Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12233678 www.bgdnes.bg

Противотанковата мина гърми при 250 кг натиск

Противопехотните са много по-чувствителни 

"Венчелистчета" всяват страх в Украйна, пише Би Би Си 

Противотанкова мина беше унищожена в Царево.

Присъствието на боеприпаси по родните плажове започва да е все по-осезаемо месеци след началото на войната в Украйна.

Макар редица български медии да съобщиха, че става въпрос за противопехотна мина, всъщност тя е противотанкова. А разликата е огромна, особено когато става въпрос за оцеляването на човек.

Реклама

Противотанковите мини са предназначени за унищожаване и повреждане на машини, като танкове и други бронирани бойни машини.

Боеприпасите от този вид са важно средство за противотанкова отбрана и обикновено имат много по-голям взривен заряд от противопехотните мини, както и взривател, който може да се задейства само от тежка техника. Тоест, ако човек стъпи върху нея, трудно може да бъде взривена. Затова и не бива да се всява паника, че всяка мина се взривява, ако кракът ви се окаже върху нея.

Макар подобни устройства да са използвани и по-рано срещу влакове, противотанковите мини навлизат в широка употреба успоредно с танковете по време на Първата световна война.

Противотанкова мина се задейства чрез механичен натиск от минимум 250 кг и затова не е опасна за пехотата. Разполага се шахматно, поврежда ходовата част на бойно-транспортните средства, като ги лишава от възможност за придвижване. Обезврежда се ръчно или с минен трал (приспособление за проправяне на проходи в минни полета), монтиран на танк Т-55.

При противопехотната мина положението е по-различно. Боеприпасът се зарежда върху или плитко под земята, за да експлодира, когато живо същество или превозно средство минат през или близо до него. Повечето жертви на противопехотните мини са мирни граждани. За съжаление минирането на територии е по-евтин и лесен процес от тяхното разминиране.

Реклама

През януари 1997 г. британската принцеса Даяна повежда борба срещу противопехотните мини, като посещава Ангола и Босна и Херцеговина. Това се случва след развода й с принц Чарлз. Принцесата работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света по-скоро на хуманитарно, отколкото политическо ниво.

По време на визита в Ангола принцесата се среща с цивилни граждани, жертви на такъв тип мини, сред които има и деца. Даяна дори се осмелява да мине по път, разчистен от противопехотни мини, носейки защитно облекло. Това са едни от най-популярните снимки на Даяна.

Действията й водят до широк обществен отзвук и на 1 март 1999 г. влиза в сила конвенцията от Отава, която забранява използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и предвижда тяхното унищожаване. ООН също ги забранява.

Към март 2007 г. конвенцията са ратифицирали 153 държави, докато страни като Русия, САЩ, Виетнам, Северна Корея, Пакистан, Куба и Иран още не са се присъединили към нея. Въпреки че САЩ предлагат конвенцията, те така и не я ратифицират.

Последният доклад на британското разузнаване, публикуван от британското министерство на отбраната, се фокусира върху използването от страна на Русия на противопехотни мини в Украйна, разказва Би Би Си.

Макар да са изключително опасни, носят позитивното име "венчелистчета".

"Русия вероятно използва противопехотни мини, за да защити и ограничи свободата на движение по своите отбранителни линии в Донбас. Тези мини могат да причинят значителни щети както на военните, така и на местното цивилно население," предупреждава британското разузнаване.

На Острова предполагат, че става въпрос за противопехотни фугасни мини ПФМ-1 и ПФМ-1С, чиито серии са известни като "венчелистче".

Историята на тези боеприпаси е свързана с войната в Афганистан през 80-те години на миналия век. Чрез разположени от Съветския съюз мини са били осакатени голям брой деца, които са ги смятали за играчки. Много е вероятно запасите от съветската епоха, използвани от Русия, да са се влошили с времето и сега са силно ненадеждни и непредвидими. Това представлява заплаха както за местното население, така и за операциите по хуманитарно разминиране, пише още Би Би Си.

Реклама
Реклама
Реклама