Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12125254 www.bgdnes.bg

Наши ченгета разбиват евротрафик на хора

България помага на Европол в акция срещу трудовата експлоатация

514 работодатели и 487 жертви са идентифицирани за една седмица в ЕС

България се включи в акция на Европол срещу трафика на хора за трудова експлоатация. Наши ченгета помагат за залавянето на 514 работодатели и установяването на 487 жертви в рамките на едноседмичната операция на територията на Европейския съюз.

Седмица на координирани действия в целия ЕС, насочена към трафика на хора с цел трудова експлоатация, се проведе в края на миналия месец. Действията, подкрепени от Европол, бяха ръководени от Холандия и съвместно ръководени от Франция, Италия, Румъния и България с общо 29 държави. Участие взеха и Европейският орган по труда и Европейската комисия. В координираните оперативни дейности участваха широк кръг от правоприлагащи органи, включително полиция, имиграционна и гранична охрана, инспекции по труда и данъчни власти.

Реклама

Тези координирани действия бяха част от европейската мултидисциплинарна платформа срещу престъпни заплахи, известна като EMPACT. Създадена, за да подобри синергията между различни институции, борещи се с тежката и организираната престъпност, Европейската мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи даде възможност за сътрудничество между правоприлагащите и регулаторните органи, насочени към трудовата експлоатация. По време на мащабната операция бяха мобилизирани близо 18 500 служители, които претърсиха повече от 10 467 места, 32 525 превозни средства и над 86 000 лица, включително и на територията на България.

Тези проверки доведоха до разкриване на значителен брой фирми, свързани с нарушения на трудовото законодателство. При акцията бяха установени около 500 лица, които са работили на черно. Това означава, че въпросните работодатели не са осигурили на служителите си достъп до здравеопазване, застраховка при злополука или други социални придобивки и права, които им се полагат според трудовото законодателство.

При тазгодишната акция инспекциите бяха съсредоточени върху редица трудоемки сектори като минно дело, домашни здравни услуги, ноктопластика, услуги за почистване, ресторанти и услуги за доставка на храна.

"Домашното здравеопазване също е сектор, който е податлив на експлоатация. Това е особено трудно за откриване, тъй като се случва зад затворените врати на домакинствата. Източноевропейските граждани често стават жертва на домашно робство. Има съобщения за такива случаи в Испания, Италия, Нидерландия, в Обединеното кралство и България. Властите се съсредоточиха и върху откриването на възможна експлоатация на беззащитни украински бежанци", казват от Европейската мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи.

Държавите, които участваха, бяха България, Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения , Испания, Швеция.

Участие взеха и страни извън Европейския съюз като Норвегия, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство.

Реклама

Европол координира дните на действие и улесни обмена на информация между участващите страни, предоставяше аналитична и оперативна подкрепа денонощно и улесняваше обмена на комуникация в реално време между участващите органи.

Със седалище в Хага, Нидерландия, Европол подкрепя 27-те държави - членки на ЕС, в борбата им срещу тероризма, киберпрестъпността и други форми на тежка и организирана престъпност. Европол също така работи с много държави партньори извън ЕС и международни организации.

"От различните си оценки на заплахите до събирането на разузнавателна информация и оперативните си дейности Европол разполага с инструментите и ресурсите, от които се нуждае, за да изпълни своята роля, за да направи Европа по-безопасна", заявяват от европейската полицейска служба.

 Резултат от операцията

Операцията доведе до 59 арестувани, 487 идентифицирани възможни жертви на различни видове експлоатация, около 1100 работници, засегнати от трудови нарушения, 514 работодатели, свързани с трудови нарушения. Разкрити са 34 фалшиви документа, започнати са 80 нови разследвания и към момента са извършени 715 проверки.

Реклама
Реклама
Реклама