Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11932406 www.bgdnes.bg

БГ уред открива стоки менте

Започваме с розовото масло, ноу-хауто е наше, казва проф. Людмил Антонов

"Съвсем скоро ще сме готови с устройство, което след време ще може да се купува в магазина. С него ще може да се разкриват некачествени стоки с примеси, както и такива с откровено вредни съставки. Не искам да кажа, че чрез него ще контролираме менте стоките, тъй като думата "менте" е доста груба, но истината е точно такава."

Това каза пред "България Днес" проф. Людмил Антонов от Института по електроника на БАН. Той е и миналогодишният носител на наградата "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката у нас, връчена му навръх 24 май от министъра на образованието проф. Николай Денков.

Реклама

Според него за революционното откритие ноу-хауто е българско и в момента може да се използва само за разпознаване на истинско от такова с примеси розово масло. "Това устройство, за да може с него да се проверява качеството на сиренето, млякото и т.н., трябва да се "научи", както едно малко дете се учи на нещата от живота. И в момента разработваме тези механизми. Те са доста сложни, не е само натискане на едно копче, а сложна химическа работа, с която става това "обучение" на устройството. През уикенда в Арбанаси ще имаме т.нар. събиране на Хумболтовия съюз, на който ще покажа новите тенденции на т.нар. персонализиран анализ и това устройство. Защото в края на краищата ние се борим да създадем възможности за хората като потребители, като отидат в магазина, да проверят дали има палмово масло в сиренето, дали има сухо мляко, дали виното е истинско, или в него има много синтетични добавки и т.н. и той да може да направи тази проверка, без да разопакова продукта, който иска да купи", разясни ученият.

В самото начало той и екипът му започнали с розовото масло, тъй като това е символът на българската държава.

"Идеята не е само моя, това е едно направление в аналитичната химия - "Зелена аналитична химия", нейната идея е точно разработване на такива малки устройства, които да могат да се използват за бързо охарактеризиране на различни обекти, без това да разрушава обекта, т.е. да не бъде повреден от този анализ и това е идеята", казва Антонов.

Като концептуална идея за розовото масло първоначално човекът, който се занимава най-много с това, е покойният колега на професора - Божан Божанов.

"Сега ръководител на този проект е колежката Даниела Антонова от Института по органична химия на БАН. Ноу-хауто специално за розовото масло е наше. Иначе на пазара съществуват такива устройства, които се сглобяват - в тях има един източник на светлина, един детектор и монохроматор, това е всичко. Малко устройство е. Въпросът е, че в този си вид то е безполезно, една играчка. Най-важното е в нея да се включи алгоритъм, чрез който да се "учи" устройството да разпознава ментетата и не само в розовото масло", казва Антонов и дава за пример и друга своя колежка, която работи върху ноу-хау, свързано с ментетата в млечните продукти в Тракийския университет в Стара Загора.

Според проф. Людмил Антонов е трудно да се прогнозира кога точно устройството ще може да влезе в търговската мрежа. "Всичко се развива много бързо. Едно време кой е очаквал, че интернет ще ни даде толкова възможности, мобилните телефони също. Ние сме натрупали достатъчно експериментален материал и съм обнадежден, че скоро ще се похвалим с алгоритъм", казва професорът.

Проф. Людмил Антонов е включен в престижната класация на Станфордския университет за 2% учени с най-голямо влияние в световната наука. Той е доктор на химическите науки, професор е по химия в Института по електроника към БАН и е водещ изследовател по националната научна програма "Вихрен". Научните му интереси са в областта на молекулярната спектроскопия.

Реклама
Реклама
Реклама