Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11938611 www.bgdnes.bg

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за да откарат 70-те изгонени от България руски дипломати.

Заедно с тях си тръгват и семействата им като на двата полета ще има около 170 души, съобщиха дипломатически източници на "24 часа".

Реклама

Двата полета са с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС.

В края на юни България поиска експулсирането на руските дипломатически служители и намаляване на внушителния брой на руските служители у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са установили, че хората в списъка са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

За целта на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с искането за експулсиране "заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите", в тях страната ни настоява сегашният 130-членен състав на руската мисия да бъде свит до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, за да бъде спазен принципът на реципрочност, съгласно конвенцията.

В отговор на решението за експулсиране посланик Митрофанова си позволи да постави ултиматум на България: да го отмени до 12 ч на 1 юли, или тя ще поиска закриването на руското посолство в България. Страната ни отказа да се подчини

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама