Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11947104 www.bgdnes.bg

Село спаси щъркели

Добро дело в Оризово 

Ремонтират около гнездата им, за да не ги притесняват 

Пет щъркелови семейства спаси старозагорското село Оризово.

Добрият акт е дело на местните, след като ремонт на жп гарата заплашва живота на прелетните птици, които всяка година изминават хиляди километри, за да се завърнат до родното място. Жителите на Оризово организират подписка, в която призовават проектът по ремонта на гарата да не притеснява щъркелите. Така и става. Ремонтните дейности продължават, но 5 стари стълба остават непокътнати, тъй като там птиците са свили своите гнезда.

"Всички от селото са много щастливи, защото успяха да помогнат на щъркелите. Птиците са добре въпреки ремонта. На всеки един от петте стари стълба има гнездо със семейство, на което са им се излюпили малки", гордо споделя пред "България Днес" кметът на Оризово Никола Чакъров.

Той разкрива, че жителите на селото имат причина да да опазят птиците, тъй като с течение на годините край жп гарата се заформила малка, но устойчива колония от бели щъркели. Според Чакъров те неслучайно са избрали това място, тъй като в миналото в Оризово се е отглеждал ориз и така заблатените оризища, гъмжащи от жаби, змии и насекоми, се превърнали в любимо място за храма на щъркелите. Освен това този вид птици е смятан за индикатор за състоянието на околната среда и за замърсяването на водите. Повече щъркели се срещат там, където има чиста вода, стари дървета и земеделие с по-малко пестициди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама