Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12195824 www.bgdnes.bg

Мъка с ваксинирането срещу COVID

Лек ръст в имунизирането 

Джипита връщат пациенти и ги карат да чакат 

Желаещите да си сложат ваксина срещу COVID-19 се сблъскват с неочаквани трудности, сигнализираха читатели на "България Днес".

Закритите ваксинационни пунктове в големите болници объркват хората, които биват пренасочвани към личните лекари. Там ги очаква друго препятствие - повечето джипита отказват да ваксинират пациент, докато не се събере определен брой хора, тъй като не искат да отварят флакон от ваксина и да не остане неизползвано цялото количество. Наши читатели сигнализират, че им е казвано, че трябва да изчакат до събирането на необходимия брой хора - процес, който понякога отнема седмици.

Реклама

Най-голям шанс да ви бъде поставена COVID ваксина има в регионалните здравни инспекции в областните градове, за които няма информация да връщат хора. Също така на страницата на Министерството на здравеопазването има подробен списък с болничните и извънболничните заведения, където може да се имунизирате срещу коронавируса.

Във вторник у нас са поставени 2896 дози, като от началото на ваксинационната кампания в България общият им брой е 4 478 718. Експерти уточняват, че през последните седмици има засилване на интереса към имунизирането, след като в един момент броят на дозите за денонощие бяха паднали до двуцифрено число.

Здравното министерство и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на "Янсен". Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на "Янсен".

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина - при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

"Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Боледуват обаче всички! Важно е да не забравяме, че ваксините дават индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията", обясняват здравните власти.

Спрейове сменят иглите

Спрейове за впръскване в носа да заменят сегашните ваксини с игла, призовават от Световната здравна организация.

От там призоваха изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите. Голямата глобална цел е до 100% ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама