Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11947172 www.bgdnes.bg

Бежанци с изповед от браздата: Полицаи ни пребиха, съблякоха и изгониха на границата

Пускаха кучета да ни хапят, за да си тръгнем по-бързо

Кадри: ЦПП "Глас в България" и фондация "Мисия Криле"

Бити и принуждавани да се събличат по бельо бежанци в студа от полицаи, хапани от насъсквани кучета и насилствено прогонени в Турция. Това е разказ на бежанец, за когото се твърди, че е от Сирия.

Мъжът с инициали А.Д. напуснал страната след ракетна атака, при която съпругата му издъхнала. Имал два инцидента с отблъскване от границата - на 14 и 20 април т.г.

Реклама

Той е един от търсещите закрила в България, които разкриват зверства на българо-турската граница във видеоматериал на "Център за правна помощ - Глас в България" и фондация "Мисия Криле", заснет при тяхно собствено разследване.

"За случаите на някои от тези хора подадохме сигнали до релевантни институции и започнаха наказателни производства за извършените престъпления", казват от правозащитните организации.

"Когато ни хванаха, ни заобиколиха и ни накараха да седнем в кръг, а после дойдоха двама офицери, както и още два-три автомобила. Казаха ни да извадим всичко от джобовете си - телефони и пари. Отвориха колата и от нея излязоха две кучета, които започнаха да хапят хората. Един беше ухапан по крака, а друг по ръката, на когото оказах помощ и донесох лекарства. Те биеха хората, най-често в гърдите с пластмасова пръчка, и ако някой избяга от кучетата, го бият", разказва във видеото бежанецът, чието лице и смаоличност са скрити от съображения за сигурност.

Побоят продължил половин час.

"След това дойдоха два пикапа и ни настаниха всички в една кола. Ако някой не можеше да си намери място поради малкото пространство, пускаха кучета върху него или го биеха с палка. Докато не ни настаниха всички в нея и не затвориха вратата, ни биха", продължава с разказа си мъжът.

След това закарали него и другите бежанци до граничната ограда.

"Направиха кръг с колите и ни пуснаха да седнем в средата. Казаха ни да свалим всички дрехи и ние останахме само по бельо. Времето беше много студено. Отвориха изход през оградата. След това ни казаха да си вървим. Когато си тръгвахме, пуснаха кучетата върху нас, за да си тръгнем по-бързо", завършва историята си сириецът.

Реклама

Друг сирийски бежанец - от град Хомс, който на 18 юли ще навърши 18 години, допълва:"Започнаха да ни бият с палки. Казаха ни: "Бягайте в Турция - България - не".

Включва се и трети, който казва: "Мислехме, че отиваме на сигурно място и ще се погрижат за нас като бежанци. Ако ни бяха заклали на момента, щеше да е по-лесно от това".

Своята история споделя и 33-годишна майка на три деца от друг сирийски град - Идлиб. По думите й полицаи скъсали дрехите на децата й в студа, а един от тях счупил телефона и часовника на едно от тях. Полицай опрял нож във врата на друга бежанка от групата, която помолила за човешко отношение.

Реклама
Реклама
Реклама