Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12242499 www.bgdnes.bg

Левски и Ботев красят къщи

Патриотизъм изгрява върху имоти 

"Избродираха" шевици върху ограда в Гоце Делчев 

Красиви шевици бяха "избродирани" върху бетонна ограда в Гоце Делчев.

Художникът Любен Дишлянов и млади доброволци вдъхват живот на стената, като старата визия е променена с шарени традиционни мотиви, поставен е и портрет на националния ни герой и революционер Гоце Делчев. Местните жители одобряват подобни инициативи, които правят града им не само по-красиво място, но и поддържат духа на хората.

От миналото лято гигантска шевица, носеща здраве, грее върху къща в старозагорското село Горно Изворово. Уникалната творба е изрисувана ръчно от кметицата Теодора Рабошева и секретаря на кметството Елена Банева, а петима мъже им помагат, за да успеят в начинанието си. Впечатляващата творба, която е дълга 9 и широка 1 метър, се появява върху стена на бивша кръчма, която в момента е нефункционираща сграда.

Реклама

Подобни прояви на патриотизъм могат да бъдат видени на много места в страната, като за някои от тях "България Днес" вече ви е разказвал.

Патриотична улица с ликовете на велики българи и емблематични стихове създаде учителка.

Преподавателката по български език Недялка Босева сама изписва дуварите в пловдивското село Искра. Върху оградите могат да бъдат видени Васил Левски, Христо Ботев, княз Борис I и други бележити наши сънародници. Там са още стихове като "Жив е той, жив е! Там на Балкана..." от произведението "Хаджи Димитър" и "Напред! Науката е слънце, което във душите грей!" от творбата на Стоян Михайловски. Както и много произведения, които са познати на малки и големи.

"Идеята е на г-жа Босева, която искаше улица "Юрий Гагарин" да се облагороди и да изглежда патриотично. Тя създава идеите и след това сама ги изрисува. Хората тук много се гордеем, защото се получи наистина отлична визия", разказа миналата година пред "България Днес" кметът на Искра Тодор Налбантов. По негови думи стенните рисунки са правени през последните три години. В края на улицата са се появили нови къщи, които предстои също да се превърнат в платна за художествени произведения.

Величествени образи на Васил Левски и Христо Ботев изгряват върху къща в пернишкото село Боснек. Образите на великите български революционери са дело на младия и талантлив художник Димитър Йотов, като той успява да ги изрисува само за 4 дни, и то в най-големите жеги. Двете композиции са с обща дължина седем метра и половина, а са високи 1,90 метра. "За мен беше истинска привилегия и гордост да пресъздам двама достойни българи. Делата и храбростта им ще се помнят вечно", споделя с гордост в сърцето Йотов, който използва единствено четка и боя за творбата си. Това е първият му голям проект, свързан с българската история.

Собственикът на къщата се свързва с художника и изявява желание Левски и Ботев да бъдат изписани върху стените. Йотов с радост приема предизвикателството, а след завършването му е изключително доволен от резултата. От творбите са силно впечатлени и местните жители, които наблюдават целия процес на изрисуването, а скоро след това започват и да си правят снимки с революционерите ни.

Реклама

През 2016 г. родолюбив българин постави ликовете на велики наши личности върху къщата си в софийското село Храбърско. Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода и Райна Княгиня гордо позират върху фасадата на дома на патриота Георги Шерденов. Реализираната му идея се превърна в истински хит в социалните мрежи и мъжът беше засипан с похвали за патриотичната си постъпка.

Непосредствено до входната врата на къщата е изписана и част от стихотворението "Хаджи Димитър" на Христо Ботев: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира: него жалеят земя и небе, звяр и природа и певци песни за него пеят..."

Тодор Живков и Фидел Кастро са в Старо Железаре

Тодор Живков, Индира Ганди, Фидел Кастро и лейди Даяна "живеят" в пловдивското село Старо Железаре! Или поне техните портрети, които "греят" като графити върху стени в населеното място.

Арт инвазията не е случайна. От години полските артисти Катажина и Венцислав Пирянкови рисуват върху местните къщи световноизвестни личности, като редом до тях изобразяват и местни хора. Така френският президент Еманюел Макрон се оказа редом до леля Иванка, а бившият президент на САЩ Барак Обама се усмихва на баба Велика. Доналд Тръмп на трактор, Мерилин Монро с трите прасенца и Майк Тайсън с любимите си гълъби са сред останалите любопитни персонажи.

Реклама
Реклама
Реклама