Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12213061 www.bgdnes.bg

Зайци от "Врана" нахлуват в София (ВИДЕО)

Жители на столичния квартал "Дружба 2" заснеха диво животно край училище

Диви зайци налазиха столичния квартал "Дружба 2", разкриват живущите там. Дългоухите бозайници навлизат в урбанизираната територия сред блоковете и все по-често могат да бъдат забелязани на нетипични места.

Потребител публикува видеоклип във фейсбук групата "Дружба - София", който разбуни духовете. На него се вижда как огромен сив заек е влязъл в двора на 68-о средно училище "Академик Никола Обрешков". След като очевидците започват да го снимат с телефоните си, Зайко Байко с ефектни подскоци се изстрелва зад ъгъла на школото. Това не е първият случай на див заек, навлязъл в квартала.

Реклама

Специалисти потвърдиха пред "България Днес", че дивите животни прииждат от намиращия се в близост парк "Врана", който е защитена зона със статут на резерват. В горите на царския дворец от години е пълно със зайци. Там те намират подходящи условия да се множат неконтролируемо. Във "Врана" има разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия от около 100 хектара. Оградата е ниска и на много места прокъсана и не представлява никакво препятствие пред скокливите бозайници. Тъй като са се навъдили все повече и бройката им се умножава, някои от тях излизат да търсят нови територии за храна.

Единствено река Искър дели царските имоти с крайния столичен квартал. От известно време насам проблемът с бездомните кучета е напълно решен. Липсата на такива прави зайците по-безстрашни и те навлизат смело в градинките край блоковете. Именно скитащите кучета бяха най-големите им врагове и ги държаха далеч от града допреди години.

От парка "Врана" разкриват, че там живеят около 100 вида птици и софиянци само там могат да видят голям ястреб. Обитатели на горите край двореца са още язовци, таралежи, лисици, диви котки, дори и сърни. Някога е имало и малък зоокът с два слона, елени, камили, якове и фазани. Името на двореца е дадено от княз Фердинанд, който е бил запален любител орнитолог. Решил да го кръсти на името на първата птица, която кацне на покрива му. Явило се цяло ято врани и така дворецът и паркът към него получили името си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама