Адв. Карло Луканов, синът на бившия премиер Андрей Луканов: 6 г. воювахме в съда с бившата ми съпруга

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Карло Луканов

Карло Луканов

Заровихме томахавките и започнах борбата за споделено родителство

КОЙ Е ТОЙ

Карло Луканов е син на покойния премиер Андрей Луканов. В края на 2021 г. той стана юрист, а от 13 януари т.г. е вписан като младши адвокат към Адвокатска колегия - София. След раздялата с майката на детето си Карло водеше дълга битка за пълноправно родителство. След 8 години съвместен живот бившата му половинка Лилия подава иск в съда за права над детето. От този момент започва битката на Луканов за по-чести срещи със собственото му дете. В крайна сметка той постига успех и се преборва да вижда отрочето си по-често. През 2008 г. създава организацията "Бащи за отговорно родителство", с което започва битката за споделено родителство между двамата родители при развод.

- Докъде стигна битката ви за споделено родителство при развод, г-н Луканов?

- Семейното ни законодателството е непълно и остаряло, но по-големият проблем в момента е, че и то не се изпълнява. На пръв поглед имаме нов Семеен кодекс, но в него са залегнали остарели положения от предишните кодекси. Отдавна има нужда от осъвременяването му. На първо място е възможността двамата родители съвместно да упражняват правата след развода. През 50-те години държавата е възприемала гледище, близо до това на църквата - че развод трябва да се допуска само в краен случай. Че дребните прегрешения не са повод за раздяла и общественият интерес е над личния. Държейки хората изкуствено до последно в брака, се е стигало до положение, че те така са се намразвали, че да не могат да се гледат, камо ли нещо заедно да правят.

Сегашната уредба на развода е съвсем различна и е достатъчно единият от съпрузите да пожелае развод. И след като този развод се случи в един по-ранен етап, двамата са способни да запазят нормални взаимоотношения. Съответно старата постановка, че след развода те няма какво да правят заедно, вече не е вярна. Тук бе направена крачка напред, която законът допускаше, а съдът не приемаше - т.нар. споделено родителство. Преди 4-5 години излезе тълкувателно решение на Върховния съд, което узакони като термин споделеното родителство, при условие че и двамата родители се споразумеят. Ако това не се случи, съдът трябва да реши въпросите, свързани с родителските права и издръжката, вместо тях.

Запазва се старото положение, при което и двамата родителите със зъби нокти трябва да доказват кой е по-добрият, а това допълнително изостря напрежението и отношенията стават още по-лоши заради ваденето на кирливи ризи и т.н. Докато новата концепция казва - по презумпция и двамата родители сте достатъчно добри и детето има нужда от двама ви. Ако единият от тях не е съгласен, той трябва да бъде така добър да го докаже. На пръв поглед разликата е дребна, но тя изкарва от войната страшно много родители, защото не им се налага да доказват кой е по-добрият. За това ние се стремим към нея.

- Разкажете ни за конкретен случай от практиката ви.

- Споделеното родителство не е задължително 50/50. Възможни са много варианти. Като медиатор съм имал случаи, при които родителите работят на смени. Два дни работят, а два дни почиват. Разделяйки се, искаха да запазят същия график, за да могат да се редуват с гледането на детето. Вместо единият да наема детегледачка или да се чуди какво да прави, когато е на работа и няма близък, който да гледа детето.

Друг важен проблем е изпълнението на съдебните решения. България 8 пъти е осъждана в Страсбург в това отношение. От Министерството на правосъдието бяха заявили, че ще се заемат с решаването на този проблем, но за съжаление, не се направи нищо. Викаха ни по работни групи, но не се стигна доникъде. Това означа, че у нас няма държава. Една уважаваща себе си страна не може така да се отнася към своите съдебни решения. След това се чудим защо не се спазва законът на пътя и другаде. Ако този голям проблем не бъде решен, каквито и хубави решения да постановява съдът, те остават лист хартия, който можеш да си го закачиш на стената и да си го гледаш там. Друг голям проблем е Законът за домашно насилие.

- Защо?

- Тук цари голяма злоупотреба от страна на едни НПО-та, които твърдят, че се борят за правата на жените, и търсейки финансиране от държавата, манипулират цялото общество. Статистиката, че една трета от жените са жертва на насилие, не е невярна, но е огромна манипулация. Това се базира на изследвания, финансирани по Норвежкия финансов механизъм, и показва дали една жена над 15-годишна възраст някога е била жертва на насилие, без значение кога и от кого. В тези изследвания също така е зададен въпросът колко жени са били жертва на домашно насилие от интимен партньор или съпруг в последната една година. Цифрата за България се колебае между 6 и 8% в различни изследвания. Това е далеч от заключението една трета, или всяка трета жена, с която се плаши обществото. С този закон много лесно се злоупотребява, само с една декларация човек може да бъде осъден без никакви други доказателства. Използва се за получаване на преимущество в битката за детето вместо за защита на истинските жертви.

- Налице ли е дискриминация?

- При сегашната съдебна практика на базата на едно постановление от 1974 г. майката е предпочитан родител за децата. Така и досега съдебната практика предпочита майката при определяне на родителските права в процеса на развода. Това на практика дискриминира и двата пола. Бащите, защото не им позволява да бъдат бащи. Майките, защото им възлага по-голямата тежест. Статистиката сочи, че самотна майка, отглеждаща сама детето си, попада най-често в графата бедни. Липсва кариерен ръст, а оттам и доходи.

- Променя ли се тази практика в съвременни дни?

- Много бавно. Започват да се появяват подобни решения, даващи правата на бащата, но ако трябва да чакаме равенство, ще минат десетилетия.

- От вашия личен пример започва и вашата борба. Нека разкажем за нея.

- Воювахме в съда шест години с бившата ми съпруга, но в един момент тя осъзна, че е излишно, и заровихме томахавките. Никога не съм бил част от тежките случаи, каквито има много, за съжаление. Карали сме се, но за важните неща в крайна сметка сме се разбирали. Още в началото предложих да има споразумение, но на моята половинка й трябваше повече време да осъзнае, че е по-добре така, отколкото да се разправяме в съда. Важното е, че отдавна са приключили нещата.

В моята лична битка се преквалифицирах от икономист в юрист, а от тази година съм и адвокат. Разбира се, в моята практика имам и много майки, които с години не са си виждали децата. Според наши проучвания има между 200 000 и 300 000 деца на разведени родители, 17 000 от които родителите са в тежък конфликт. Всеки втори брак завършва с развод.

Битката ни е да бъдат преодолени родителските войни и децата да растат с грижата и на двамата родители. Те са бъдещето.

- Колко трудна беше борбата през годините за споделеното родителство?

- Когато през 2008 г. се събрахме трима бащи и решихме да основем "Бащи за отговорно родителство", много хора ни се присмиваха и казваха - какви сте ентусиасти, това никога няма да стигне до България. Но ето че терминът се наложи от години, а институциите осъзнаха, че проблем има и много деца са въвлечени в тези родителски конфликти. Омбудсман и отделни депутати повдигаха въпроса. Но тъкмо започне да се случва нещо, и властта се смени. Губи се приемствеността.

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк и Брадли Купър се събраха. Бившата приятелка на Кристиано Роналдо и холивудският актьор бяха забелязани заедно на улицата заедно с дъщеря си Леа. Момиченцето се роди през 2017 г., но по-късно родителите му се разделиха. Напоследък отношенията между двамата са стоплени, което поражда слухове дали отново няма да се съберат заедно

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

2 млн. лири за топката от скандалния мач прибира главният арбитър Али бин Насер, близките на нашия рефер едва свързват двата края "Животът ни е ад!" Това признава Емилия, 81-годишната вдовица на българския съдия Богдан Дочев, който през 1986 г. има нещастието да бъде страничен съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина на световното в Мексико

Деца на известните се сблъскват със закона

Деца на известните се сблъскват със закона

Презадоволени и незнаещи що е лишение Наследници на политици с най-много провинения "Интересно ли ви е как е израснало едно дете на българското кино? Дядо ми Людмил Стайков е световноизвестен режисьор и най-добрият български дядо. Баба ми Виолета Донева е една от най-обичаните наши актриси." Това е разказ в социалните мрежи на Ивет Стайкова

Барби от Несебър стана царица от Търново

Барби от Несебър стана царица от Търново

Като търновска царица се премени Евелина Прунова. Моделката, известна като несебърското Барби, посети старата столица и дори си намери половинка. Новият избраник на царицата, разбира се, е цар, но за жалост, за момента от

Най-четени

Цвети, която се бори за живота си:  Получих рак за подарък

Цвети, която се бори за живота си: Получих рак за подарък

Откриха болестта на 8 март, не мога да се движа, споделя красивото момиче  "Имам рак на панкреаса с метастази на черен дроб и кости. Откриха ми го на 8 март - лош подарък за празника на жената." Така започва историята си младата и чаровна Цветомира Цанова, която по-рано тази година чува едни от най-страшните думи

Нели Рангелова се ожени

Нели Рангелова се ожени

"Оженихме се!", обяви в социалката си Нели Рангелова и дори показа снимки от "церемонията". Оказа се, че певицата се е пошегувала, наричайки творческата си дружба с Невена Пейкова от "Гласът на България" "сватба". Естрадната звезда от близкото минало, пременена като синя русалка, минава под арка с цветя под ръка с младата си партньорка

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

След успеха на последния си сингъл КЕМЕНЕ, който е в стил поп с фолклорни елементи, днес красивата и талантлива Дения Пенчева представи в своя You Tube канал новия си проект, наречен RITM. Композитор е хитмейкърът Васко Иванов-Dexter, който стои както зад редица хитове у нас, така и зад успешни международни проекти

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

За първи път от много време опелото на легендарната говорителка събра цялото семейство Урната с праха на Анахид Тачева ще бъде занесена в Америка, после я погребват до сина й Митко "Много се измъчи душицата на баба ми. По-добре, че си отиде, сега най-после ще бъде при баща ми." Това каза с болка Деси Цонева

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря й Ани, обясниха близки на Тачева пред "24 часа". Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на

Гигов на разходка с млада дама

Гигов на разходка с млада дама

С млада дама излезе на разходка Николай Гигов. Бизнесменът и спътницата му очевидно бяха в добро настроение, но коя е точно жената, с която Гигов се разхожда, така и не става ясно. Снимки: България

Близнаци в семейството на Стоичков

Близнаци в семейството на Стоичков

Сестрата на Камата - Петя, отново стана баба, брат му Цанко празнува Радостна вест долетя от семейството на футболната легенда Христо Стоичков. Неговата племенничка роди и Камата е станал чичо на близнаци, научи "България Днес" от свои източници. Щастливата баба е Петя, сестрата на Стоичков. Тя вече има едно внуче, което се роди през 2016 година

Починало дете се прероди в куче

Починало дете се прероди в куче

Животното не си тръгва от гроб в Димитровград!  Хрътката има доверие само на почернения баща  Доли ЛУКАНОВА Починало дете се прероди в куче! Породиста хрътка не се отделя от гроба на малчугана и се опитва да утеши почернения му баща вече няколко месеца. Всеки ден се върти около надгробната плоча на детето и търси родителя му

Джаферович бърза за среща с жената

Джаферович бърза за среща с жената

Не може да устиска без жена си Ваня Джаферович. Футболистът бърза да се види с половинката си Жени, която явно много му е липсвала, докато участваше в "Игри на волята". Снимки: България

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Жасмина харесва екзотичните острови в Тихия океан, но не знаеше, че той е открит за европейския свят от Васко Нунес Балбоа, който в началото на XV век пресича Панамския провлак и достига до непознат до този момент на мореплавателите от Стария свят воден басейн, назован от него Южно море. "Тих" океанът е кръстен от Фернандо Магелан

