Таекуондо боецът Владимир Далаклиев: Има някакъв шанс да се завърна

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Далаклиев предава своя опит на младите като треньор

Далаклиев предава своя опит на младите като треньор

Все още не съм преодолял загубената олимпийска квота

Давам всичко, за да мога да помогна на състезателя

Кой е той

Владимир Далаклиев написа историята на българското таекуондо с големи букви. През 2017-а той спечели първи медал за нашата страна от световно първенство, а веднага след това остана втори на европейския шампионат.

30-годишният ботевградчанин участва в три олимпийски цикъла. Той беше много близо да се класира за най-големия спортен форум, но на квалификацията през миналата година загуби решителната битка след невероятна драма и само една точка разлика.

Специално за youtube канала "Спортната джунгла" и читателите на "България Днес" Далаклиев разказа за най-интересните моменти от своята кариера.

- Влади, вече сте треньор в националния отбор по таекуондо. Вашите момчета и момичета участват на световното първенство за юноши в зала "Арена Армеец" в София. Изглеждате доста по-спокоен в сравнение с годините като състезател?

- Нямаше да съм толкова спокоен, ако бях в ролята на състезател преди световно първенство. Можех само да си мечтая да има подобен форум в България, но ето, че той е факт, благодарение на нашата федерация и президента г-н Слави Бинев. При това не едно световно, а две - за кадети и юноши. Когато настъпи моментът да влезем със състезателите на бойното поле, ще изпитам по-различна тръпка. Приемам го като предизвикателство.

- Много треньори в таекуондото са емоционални. Вие владеете ли се, или ви се иска да влезете на игралното поле?

- Това е интересното в треньорската работа. Да намериш точния подход, за да предадеш на състезателя какво искаш да се случи. Емоционален съм. Виждам как трябва да се случи. Бих дал всичко, за да мога да помогна на състезателя, но е невъзможно да го направя вместо него.

- Какво наблюдавате в следващата генерация? Сякаш има повече деца в сравнение с годините, когато вие започнахте?

- В последно време се гледа на спорта по-комерсиално, а не като бойно изкуство. Това е тайната към истинското израстване като истински спортист. Започнах от самото начало. От историята и разучаването на всички техники. Основата е важна. Боецът ще владее тялото физически и психически.

- Влизате в залата на пет години. Помните ли първата тренировка?

- Има доста неща, които не помня от толкова прекарани часове в залата. Но няма как да забравя първият момент. Бяхме пред едно училище в Ботевград. Не знаех къде отиваме и какво се случва. Баща ми слезе, за да провери дали има тренировка. Извика ме. Бяхме на вратата на залата. Трениращите се бяха строили. Изпълняваха техники. След това моят треньор Пламен Трънски дойде и се запознахме. Попита ме дали ще тренирам. Казах да, въпреки че не знаех къде отивам. Много се впечатлявах от бойните филми. Вероятно това наклони везните. Те са били приятели и са тренирали заедно с Пламен Трънски. Спортът те учи да си сериозен, да си дисциплиниран. Да не се отказваш. Разбираш, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва да работиш усърдно. Пристрастих се към това да бъда най-добрият, когато започнаха да идват медалите. В късен етап започнах да получавам загуби. Бях слабо, високо и неудобно момче. От малък имах силен десен крак. Доста от срещите приключваха с нокаут в първия рунд.

- 2012-а е първият ви златен медал от европейско първенство при юношите. Колко важен беше този момент, за да разберете, че може да сте №1?

- Нямаше друго освен първото място за мен. Първото международно състезание беше 2005-а. Дори и в чужбина, когато започнах, беше малко по-трудно, но това не ме разделяше от мисълта да съм №1. След няколко участия усетих тежка конкуренция. Започнаха да идват загубите. Разбрах за какво става въпрос и че трябва много сериозна работа. Това е ключов момент. Много състезатели рухват и не могат да се мотивират, за да продължат. При мен не се случи точно така. Вероятно заради психиката на победител. После разбрах, че има и други места освен първото.

