Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12214653 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: Идва периодът на мъртвото вълнение

Достига до 12 км/ч и лесно може да ни издърпа навътре 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето през август и опасностите в родното Черно море.

- Г-н Янков, в разгара на лятото сме. Да очакваме ли нов горещ период с екстремни температури и типично августовско време?

Реклама

- Ще бъде топло за сезона, но температурите в нашия регион - централните и северните части на Балканите, няма да превишават 37-38 градуса. Днес ще имаме по-топъл период, след което идва другата седмица със специфична метеорологична ситуация у нас. За разлика от цялото Централно и Западно Средиземноморие, което ще продължава да бъде в един топъл сектор с пренос на по-топъл и сух въздух от юг. Там температурите през следващата седмица ще се движат в рамките на 38 и 39 градуса. Столиците, които ще се състезават с най-високи температури, са Мадрид и Атина. Ние ще сме точно на границата между топлия въздух, който минава над Западните Балкани, и сектора с по-влажните и хладни въздушни маси, които ще се спускат от североизток към Балканите. При нас ще се осъществява една специфична ситуация - през следващата седмица валежите в западните райони у нас ще бъдат често явление. Това ще продължи до четвъртък-петък. А на изток ще има слънце с разкъсани облаци без валежи. Ще бъде ветровито, с ветрове от изток, които ще поддържат по-ниски температури по нашето Черноморие.

- За какви температури по плажовете говорим?

- Ще бъдат от порядъка на 27-29 градуса. В Западна България в средата на седмицата температурите, специално в столицата, ще бъдат около 29 градуса. Максимума на стойностите очакваме днес (събота -б.а.). От утре (неделя - б.а.) започва постепенно понижение на температурите, макар че ще се задържат в рамките на средните климатични норми - между 29 и 34 градуса. Мога да обобщя, че следващата седмица в Източна България ще има облаци без валежи, времето ще е по-прохладно и ще усещаме повече бриза. По динамични причини вятърът ще бъде от изток-североизток. На запад ще има превалявания, летни валежи. Ще има условия за по-интензивни валежи в района на Северозападна България и Софийското поле. За лятото това е нещо нормално. Да се приготвим за динамично време и температури, които са далеч от рекордите по климатичните справки.

- Да очакваме ли големи вълни по морето?

- По Южното Черноморие ще има умерено вълнение. Всичко зависи от нагласата на хората - аз например не съм свикнал да виждам морето без вълни. Има и много стихотворения по темата, като това на Блага Димитрова: "Вълните на морето са жени, избягали от къщите - окови". Докато, като отида на Бяло море, то е като гьол. Плитко и без вълни. Трябва да напомня, че навлизаме в един сезон, в който вълнението по нашето Черноморие много често се сменя - от умерено към слабо и обратно. Такъв период ще бъде в края на седмицата - четвъртък-петък, когато ще се усили вълнението, особено по Южното Черноморие. След това настъпва период на утихване на вълните. И идва времето на т.нар. мъртво вълнение и поява на мъртви течения. Въпреки че морето с вълни е приятно за гледане, всички татковци трябва да бъдат внимателни и да пазят своите деца, както и всички около тях.

- Както и самите себе си, тъй като преди дни двама млади мъже се удавиха в Ахтопол.

- Да, случаят стана точно при мъртво вълнение. Когато туристите видят участък от морето, в който вълните се губят, а встрани има вълни, се привличат. Мислят, че няма вълни и така ще е по-приятно. А точно там се създава мъртвото вълнение. Човек, попаднал в такова течение, при неподготвеност се впуска панически в драпане и плуване точно срещу течението. Изразходват му се бързо силите, защото течението обикновено е със скорост от 8 до 12 километра в час приблизително. Във водата това е чувствително дърпане навътре. Човек се притеснява и загива. Това е същото като тренировките за поведението на лек автомобил върху лед. Ако натискаш спирачките, става още по-лошо. Забравяш да въртиш кормилото... Затова са нужни тренировки. От всички страни на Черно море нашето крайбрежие е най-динамично с най-много вълни. Така че трябва да се внимава. Да, красиво ни е Черноморието, с хубави плажове, но нека почиващите да бъдат внимателни.

- Какво ще посъветвате хората при попадане в драматична ситуация в морето?

Реклама

- Има и прийоми за избягване на това течение. Като метеоролог съм изживял емпирически всякакви такива явления - мъртво вълнение, мъртво течение, премеждия високо в планината при зимни условия. Понякога, като се връщам към моите изживявания, започвам да си мисля, че Господ ме е пазил. Интересно е, че вече в много аквапаркове в България има басейни, които предизвикват изкуствени вълни. Там се създават такива условия и човек може да потренира детето си за ситуация, в която вълната тегли краката навътре. Но най-добре да не се стига до такива ситуации с децата. Наред с обичта към природата малчуганите трябва да бъдат обучаване и в опазване на живота.

Разликите

Често мъртвото вълнение и мъртвото течение се използват като синоними, но всъщност са две различни неща.

Мъртвото вълнение е поредица от механични вълни в океан, море или езеро, които се разпространяват по повърхността на водата и не са образувани в резултат на непосредствената дейност на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи.

Мъртвото течение е крайбрежно, понякога силно водно течение, причинено от разбиващите се вълни, което отвежда вода от брега навътре в морето или друго водно тяло. То може да се образува на всеки бряг, където се разбиват вълни - морски, океански или езерен.

Реклама
Реклама
Реклама