Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12224872 www.bgdnes.bg

Лисица другарува със селяни

Фаша - Когато в плевнята няма кокошки

Търси храна, местните я имат за домашен любимец 

Лисица стана новият домашен любимец в ямболското село Победа. Кума Лиса слязла от Бакаджиците в търсене на храна при местните и проявила завидна общителност, споделиха пред "България Днес" местните, заснели оранжевото животно в дворовете си.

"От доста време няма домашни животни в дворовете и оборите като овце, кози, крави. Идват много лисици и чакали заради близостта ни с Бакаджиците. Различни животни - като белки например минават и през нашия двор, които виждам от записи на камерата", сподели пред вестника кметът на населеното място Димка Панева.

Реклама

Кума Лиса не се плаши от хората. Напротив - позволява им да я снимат, и то от близко разстояние. А опитат ли се да я хранят, позволява дистанцията с хората съвсем да се скъси. За живеещите в китното селце Кума Лиса е атракция и приятен гост, който едва ли ще намери прясна кокошчица за вечеря.

За разлика от тях, не особено добро е отношението към лисиците в близкото на Победа ямболско село Иречеково. Там 55-годишната Господинка Пенева удуши с голи ръце лисица, нападнала двора й. Неканената гостенка от месеци тормозела селото и успешно се измъквала от местните ловци.

Лисиците вече спокойно се разхождат из села и градове, свидетелстват множество подобни случаи. В един от случаите Кума Лиса слезе от гората и се разходи сред клиентите на заведение в Благоевград.

Клиентите на ресторанта забелязали лисицата, която надничала през вратата. Вместо да се уплаши, животното влязло в двора и се разходило между масите. Дори похапнало от храната.

В друг случай години наред всяка вечер точно в 20 ч. лисица слиза от гората, за да търси храна в района на хижа "Тешел" в Родопите. Дивото животно не пропуска ден, за да търси храна от хижарите, и толкова е свикнало с тях, че яде и от ръцете им.

Реклама
Реклама
Реклама