- През 2016-а бяхте съзрял за голямото таекуондо, но година по-рано получихте сериозна травма. Имаше ли опасност още тогава да приключите със спорта?

- Участвах на едно състезание в Хърватия. Бях в добра форма. На първия мач се чувствах отлично. Нанесох силен удар на съперника и усетих изпукване със слабост. Спряха мача. Опипах крака. Имаше някаква липса. При движение усетих как коляното изпуска и е нестабилно. Водех противника с разлика. Докторите провериха коляното. Не видяха нищо фрапантно. Станах и продължих. Взех победата, но не знаех какво ми е. Предложих на треньора да приключим участието, защото след два месеца ни чакаше олимпийска квалификация. Направихме изследвания. В началото докторите казаха, че е менискус. Когато лекарят видя снимката, се бутна от бюрото с един стол на колела. Каза ми, че съм направил по-голяма беля. Скъсал съм предна кръстна връзка. Каза, че кракът ми става само за ходене, ако не се оперира. Тогава не паднах психически. Опитах с инжекции, с шини, с тейпове. Продължих с тренировките. Направих опит със скъсана връзка на квалификациите. Бях лимитиран и не успях да реализирам нищо. След операцията чувствах адски болки. За три дни спах няколко часа. Бях чувал от други спортисти, които са имали по няколко операции на едно коляно. Чудех се дали изобщо ще мога да съм пълноценен. След това ме пое Иван Касапов, изключителен физиотерапевт. Много ми помогна.

- Година след операцията печелите бронз на световно първенство. Очаквахте ли след травмата да вземете отличие, което беше първо за България?

- Световното беше точно година след първото ми състезание. Бях с ясната идея, че ще продължа, дори след операцията. Таекуондо е моят живот. Изградило ме е като човек и личност. Бях в добра форма, но не и в най-добрата. По жребий ми се падна да играя с мексиканец, който е четвърти в ранглистата. Съумях да го победя и след много тежки мачове стигнах до четвъртфинал. В мача за медал си казах при излизането за третия рунд, че само рунд ме дели от отличието. Казах си - каквото и да се случи, ще дам всичко от себе си.

- Мачът за медал с китаеца Уонг е като от филмов сценарий. Губите с 2:3 секунди преди края. Оттам той ви хваща крака, а вие с другия скачате и го нокаутирате много тежко. Откъде дойде тази техника, която беше нокаут на годината?

- Още 2012 година при подготовка за олимпиадата в Лондон правих спаринги. Играх със състезател от тежка категория. Бяхме се разбрали да внимава, за да не се контузим. Той ми направи удар в главата, а аз се ядосах и направих същата техника. Не с толкова добра пласация, както на световното. Моят стил е базиран на елемента на изненадата. Използвам голям арсенал от техники. В третия рунд настъпвам най-здраво газта. Китаецът ме избута с ръце от полето, което е забранено. Държеше ме. Опитваше мръсни похвати. Ядоса ме. Разделих се от него и го атакувах. Стигна се до онзи момент. Вкарах плътен удар. Преди да падна и аз на земята, видях как главата му се разтресе. Все едно не беше човек. После станах, а той изобщо не помръдваше. Не вярвах, че това е истина. Щипех се по ръката.

- Вие участвате и в един от най-драматичните мачове. На олимпийската квалификация в София срещу турчина Хакан Реджбер. Тогава загубихте битката за квота само с една точка в последните секунди. Как преживяхте този мач?

- Единственото, което ме успокоява, е развитието с подготовката. Не бях в топформа. Адски съжалявам, че така се случи. Дадох всичко от себе си. Резултатът беше равен. Трябваше да играем продължение до златна точка. Опитах и си казах, че аз трябва да взема квотата. Исках аз да правя усилието за квота. Направих атаката. Той направи удар, който влезе, с падане. Нямах време да обърна срещата. Той избяга извън полето и мачът свърши.

