Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11941498 www.bgdnes.bg

4-ма спрягани за шефове на културата

Кой ще стане служебен министър?

Малин Кръстев, Влади Люцканов, Антон Кутев и оперната прима Дарина Такова с шанс за стола на Просто Наско

Актьорите Малин Кръстев и Влади Люцканов, оперната прима Дарина Такова и настоящият съветник на Румен Радев по парламентарните въпроси и бивш депутат от БСП Антон Кутев са спряганите имена за министър на културата в евентуален бъдещ служебен кабинет, научи "България Днес".

Реклама

Актьорът Малин Кръстев е на 52 години и само за последната година е участвал в дузина филми и театрални постановки. Почти всяка година получава номинации за ролите си, а тази година спечели "Аскеер" за водеща мъжка роля в спектакъла "Една истинска пиеса" на МГТ "Зад канала". От януари 2018 г. е част от трупата. Бил е и преподавател в детските студиа на Младежкия театър, както и в Театралния колеж "Любен Гройс". В театралното изкуство той вижда вид терапия, а заради необходимостта от нея вярва, че театърът никога няма да изчезне. Кръстев е добре познат като един от първите водещи на "Господари на ефира" в тандем с Васил Василев-Зуека. Участва в проекта "Поетите" на Диана Алексиева. Това е представление, при което актьорите рецитират поезия на сцената на живо пред публика. "Вече три години всичко се изкупува и самия факт, че хората седят и плачат на български стихове, ме учудва, но не сме загубена нация", казва Малинко. "Вече не преподавам. Не мога да гледам как унижават млади хора. Взеха им таксите и ги изхвърлиха. Толкова години имах школа в Младежкия, после взех клас в "Любен Гройс" заедно с Геро и Весела Бабинова. Накрая тримата платихме дипломните спектакли на децата. Готов съм да подаря спектакъла на всеки директор - само и само децата да поддържат форма. Съсловието свали нивото. Стигна се до лобита. Приятелският кръг на този работи само с приятелския на онзи. И се изгуби оня чар, който си спомням от младостта", смята Кръстев, чийто син Борис се дипломира също в НАТФИЗ тази година.

Името на 63-годишния Владимир Люцканов се завъртя, след като вицепрезидентката Илияна Йотова се появи на последната премиера в Младежкия театър - "Престъпления на сърцето", и дълго разговаря с него. Влади е бивш директор на театъра, а съвсем скоро мястото му бе заето от младия Михаил Байков. 63-годишният актьор има дълга биография и управленски опит. Той е един от създателите на Празниците на изкуствата "Аполония", специализирал е режисура в Рим, сценарист е и на редица програми в БНТ, сред които "Умно село", "Аз, театърът" и много други.

Единственото женско име, което се върти за наследник на стола на Атанас Атанасов, е това на оперната прима Дарина Такова. 58-годишното сопрано е от инициативния комитет на Румен Радев. "Той ме впечатлява със своята умереност, възпитание и човешко отношение. Това е първата политическа фигура от последните 15 години, която има действителен интерес и отношение към културата и в частност класическата музика, която е центърът на моята житейска и социална мисия", твърди певицата с международна кариера в чужбина. В разцвета на работата си Такова губи гласа си след лекарска грешка. Отнема й много време, за да се възстанови и да започне отново да пее. Създава фондация "Дарина Такова" с цел да насърчава млади оперни таланти, а от 2013 г. е ментор в мрежата на професионалисти и любители на класическа музика Operosa.

Колкото до името на Антон Кутев, той е кръвно свързан с българската култура. Племенник е на големия ни композитор Филип Кутев, но това не е всичко. Бившият депутат от левицата е дипломиран изкуствовед и може да бъде забелязан на всяка голяма изложба в страната.

Въпреки първоначалните очаквания, че Велислав Минеков ще заеме отново поста, той е отпаднал от списъка с кандидатите заради липсата на каквито и да било реформи по време на двата му служебни мандата миналата година.

Междувременно стана ясно, че хората на Радев са обсъждали и други имена за поста на шеф на културата. Сред тях са настоящият директор на Народния театър Васил Василев, актьорът Рашко Младенов, Цветана Манева.

Реклама
Реклама
Реклама