Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11948607 www.bgdnes.bg

Весо Брадата се жалва в Страсбург

Европейският съд нищи потъпканите права на Веселин Денков

След казуса "Осемте джуджета" това е второто голямо разследване на Антикорупционния фонд у нас

Бизнесменът и сочен за дясната ръка на Васил Божков - Веселин Денков, по-известен като Весо Брадата, се жалва пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), че разследването срещу него се точи само заради това, че е обвинен в организиране на протести срещу кабинета на Бойко Борисов. Това стана ясно от съобщение на Антикорупционния фонд (АКФ) у нас, по чието разследване казусът стигна до съда в Страсбург.

Реклама

Видеоразследването на АКФ от последните години, което се казва "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие", достигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Преди това и "Осемте джуджета" попадна в ЕСПЧ. През 2021 г. във филм от три части Антикорупционния фонд разказа за перипетиите със специализираното правосъдие на столичния бизнесмен Веселин Денков и неговата партньорка Ивайла Бакалова.

След като в продължение на години Весо Брадата е съветван да заплаща такса "спокойствие", но не го прави, през протестното лято на 2020 г. е задържан под стража. Това се случва в хода на мълниеносно развило се наказателно производство на Специализираната прокуратура у нас за участие в организирана престъпна група за лихварство.

Макар и вън от конкретния предмет на процеса, в разследването на Специализираната прокуратура е търсен и акцент за връзка на бизнесмена с финансиране на протестите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са предимно показания на анонимни свидетели, които не го знаят от първо лице и личен опит, а са "чували да се говори, че Брадата е замесен в организацията за протестите", пише в разследването на Антикорупционния фонд.

По време на престоя на Денков в ареста с Бакалова се свързват с различни посредници - хора с множество контакти в институциите, които предлагат своето съдействие, за да бъде освободен. Вместо да колаборира с тях, тя ги изобличава във филмите на АКФ.

"Подобно на "Осемте джуджета", и тук изнесените множество данни за съществуването на предполагаеми мрежи за корупционно влияние в правосъдието въобще не трогнаха българските институции. Към ден днешен не е известно те да са започнали официално наказателно разследване на случаите. Денков и Бакалова обаче чрез адвоката си Михаил Екимджиев се обръщат към ЕСПЧ с жалба срещу България, която е регистрирана от Съда през юни 2022 г. и се очаква разглеждането й по същество", пише Антикорупционният фонд в официалното съобщение.

Реклама

В жалбата до Европейския съд по правата на човека се твърдят редица нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, най-същественото от които е, че чрез привидно законна намеса в правата на жалбоподателя - като например правото на свобода и сигурност - Денков е репресиран заради легитимно упражняване на правото му на свобода на изразяване чрез участие в протести срещу властта. В основата на твърдяното нарушение е продължаващото наказателно производство срещу Брадата, чиято "димна завеса" прикрива истинската цел на властите - институционална вендета срещу Денков заради участието му в антиправителствените протести, гласи още документът.

Според изложеното в жалбата нарушението се доказва чрез логически, правен и хронологичен анализ на релевантните факти по казуса на Денков, но в специфичния за България контекст, с който ЕСПЧ е вече запознат по други дела срещу България, включително и това по жалбата на Явор Златанов по случая "Осемте джуджета".

 Отвличането

Бизнесменът Веселин Денков, който е собственик на крайстоличните ресторанти "Воденицата" в Драгалевци и "Лебед" в Панчарево, твърди, че е бил отвлечен по поръчка от Бойко Борисов. Това каза ресторантьорът в първото си цялостно интервю след престоя в затвора пред журналиста Станислав Цанов, което е взето през септември миналата година. Предстои Европейският съд по правата на човека да разгледа и тези негови твърдения, но към момента всички негови думи са само обвинения, които не са подкрепени от доказателства.

Реклама
Реклама
Реклама