- Колко време ви трябвашe да се отърсите?

- Не съм го преодолял. Вероятно няма и да го преодолея. Отворихме вратата за квотата, но не преминахме. Затова ми е болно. Да извървиш целия път до края и да те раздели късмет или съдба от нещото, което преследващ цял живот. Приемам, че така е трябвало да стане. Надявам се да е за добро. Не мога да го превъзмогна. Дори не се задълбочавам, защото ме обзема едно странно чувство в гърдите. Тежест, която няма какво да я излекува.

- Няколко месеца по-късно обявихте, че прекратявате вашата кариера. Решението окончателно ли е?

- Не съм обявил окончателно приключване. Представлявам България в таекуондо за военни. Обявих, че няма да мога да преследвам следващия олимпийски цикъл. Знам с какво е свързано. Вече не съм в състояние да поддържам това ниво. За да съм напред в ранглистата, трябва да участвам в много състезания. Всеки гледа да е по-напред. Гони се дори директно класиране. Физически няма да съм пълноценен. Има някакъв малък шанс да се завърна. Вече с годините този начин на живот не съм сигурен дали тялото ми ще издържи. Психически нямам проблем. Натрупаха се доста хронични контузии, които ми пречат на подготовката. Възстановяването е доста по-бавно.

Луиза Григорова си сряза 2 пръста

Луиза Григорова си сряза 2 пръста

Контузия и бинтове на празник Актрисата се самонарани на купона за рождения ден на Яна Маринова  Контузия беляза рождения ден на Яна Маринова. Потърпевша е не рожденичката, а нейната дружка - Луиза Григорова-Макариева. Актрисата сряза два пръста на лявата си ръка и се наложи да я бинтоват по време на купона на 17 август

1141 нови случая на коронавирус у нас, 22% от тестваните

1141 нови случая на коронавирус у нас, 22% от тестваните

1141 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие у нас, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са 5264 теста. Положителните проби са близо 22%, предаде NOVA.  Починали са 12 потвърдени заразени. Активните случаи са 15 810. 990 са в болница, 50 – в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение през

Венцислава Тафкова се налива с вино на Миконос

Венцислава Тафкова се налива с вино на Миконос

Венцислава Тафкова е видимо опиянена на фотосите, които качи в социалката си, но не от красотите на гръцкия остров Миконос. Мис България 2020 летува там в компанията на... бутилки марково червено вино. Горещата брюнетка, за която се знае, че няма и грам силикон в тялото си, се закле, че и на плажа ще остане вярна на любовта си към тази напитка

Векилска в сутрешния на БНТ

Векилска в сутрешния на БНТ

Едно от най-харизматичните лица на Българската национална телевизия Мариана Векилска ще бъде водеща на сутрешния блок "Денят започва в събота и неделя" на 20 и 21 август между 8,00 ч. и 10,00 ч. по БНТ. "С удоволствие поемам щафетата от колегите, които водиха предходните издания на предаването. Заедно с редакторката Деси Христозова сме подготвили

Най-четени

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов:  Чакаме Сашка Васева до последно на "Пирин фолк"

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Чакаме Сашка Васева до последно на "Пирин фолк"

Глория много бързо прие да пее на сцената в Сандански  Кой е той Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

"Фермата 4" беше като спасение за мен, споделя бесарабската българка КОЯ Е ТЯ Лилия Семкова е фолклорна певица и бесарабска българка. Идва у нас през 2015 г., за да участва в "България търси талант" и остава в своята прародина, както я нарича. Участничка във "Фермата 4" и надарена с кристален глас от природата

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Бившият й Кубрат й пожелал успех, без да знае, че минава "през ада" "Лъгах, че съм си правила гърдите и дупето, но ме оперираха от рак. Това, което почитателите ми наричат косми, всъщност е белегът, след като се оперирах с наложителност." Това си призна година по-късно певицата Андреа, която събра сили да признае на всички, че е минала през "ада"

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Елизабет, съпругата на наръгания швейцарец Удо Ланге, е казала на разследващите кой е убиецът му. Тя е била разпитана снощи пред съдия. Именно тя е посочила като извършител нейният служител в пекарната Борис. Двамата са близки, дори се говори, че имали връзка. Убийството е станало в гаража на дома на семейството в пернишкия комплекс "Делта Хил"

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Случаят с убития швейцарски бизнесмен край Перник става все по-заплетен и шокиращ, тъй като вече е обвързан и с още една смърт. След като разбрал за кончината на баща си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. Вчера обаче е блъснал пешеходец в София, който в последствие е починал. Това е довело до ареста му, съобщи Нова телевизия

Бившата кметица на "Младост" споделя: Живея и си гледам детето с 250 лева!

Бившата кметица на "Младост" споделя: Живея и си гледам детето с 250 лева!

Започвам да си разпродавам дрехите, мечтая да заведа малкия на море, разкрива Десислава Иванчева Налага ми се да живея и да си гледам детето с 250 лева! Това сподели ексклузивно пред "България Днес" бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Жалката сума Иванчева получава като социална и детска надбавка. "Срам ме е да се моля

Шенай стана като Шакира

Шенай стана като Шакира

Бившата съпруга на Орхан Мурад в ново амплоа Блондинката заприлича на колумбийската певица и външно, и по изневери Шенай стана Шакира! Бившата съпруга на фолклегендата Орхан Мурад тотално заприлича на Шакира. От една страна, секси блондинката, която чака първия си внук през ноември от дъщеря си Сузанита

ФБР: Алек Болдуин е застрелял Халина Хътчинс

ФБР: Алек Болдуин е застрелял Халина Хътчинс

Алек Болдуин е дръпнал спусъка на пистолета, който уби операторката Халина Хътчинс на снимачната площадка на филма Rust ("Ръжда"). Това заключава доклад след разследване на ФБР, предаде Скай Нюз. Инцидентът стана на снимачната площадка на филма през октомври 2021 г., но до момента актьорът твърдеше, че пистолетът сам е произвел изстрела и той не е

Тихомир-Мелиса: Искам да се оженя за Емили

Тихомир-Мелиса: Искам да се оженя за Емили

Мащехата ми ме биеше и заключваше в тоалетната Кой е той Тихомир Рангелов-Мелиса е роден преди 36 години в София. Губи рано майка си, която умира само на 32 години. Завършил е Националната спортна академия. Републикански шампион по културизъм. Един от откритите хора с гей ориентация в България. С любимата си - 21-годишната Емили

ММА боецът Недко Николов проговори: Не съм пребивал Тита!

ММА боецът Недко Николов проговори: Не съм пребивал Тита!

Счупила си е ноктите сама, вече не сме заедно, но беше обещала да каже истината "Няма абсолютно нищо вярно в това, че съм счупил пръстите на Тита!" Това заяви ексклузивно и категорично пред "България Днес" популярният ММА боец Недко Николов. Здравенякът потвърди, че връзката между него и певицата вече е приключила

Най-коментирани

Луиза Григорова си сряза 2 пръста

Луиза Григорова си сряза 2 пръста

Контузия и бинтове на празник Актрисата се самонарани на купона за рождения ден на Яна Маринова  Контузия беляза рождения ден на Яна Маринова. Потърпевша е не рожденичката, а нейната дружка - Луиза Григорова-Макариева. Актрисата сряза два пръста на лявата си ръка и се наложи да я бинтоват по време на купона на 17 август

Радост показа Малкото мече

Радост показа Малкото мече

Моделката Радост Тодорова за първи път показа бебето. Тя и капитанът на националния отбор по футбол Георги Костадинов-Мечката станаха родители в началото на месеца. Радост е гушнала мъника плътно до себе си и изглежда като най-грижовната майка на света. Тодорова кръсти мъника на таткото и той ще носи името Георги

Eтиен Леви: Три пъти карахме COVID с жена ми

Eтиен Леви: Три пъти карахме COVID с жена ми

Съпругата ми още не е добре, казва певецът, посред нощ я откарал в "Пирогов" Етиен Леви призна пред "България Днес", че и той, и третата му жена са прекарали цели 3 пъти COVID. Солистът на "Трик" се чувства добре, но това не може да се каже за съпругата му. Тя продължавала да се оплаква от постковидни синдроми, някои от които били много неприятни

На курорта Елените: Морски кефали вдигат адреналина

На курорта Елените: Морски кефали вдигат адреналина

Ловят се рано сутрин на дънна с тапички и блатен червей Страхотни морски кефали плуват в близост до брега в района на курорта Елените. Това провери на място репортер на "България Днес". Някои летовници решават да вдигнат адреналина още рано сутрин с въдица в ръка. Те окупират някои от бетонните кейове между плажовете и замятат примамките

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Теди Цветкова с интерес научи, че голфът е първият спорт, който е игран на Луната. Това прави американският астронавт Алън Шепърд при полета на "Аполо 14" до земния сателит през 1971

1141 нови случая на коронавирус у нас, 22% от тестваните

1141 нови случая на коронавирус у нас, 22% от тестваните

1141 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие у нас, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са 5264 теста. Положителните проби са близо 22%, предаде NOVA.  Починали са 12 потвърдени заразени. Активните случаи са 15 810. 990 са в болница, 50 – в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение през

Венцислава Тафкова се налива с вино на Миконос

Венцислава Тафкова се налива с вино на Миконос

Венцислава Тафкова е видимо опиянена на фотосите, които качи в социалката си, но не от красотите на гръцкия остров Миконос. Мис България 2020 летува там в компанията на... бутилки марково червено вино. Горещата брюнетка, за която се знае, че няма и грам силикон в тялото си, се закле, че и на плажа ще остане вярна на любовта си към тази напитка

Анте Шимунджа в шах заради Кирил Десподов

Анте Шимунджа в шах заради Кирил Десподов

Треньорът на "Лудогорец" Анте Шимунджа има много сериозен ребус за решаване за реванша срещу "Жалгирис", след като няма да може да разчита на нападателя си Кирил Десподов. "Орлите" победиха с 1:0 в първия двубой от плейофите на Лигата на конференциите и след седмица гостуват във Вилнюс. Десподов бе най-опасният играч на домакините в Разград

Бой по деца помрачи победата на ЦСКА

Бой по деца помрачи победата на ЦСКА

Бой по деца и жени помрачи победата на ЦСКА с 1:0 над "Базел" в плейофите на Лигата на конференциите. Грозните сцени по трибуните започнаха на полувремето, когато стотици фенове започнаха да се преместват от пълния сектор "В" към пустеещия заради бойкота "Г" сектор. Тогава част от тях са посрещнати с псувни и юмруци от група ултраси

Векилска в сутрешния на БНТ

Векилска в сутрешния на БНТ

Едно от най-харизматичните лица на Българската национална телевизия Мариана Векилска ще бъде водеща на сутрешния блок "Денят започва в събота и неделя" на 20 и 21 август между 8,00 ч. и 10,00 ч. по БНТ. "С удоволствие поемам щафетата от колегите, които водиха предходните издания на предаването. Заедно с редакторката Деси Христозова сме подготвили

Двама загинали след сблъсък на самолети в Калифорния

Двама загинали след сблъсък на самолети в Калифорния

Два малки самолета се сблъскаха в Северна Калифорния при опит за кацане на местно летище. Най-малко двама души са загинали, предадоха световните агенции. Сблъсъкът е станал над летището в Уотсънвил. Единият самолет е бил Чесна 340, а другият Чесна 152. В единия е имало двама души, а в другия само пилот, предава БТА

"Левски" запазва състава до зимата

"Левски" запазва състава до зимата

Протестът ни беше основателен, категоричен е Ивков "Левски" няма да се разделя с основни футболисти през лятото. "Сините" не смятат да продават до края на трансферния прозорец, който затваря на 6 септември. Причините за това решение са две. Първата е, че има няколко играчи, с които клубът не иска да се разделя

Езерото Мийд край Лас Вегас пресъхна, разкри зловещи тайни

Езерото Мийд край Лас Вегас пресъхна, разкри зловещи тайни

На дъното намериха разложените останки и скелетите на 5-има души, някои от тях жертви на неразкрити с десетилетия мафиотски убийства Когато мафиотите погребват тайните си, те очакват да oстанат скрити завинаги. И обикновено това се случва. Но големите суши в Невада през последните месеци объркаха сметките им

Мария Игнатова гледа влюбено любимия си Ивайло Нойзи Цветков в Бургас

Мария Игнатова гледа влюбено любимия си Ивайло Нойзи Цветков в Бургас

Мария Игнатова и любимият й Нойзи са били в Бургас. Двамата позират от терасата на Морската градина над кея в града.  Елегантна, както винаги, тв водещата се взира влюбено в своя мачо, а културният антрополог разсеяно гледа в другата посока. Лунна светлина допълва романтичната

Принц Уилям и семейството напускат Лондон, ще живеят в Уиндзор без гледачка и прислуга

Принц Уилям и семейството напускат Лондон, ще живеят в Уиндзор без гледачка и прислуга

Принц Уилям и семейството му се местят да живеят в къща на територията на замъка Уиндзор, която с четирите си спални е много по-малка от апартамента им с 21 стаи в двореца Кенсингтън в Лондон, пише британската преса. Това ще доведе до много промени в живота на принц Уилям, съпругата му Кейт и трите им деца принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи

Надал се завърна с провал на корта след травмата

Надал се завърна с провал на корта след травмата

Носителят на 22 титли от "Големият шлем" Рафаел Надал се провали при завръщането си на корта след контузия. 36-годишният испански ас в тениса загуби 6:7 (9), 6:4, 3:6 от хърватина Борна Чорич във втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс 1000“ в Синсинати (САЩ) с награден фонд 6 280 880 долара

Слави за декларациите за имущество: Тази информация би била просто сеир

Слави за декларациите за имущество: Тази информация би била просто сеир

Tози, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Така телевизионният водещ и лидер на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира липсата на публична информация за

Кученце утешава Лолита на Гришо

Кученце утешава Лолита на Гришо

Рускинята се хвали с нова прическа Малко сладко кученце утешава Лолита Османова. Гаджето на Григор Димитров гушка бяло пале, докато българинът е плътно до старата си тръпка и сегашна добра приятелка Серина Уилямс. През последните няколко седмици Гришо и Лолита бяха далеч един от друг, тъй като най-добрият ни тенисист участва в серия от турнири в

Собственикът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", е с над 100 нарушения

Собственикът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", е с над 100 нарушения

Собственикът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения, предаде NOVA.  При проверката на собственика и на наемателя, който има лиценз за транспорт на пътници, сръбското вътрешно министерство е открило общо 103 нарушения

Стойчо обявен за предател №1 на "Армията"

Стойчо обявен за предател №1 на "Армията"

Екзекутора посрещнат на стадиона с освирквания Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов е обявен за предател №1 на "Армията". Екзекутора почти се екзекутира пред феновете, след като официално бе обявен за оперативен директор на ЦСКА 1948. Алтернативният "червен" клуб е възприет за враг от запалянковците на ЦСКА-София и преминаването на Стойчо в него се