Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12227609 www.bgdnes.bg

Взривиха смъртоносна мина в Царево

Внимание! Боеприпаси из плажовете 

Младеж и девойка намират бомба, а се гмуркат за рапани 

Смъртоносна мина взривиха на плажа в Царево.

След подаден сигнал районът веднага бе отцепен от водолази сапьори, които направиха оглед. След като установиха, че се касае за противотанкова мина, експертите я експлодираха с контролиран взрив.

Мината бе забелязана в събота от младеж и девойка, които се гмуркали в морето за рапани.

"Попаднахме на нещо странно във водата. Изплашихме се и решихме да уведомим спасителя, който веднага се обади на полицията", разказа младежът. По думите му бързо се създала организация в отцепването на района, а летовниците били евакуирани на безопасно разстояние. След взрива предстои повторен оглед на дъното и едва тогава плажът ще бъде освободен за туристите.

Реклама

Освен този случай от военното министерство информираха и за друг, също от вчерашния ден, но от плаж Вромос край морското градче Черноморец. Там беше открит предмет, наподобяващ противопехотна или противотанкова мина. На място пристигна екип от Военноморската база в Атия, които извършиха разузнаване и установиха, че става дума за противотанкова мина, корозирала, без взривател, която е прибрана и ще бъде унищожена днес при спазване на мерките за безопасност.

През последния месец на плажовете в Поморие, Несебър и Аркутино също изплуваха мини. От Военноморските сили тогава успокоиха туристите, че се касае за празни стартови двигатели от противовъздушна ракета, които са безопасни. От началото на годината военните са реагирали на над 30 сигнала за боеприпаси, изплували в нашето море.

През началото на юли беше взривена първата мина в Черно море от екипи на Военноморските сили. Тя бе забелязана в близост до устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг. Екипи от военни специалисти веднага предприемат мерки, като мината е унищожена с контролиран взрив от група водолази.

"Няма повод за паника. Това, което забелязваме, е, че хората, които са на морето, не се притесняват и плажовете са пълни", сподели пред "България Днес" спасителят Стоян Андонов, който е световен шампион по водноспасителен многобой и майстор на спорта. Той заяви, че всичките му колеги на плажа вземат мерки и разчитат на информация от катерите и хеликоптерите, които обикалят морето. Друга мярка е поставянето на червени флагове при съмнителен обект. Ако има сигнал за мина, задължително ще бъде предприето изваждането на хората от водата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама