Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12111453 www.bgdnes.bg

Опасна инжекция за тен се продава в нета

Ампулата струва 89 лева 

Повръщане и световъртеж са сред страничните ефекти, предупреждава дерматоложка 

Инжекция за тен със съмнително влияние върху човешкото тяло се продава свободно в интернет.

В онлайн пространството циркулират обяви за ампула, която се инжектира подкожно, в областта на корема. Твърди се, че гарантира безопасен тен, мускулна маса, успешно се бори с рака на кожата, а като бонус - намалява апетита и увеличава либидото. Никъде обаче не се споменават рисковете, които съпътстват употребата й, разбулва мистериите около веществото дерматоложката д-р Анастасия Чокоева.

Реклама

По нейни думи става въпрос за инжектиране на меланотан II - синтетичен заместител за алфа-меланоцит-стимулиращ хормон, който се произвежда в тялото ни, свързва се с меланокортиновите рецептори и стимулира продукцията на пигмента меланин, чрез което кожата потъмнява. И допълва, че всичко започва преди 11-12 години, когато се тества препарат за третиране на еректилна дисфункция при мъжете и се установява, че пациентите потъмняват като страничен ефект.

Д-р Чокоева разкрива, че препаратът така и не бива одобрен за приложение върху хора, а и има осъдени хора в чужбина за неговото разпространение.

"За съжаление, в момента въпросните инжекции се предлагат свободно в интернет срещу 89 лв, както и в соларни и козметични студиа, дори в някои клиники, въпреки че употребата им е забранена от Световната федерация за храни и лекарства. Бъдете внимателни и бдителни с подобен тип реклами, проверявайте произхода и одобрението на всеки продукт, който приемате, и не забравяйте че здравето ви е по-важно от всяка мода или мимолетно желание за разкрасяване!", съветва дерматоложката в публично изказване.

Като доказателство за думите си тя прилага и част от страничните ефекти, потвърдени с клинични проучвания и обобщени от американските онкологична и дерматологична асоциации: повръщане, световъртеж, загуба на апетит, еректилна дисфункция, бъбречна недостатъчност, поява на пигментации/петна, лунички, нарастване на бенки и поява на нови, както и меланом (най-агресивния и опасен рак на кожата).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама