Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11954727 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова, диетолог: Ошавът помага в горещините

Чадърите на плажа не предпазват 

КОЯ Е ТЯ:

Професор Донка Байкова е признат специалист по хранене и диететика с дългогодишна научна, консултантска и преподавателска дейност. Активно участва в популяризирането на съвременните аспекти на здравословното хранене, консултант е към Министерството на здравеопазването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.

Доли ЛУКАНОВА

- Проф. Байкова, горещините вече настъпиха. Какви са вашите съвети за справяне с жегата?

Реклама

- На високите температури трябва да отговорим със съответна програма. Храната трябва да бъде нискокалорична. Концентрираните храни напрягат храносмилателната система. Те са наситени на повече калории, произвеждат топлина и има риск от затруднена обмяна на веществата. Така на човешкия организъм му е трудно да поддържа терморегулацията си и да запази една нормална температура на тялото от 36-37 градуса.

- С какво да заменим мазните храни?

- С повече растителна храна и с леки животински продукти. Минаваме към по-леките меса, нетлъстата риба, нискомаслените млечни продукти и намаляваме концентрираните тестени изделия. В тях има сирене, брашно, яйца. Те също са рискови за производство на повече топлина в ядрото на организма. Здравият човек има добри терморегулационни механизми и отдава топлината на тялото си в околната среда без проблем. Все пак по-леките храни и по-богатите на вода, витамини и минерали храни са препоръчителни. Важното е да удвоим зеленчуците и плодовете. Ако работим на открито, няма да можем само с таратор, разбира се. Но може да заменим свинското месо с птиче и да хапваме по-малки количества.

- Как да наваксаме течностите, които губи организмът, когато е топло?

- Една добра възможност е да наваксаме например с разреден и посолен айран или да пием много чайове. Билковите отвари са богати на антиоксиданти. С тях намаляваме риска от топлинен стрес за организма. Много хубави и подходящи течности са зеленчуковите сокове, компотите от сезонни плодове, а защо не и ошавите.

- Закуската е най-важното хранене за деня. С какво е най-подходящо да започнем деня в жегите?

- Когато се потим, губим и въглехидрати, така че закуската ни може да бъде с някакви зърнени смеси. Те зависят от нашите предпочитания - могат да бъдат овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, смлени в блендера с малко кисело мляко. Може да добавим праскови, кайсии, съдържащи калий. Хубаво е да има фреш напитка. Добър вариант са и филийките пълнозърнест хляб с извара, а защо не и зеленчуков сандвич. Човек може да си намаже лютеница, пастет от авокадо или маслини. Това хем има засищащ ефект, хем приемаме храна, богата на въглехидрати, витамини и минерали.

- Какво да правим, ако трябва да сме навън по обяд, когато слънцето е най-силно?

Реклама

- Много е важно, ако в централната част на деня ни се налага излизане, да заредим организма предварително с течност. Поне половин литър вода. След това на всеки половин-един час, прекаран на високата температура, нов половин литър течност. Хората не трябва да чакат да ожаднеят, за да пият вода. Жаждата е закъснял симптом на дехидратацията. Не бива да се излиза, без да сме си сложили шапка. Облеклото също трябва да е съобразено с температурите. Препоръчват се бели, ефирни, натурални дрехи, които дават възможност на тялото да се охлажда.

- Какво се случва с човек, който не спазва тези правила?

- Ако човек е с нещо плътно, може да получи топлинен удар, да загуби съзнание. В този момент околните трябва веднага да се обадят на Бърза помощ, да изведат човека на сянка и да допринесат за неговото охлаждане с прием на вода.

- Кой е най-рисковият контингент?

- Това са възрастните хора. Особено тези, които пият лекарства за високо кръвно налягане. Хората, които пият противодиабетни лекарства, са рисков контингент, защото могат да повишат кръвната захар. Възрастният човек е с нарушена терморегулация. Жаждата при него идва на по-късен етап, когато вече е дехидратиран. Той трябва да бъде зареден с течности задължително. Това се отнася и за децата. Летния период много често се съобщава за припаднало дете, което е било дълго време в автомобил. Климатиците са хубаво нещо в домашни условия, но тяхната температура не трябва да бъде повече от 8 градуса по-ниска от тази на въздуха навън. Човек не може да направи веднага адаптацията и по-висока разлика може да бъде пагубна.

- Какво ще посъветвате хората, които работят навън през лятото?

- Хората, които работят на открито, трябва да се зареждат с течности. Да не стоят под слънце без шапка, и то цветна, в никакъв случай черна. Добре е работодателите да променят работния график и централната част на деня да не се използва за физически усилия на открито. Това се отнася и за хората, които плажуват. Чадърите не спират силните лъчи на слънцето.

- Какви са най-честите грешки, които правят летовниците по време на почивка?

- Да пият газирани напитки, и то студени. Хубаво е да се пият цитронади, негазирани и нестудени напитки. Разбира се, след хранене поне час и половина не бива да се влиза във водата. В централната част на деня не бива да се излагат малки деца и възрастни хора на слънце, защото е много рисково. Тогава стават припаданията.

- Много туристи предпочитат да пият алкохолни коктейли на плажа. Как се отразява това?

- Алкохолът е с диуретично действие. Той активизира отделянето на урина, което значи дехидратация. В централната част на деня никой не препоръчва да се пие алкохолна напитка. Ако имаме повод и празнично настроение, е по-добре в по-късните часове на деня, когато се захлажда - тогава е подходящо за консумация на бира. За кафето важи същото. Трябва да се приема с поне една чаша вода, за да не се обезводним.

Реклама
Реклама
Реклама