най-добре подреден щанд и други", каза още пред вестника Ръждавички.

Празникът в Кюстендил е насочен към читалищната дейност в района, но една от картините е подписана отдолу с автор общински съвет на БСП в Кюстендил, така че и социалистите са се включили в изкуството с плодове.

В 14-ото издание на празника са представени над 100 сорта череши от Института по земеделие - Кюстендил, който традиционно е партньор на общината в организацията на събитието. Повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и страната са част от празничната атмосфера.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама