Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11931844 www.bgdnes.bg

1100 души играят най-дългото хоро

В Поморие показаха как се танцува без умора 

Четири часа продължава веселбата 

1100 души извиха най-дългото хоро на централния площад в морското градче Поморие. Празничният ден събра хора от цялата страна, които се потопиха в емоцията на традиционните хорови игри с участието на 41 танцови клуба.

"Хорото продължи 4 часа, като всички ансамбли се хванаха. Най-интересно и красиво е, когато се гледа отвисоко. Причината е, че всеки един танцов състав е облечен в различни носии и се открояват, когато затанцуват", развълнувано сподели пред "България Днес" Лиляна Христова, организатор на събитието и ръководител на Танцов състав при Българо-гръцко дружество "Анхиало". По думите й дефилето се провежда за 13-а поредна година и всеки път броят на участниците варира. Преди хилядите танцьори да се хванат за ръка и да оформят километрична колона, простираща се и по главната улица в курортното градче, има и традиционен фолклорен концерт.

Реклама

"Истината е, че целият град очаква с нетърпение събитието, което се превърна в малък празник за нас. Щастливи сме, защото пристигат и хора от различни краища на страната. По този начин показваме, че магията на българските народни песни и танци е жива и е неразделна част от фолклорните ни традиции", гордее се Лиляна. Тя разкри, че всяка година гостува по един състав от друг край на България, който да представи традиционния си фолклор. Този път дебют в морското градче направили състави от видинските села Майор Узуново и Капитаново, които представили автентични влашки хора.

"Идеята за събитието възникна много спонтанно преди 13 г. Нашият клуб се сприятели с останалите танцови състави и започнахме да се събираме и да играем най-различни хора. Накрая станахме толкова много, че вече не можехме да намерим зала, която да ни побере. Мислихме много и ни изникна идеята да организираме хоро на площада, което да събере всички ни", заключи пред вестника Христова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама