Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12224857 www.bgdnes.bg

Суша! Без кораби по Дунав

Критично ниско ниво 

Водата я няма, през реката се минава пеша 

Круизните кораби и фериботи по Дунав спират да плават, научи "България Днес".

Причината за това е сушата, заради която нивото на реката в българския участък достигна критично ниски стойности. В някои участъци може да се премине дори пеша, а на границата между Румъния и България вече има и плажуващи.

"Водата почти я няма, както виждате. Това не е добре, тази суша не води до нищо добро", коментира Федя Митова, която живее във Видин.

Реклама

На границата със Сърбия нивото на най-дългата река в Европа също е толкова ниско, че се виждат останките от потънали преди години кораби.

"Образували са се прагове при Белене и Свищов, които блокират придвижването по долното течение на Дунав. Поради тази причина е много рисковано да пътуват круизни кораби. Работата им засега е преустановена", съобщи специално пред "България Днес" хидрологът Костадин Йолов.

По негови думи круизите между България - Германия, както и България - Австрия не трябва да плават до второ нареждане. Така е не само у нас - навсякъде в дунавските държави има участъци със замряло корабоплаване. Круизните кораби стоят на пристанища, а товарните - на котвени стоянки. Оживен трафик по реката все още има само около румънското пристанище Констанца и украинските пристанища.

"Засега има известно покачване на нивото в сръбския участък на реката, но то е нищожно - едва 5-6 сантиметра. Много е важно нивото да се поддържа в определени граници, а сега то е по-ниско с 1 метър надолу. Най-лошото е, че и в дългосрочен план прогнозите не са добри, освен ако не настъпи дъждовен период. Надяваме се това да стане през септември или октомври", допълни пред вестника Йолов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама