Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12190890 www.bgdnes.bg

Изчезна обвиненият гений за източване на НОИ с болнични

Издирват Стефан Грозев без успех

Защитата му смята, че е изключително умен, имал повече сиво вещество от нормалните хора

Геният Стефан Грозев, обвинен в източването на 130 бона от НОИ с болнични менте, потъна вдън земя. Ченгетата не могат да го открият вече месец. Това стана ясно на последното заседание, което бе спънато за пореден път, но не от липсата на Грозев, а от болен съдия.

Реклама

На поредното неуспешно заседание, на което не бе даден ход на делото, адвокатът на Грозев - Таня Чечкова, разказа въодушевено за ума на клиента си и едва ли не намекна, че Грозев трудно ще бъде открит.

Защитникът на гения разказа, че той е изключително умен и макар че делото е 25 тома, той може да каже всяко описано нещо на коя страница точно се намира. Виждала съм го дори да помни 3 страници с изписани телефонни номера, всеки поотделно с името на човека, на когото принадлежи, добави адвокатката.

"Макар да не разбирам от медицина, чух, че лекарите са установили, че той има повече сиво вещество от нормалните хора, което дори нарушава мозъчната му кора. Къде обаче се е покрил, за момента никой не знае", завърши адвокат Чечкова.

Грозев е подсъдим за източването на 130 бона от НОИ с фалшиви болнични заедно с известния пловдивски ортопед Георги Кръстев. Уважаваният лекар беше задържан за кратко през лятото на 2020 година, а Грозев година по-късно. След като престоят в ареста на Грозев надхвърли 8 месеца, в началото на март тази година той обяви гладна стачка и бе освободен .

Аферата започва преди около три години и съвпада като време с финансовите проблеми на Стефан Грозев. Любопитно е, че самата фирма на практика не извършва дейност от 2017 г. Това не е пречка две години по-късно ударно да започва назначаване на персонал. Повечето от работниците са с основно образование и липса на каквато и да е квалификация, разкриха разследващите. До постъпването си в "Джи Еф Ти - България" те са работили на минимална заплата. Ситуацията рязко се променя на новата им работа. Там те по документи са осигурени на максималния праг от 2600 лв. Разпитите им пред криминалисти показват, че никой от работниците не е вземал на практика подобни пари.

Реклама

Малко след започването на новата и високоплатена работа всички подчинени на Грозев ударно заболяват. Следва явяване пред специализирана лекарска комисия в Пловдив, която им издава болнични листове. В някой от случаите става дума за максимално позволения срок от 180 дни. Врътката с документите, чието издаване може да стане само след сложен преглед, се реализира след срещи между бизнесмена Стефан Грозев и д-р Георги Кръстев, разкриха вчера от прокуратурата. Според разследващите е категорично установено, че самите работници така и не са се явявали на прегледите.

След като болничните, чиито брой е 117, са издадени, те се препращат към Националния осигурителен институт, за да се изплатят полагащите се компенсации на работниците.

"Болничните са се издавали буквално на конвейер и това е било начин на работа на тази лекарска комисия, която съществува от 2004 г.", заяви наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. По думите му по-трудно е можело да се извади карта за пътуване, отколкото болничен от ортопедичната комисия. Документите били за дълги периоди - до 180 дни. Така на десетимата подчинени на Грозев са преведени 76 хиляди лева, които са прибрани от него.

Самият Грозев също рязко заболява. Чрез болнични лично той си гарантира 54 бона.

Според прокурорите схемата за източване на НОИ действа благодарение на д-р Кръстев. Самият той дълги години заема ръководни постове в Българския лекарски съюз. Пробва се и в политиката. За последно е водач на листата на СДС на парламентарните избори.

При Грозев историята е доста различна. Наред с прокуратурата Грозев е издирван усилено и от множество кредитори, сред които е и известна банка. Това става повод да бъде запорирана и фирмата му "Джи Еф Ти - България". Същото дружество, което според прокуратурата е участвало в схемата с фалшивите болнични.

Съдебната сага започна през 2020 г., но до момента нищо не се случва, делото буксува и не успява да стартира по най-различни причини. Една от които е често боледуващ съдия.

Грозев не е забелязван, откакто на едно от предишните заседания, на 25 юни тази година, изненадващо напусна съдебната зала. Тогава заяви, че трябва да пътува. Адвокатът му тръгна след него, но той вече беше напуснал сградата. Тогава съдията конфискува паричната му гаранция и постанови изменение на мярката му в задържане под стража.

Делото ще продължи след няколко седмици независимо дали Грозев бъде открит, или не.

 Гладна стачка

Грозев обяви гладна стачка, защото магистратите не искаха да го освободят от ареста. Мълчаливият протест на гения се разигра в средата на март тази година.

След като Грозев прекара около 6 месеца зад решетките, пусна молба за промяна на мярката си за неотклонение. Тя бе внесена на 24 февруари тази година и според защитника му, вместо да я придвижи до съда, прокурорът по делото незабавно е внесъл обвинителния акт, за да може клиентът й да не бъде освободен. Оттогава Грозев отказа да се храни и впоследствие бе освободен срещу 5 бона гаранция, а д-р Кръстев бе пуснат срещу 30 хилядарки.

Реклама
Реклама
Реклама