Футболна съпруга бойкотира световното

Футболна съпруга бойкотира световното

Популярната футболна съпруга Таня Бардсли бойкотира световното първенство в Катар. Половинката на бившия играч на "Манчестър Юнайтед" Фил Бардсли е отвратена от отношението на катарците към човешките права и липсата на толерантност към гейовете. Бардсли е популярна сред британците от участието си в известно риалити

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк и Брадли Купър се събраха. Бившата приятелка на Кристиано Роналдо и холивудският актьор бяха забелязани заедно на улицата заедно с дъщеря си Леа. Момиченцето се роди през 2017 г., но по-късно родителите му се разделиха. Напоследък отношенията между двамата са стоплени, което поражда слухове дали отново няма да се съберат заедно

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

2 млн. лири за топката от скандалния мач прибира главният арбитър Али бин Насер, близките на нашия рефер едва свързват двата края "Животът ни е ад!" Това признава Емилия, 81-годишната вдовица на българския съдия Богдан Дочев, който през 1986 г. има нещастието да бъде страничен съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина на световното в Мексико

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

Деца на известните се сблъскват със закона

Деца на известните се сблъскват със закона

Презадоволени и незнаещи що е лишение Наследници на политици с най-много провинения "Интересно ли ви е как е израснало едно дете на българското кино? Дядо ми Людмил Стайков е световноизвестен режисьор и най-добрият български дядо. Баба ми Виолета Донева е една от най-обичаните наши актриси." Това е разказ в социалните мрежи на Ивет Стайкова

Барби от Несебър стана царица от Търново

Барби от Несебър стана царица от Търново

Като търновска царица се премени Евелина Прунова. Моделката, известна като несебърското Барби, посети старата столица и дори си намери половинка. Новият избраник на царицата, разбира се, е цар, но за жалост, за момента от

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Блъскам се понякога в ужасни неща, призна актьорът В юбилейната си година, когато навъртя половин век, Мариус Куркински продължава да се бори с "демоните" на плътските изкушения. Самият актьор го призна в социалните мрежи, при това - без да го подлагат на "кръстосан разпит". "Не мога да се отделя от плътското

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Умолявам пластичните хирурзи да не обезобразяват момичетата ни, призова Бранимира Антонова  "Няма да отпразнувам юбилея си, защото майка ми почина наскоро. Загубих я през април на преклонната възраст от 97 години. До последно беше здрава и щастлива. Тази година ще е по-деликатна за цялото ни семейство

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 50, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 835 теста, което означава, че делът на положителните резултати е близо 5,9 процента. Няма регистрирани починали пациенти с потвърдена инфекция. Общо 38 027 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Водещата на сутрешните новини на Нова тв Лилия Мустакова от дни е част от спортната редакция там. Докато тече световното в Катар, журналистката, която е запален футболен фен, ще води специалните студиа “Като за световно”. Лилия е от лекарска фамилия - баща ѝ Тихомир Мустаков, е в лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

„Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотиците. Според мен след като се е прибрал вкъщи е употребил. Така мисля“, казва Мариана Семерджиева.  Категорична е, че синът ѝ не взима наркотици. „С нищо не сме видели, не ни е показал“, казва тя. Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

Работникът, загинал при взрива на цистерната по-рано днес, е бил 50-годишен, с дългогодишен опит. Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила. Минути по-късно е последвал взрив. Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня

Жената на Милото е йога

Жената на Милото е йога

Запалена по йогата е жената на Калин Сърменов, известен като Милото. Боряна Пашева, която е променила и косата си от черна на кестеняво-медена, не пропуска занимание, за което си носи лична постелка. Снимки: България

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Американският актьор Джони Деп ще се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати" - пет години след предишното приключение на капитан Джак Спароу, пише в. "Сън". Според публикация в таблоида името на Деп фигурира в списъка на актьорите и техническия персонал, извикани за участие в снимките на филма, предаде БТА